Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia la sfânta Liturghie din Duminica Floriilor

Duminică, 13 aprilie 2014, la ora 9.30, Sfântul Părinte Francisc a prezidat, în Piața "Sfântul Petru", celebrarea liturgică solemnă de Duminica Floriilor și a Pătimirii Domnului. În centrul pieței, la obelisc, papa a binecuvântat ramurile de palmier și de măslin și, la sfârșitul procesiunii care ajunge pe platou, a celebrat Sfânta Liturghie a Pătimirii Domnului. La celebrare au luat parte - cu ocazia Celei de-a XXIX-a Zi Mondială a Tineretului, cu tema: "Fericiți cei săraci cu duhul, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3) - tineri din Roma și din alte dieceze. Publicăm în continuare omilia pe care papa Francisc a rostit-o după proclamarea Pătimirii Domnului după sfântul evanghelist Matei:

Săptămâna aceasta începe cu procesiunea festivă cu ramuri de măslin: tot poporul îl primește pe Isus. Copiii, tinerii cântă, îl laudă pe Isus.

Însă această săptămână merge înainte în misterul morții lui Isus și al învierii. Am ascultat Pătimirea Domnului. Ne va face bine să ne punem numai o întrebare: Cine sunt eu? Cine sunt eu, în fața Domnului meu? Cine sunt eu, în fața lui Isus care intră în sărbătoare în Ierusalim? Sunt capabil să exprim bucuria mea, să-l laud? Sau mă depărtez? Cine sunt eu, în fața lui Isus care suferă?

Am auzit atâtea nume, atâtea nume. Grupul de conducători, unii preoți, unii farisei, unii învățători ai Legii, care au hotărât să-l ucidă. Așteptau prilejul să-l prindă. Sunt eu ca unul dintre ei?

Am auzit și un alt nume: Iuda. 30 de monede. Sunt eu ca Iuda? Am auzit alte nume: discipolii care nu înțelegeau nimic, care adormeau în timp ce Domnul suferea. Viața mea este adormită? Sau sunt ca discipolii, care nu înțelegeau ce însemna a-l trăda pe Isus? Ca discipolul celălalt care voia să rezolve totul cu sabia: sunt eu ca ei? Sunt eu ca Iuda, care se preface că iubește și-l sărută pe Învățător pentru a-l da în mâna lor, pentru a-l trăda? Sunt eu trădător? Sunt eu ca acei conducători care în grabă fac procesul și caută martori falși: sunt eu ca ei? Și când fac aceste lucruri, dacă le fac, cred eu că prin aceasta salvez poporul?

Sunt eu ca Pilat? Când văd că situația este dificilă, îmi spăl mâinile și nu știu să asum responsabilitatea mea și las să fie condamnate - sau condamn eu - persoanele?

Sunt eu ca mulțimea aceea care nu știa bine dacă era într-o reuniune religioasă, într-un proces sau într-un circ, și-l alege pe Baraba? Pentru ei este același lucru: era mai distractiv, pentru a-l umili pe Isus.

Sunt eu ca soldații care-l lovesc pe Domnul, îl scuipă, îl insultă, se distrează cu umilirea Domnului?

Sunt eu ca Simon din Cirene care se întorcea de la muncă, obosit, dar a avut bunăvoința de a-l ajuta pe Domnul să poarte crucea?

Sunt eu ca aceia care treceau prin fața Crucii și își băteau joc de Isus: "Era atât de curajos! Să coboare de pe cruce, și noi vom crede în El!". A-și bate joc de Isus...

Sunt eu ca acele femei curajoase și ca Mama lui Isus, care erau acolo, sufereau în tăcere?

Sunt eu ca Iosif, discipolul ascuns, care poartă trupul lui Isus cu iubire pentru a-l înmormânta?

Sunt eu precum cele două Marii care rămân în fața mormântului plângând, rugându-se?

Sunt eu ca acei conducători care în ziua următoare au mers la Pilat pentru a spune: "Vezi că acesta spunea că va învia. Să nu vină o altă înșelăciune!", și blochează viața, blochează mormântul pentru a apăra doctrina, pentru ca viața să nu vină afară?

Unde este inima mea? Cu care dintre aceste persoane mă asemăn? Fie ca această întrebare să ne însoțească toată săptămâna.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat