Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiența generală de miercuri, 9 aprilie 2014

Darurile Duhului Sfânt: 1. Înțelepciunea

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi începem un ciclu de cateheze despre darurile Duhului Sfânt. Voi știți că Duhul Sfânt păzește sufletul, limfa vitală a Bisericii și a fiecărui creștin în parte: este Iubirea lui Dumnezeu care face din inima noastră locuința sa și intră în comuniune cu noi. Duhul Sfânt este mereu cu noi, mereu este în noi, în inima noastră.

Duhul însuși este "darul lui Dumnezeu" prin excelență (cf. In 4,10), este un cadou al lui Dumnezeu, și la rândul său îi comunică celui care-l primește diferite daruri spirituale. Biserica vorbește despre șapte daruri, număr care simbolic exprimă plinătate, caracter complet; sunt cele care se învață atunci când ne pregătim pentru sacramentul Mirului și pe care le invocăm în vechea rugăciunea numită "Secvența la Duhul Sfânt". Darurile Duhului Sfânt sunt: înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, tăria, știința, evlavia și frica de Dumnezeu.

1. Primul dar al Duhului Sfânt, conform acestei liste, este așadar înțelepciunea. Dar nu este vorba pur și simplu despre înțelepciunea umană, care este rod al cunoașterii și al experienței. În Biblie se relatează că Solomon, în momentul încoronării sale ca rege al lui Israel, a cerut darul înțelepciunii (cf. 1Re 3,9). Și înțelepciunea este tocmai asta: este harul de a putea vedea orice lucru cu ochii lui Dumnezeu. Este pur și simplu asta: înseamnă a vedea lumea, a vedea situațiile, conjuncturile, problemele, totul, cu ochii lui Dumnezeu. Aceasta este înțelepciunea. Uneori noi vedem lucrurile după plăcerea noastră sau după situația inimii noastre, cu iubire sau cu ură, cu invidie... Nu, acesta nu este ochiul lui Dumnezeu. Înțelepciunea este ceea ce face Duhul Sfânt în noi pentru ca noi să vedem toate lucrurile cu ochii lui Dumnezeu. Acesta este darul înțelepciunii.

2. Și desigur acest lucru derivă din intimitatea cu Dumnezeu, din raportul intim pe care noi îl avem cu Dumnezeu, din raportul de fii cu Tatăl. Și Duhul Sfânt, atunci când avem acest raport, ne dă darul înțelepciunii. Când suntem în comuniune cu Domnul, Duhul Sfânt este ca și cum ar transfigura inima noastră și ar face-o să perceapă toată căldura sa și predilecția sa.

3. Așadar Duhul Sfânt îl face pe creștin "înțelept". Însă, asta nu în sensul că are un răspuns pentru orice lucru, că știe tot, ci în sensul că "știe" despre Dumnezeu, știe cum acționează Dumnezeu, cunoaște când un lucru este al lui Dumnezeu și când nu este al lui Dumnezeu; are această înțelepciune pe care Dumnezeu o dă inimilor noastre. Inima omului înțelept în acest sens are gustul și savoarea lui Dumnezeu. Și cât de important este ca în comunitățile noastre să fie astfel de creștini! Totul în ei vorbește despre Dumnezeu și devine un semn frumos și viu al prezenței sale și al iubirii sale. Și acesta este un lucru pe care nu-l putem improviza, pe care nu ni-l putem procura de la noi înșine: este un dar pe care Dumnezeu îl oferă celor care devin docili față de Duhul Sfânt. Noi îl avem înlăuntrul nostru, în inima noastră, pe Duhul Sfânt; putem să-l ascultăm, putem să nu-l ascultăm. Dacă noi îl ascultăm pe Duhul Sfânt, El ne învață această cale a înțelepciunii, ne dăruiește înțelepciunea care înseamnă a vedea cu ochii lui Dumnezeu, a auzi cu urechile lui Dumnezeu, a iubi cu inima lui Dumnezeu, a judeca lucrurile cu judecata lui Dumnezeu. Aceasta este înțelepciunea pe care ne-o dăruiește Duhul Sfânt, și noi toți putem s-o avem. Numai că, trebuie s-o cerem Duhului Sfânt.

Gândiți-vă la o mamă, acasă la ea, cu copiii, care atunci când unul face un lucru, altul se gândește la altul, și sărmana mamă merge dintr-o parte în alta, cu problemele copiilor. Și atunci când mamele se satură și strigă la copii, aceea este înțelepciune? A striga la copii - vă întreb - este înțelepciune? Ce spuneți voi: este înțelepciune sau nu? Nu! În schimb, atunci când mama îl ia pe copil și-l ceartă cu duioșie și îi spune: "Asta nu se face, pentru asta..." și cu multă răbdare îi explică, asta este înțelepciune a lui Dumnezeu? Da! Este ceea ce ne dă Duhul Sfânt în viață! Apoi, în căsătorie, de exemplu, cei doi soți - soțul și soția - se ceartă și apoi nu se privesc sau, dacă se privesc, se privesc cu fața posomorâtă: asta este înțelepciune a lui Dumnezeu? Nu! În schimb, dacă spune: "Eh, a trecut furtuna, să facem pace", și încep din nou să meargă înainte în pace: asta este înțelepciune? [mulțimea: Da!] Iată, acesta este darul înțelepciunii. Fie ca să vină acasă , să vină cu copiii, să vină cu noi toți!

Și asta nu se învață: acesta este un cadou al Duhului Sfânt. Pentru aceasta, trebuie să-i cerem Domnului ca să ni-l dea pe Duhul Sfânt și să ne dea darul înțelepciunii, al acelei înțelepciuni a lui Dumnezeu care ne învață să privim cu ochii lui Dumnezeu, să simțim cu inima lui Dumnezeu, să vorbim cu cuvintele lui Dumnezeu. Și astfel, cu această înțelepciune, să mergem înainte, să construim familia, să construim Biserica, și cu toții să ne sfințim. Să cerem astăzi harul înțelepciunii. Și să o cerem Sfintei Fecioare Maria, care este Scaunul înțelepciunii, al acestui dar: fie ca Ea să ne dea acest har. Mulțumesc!

* * *

APEL

Lunea trecută, la Homs, în Siria, a fost asasinat părintele Frans van der Lugt, un confrate al meu iezuit olandez de 75 de ani, ajuns în Siria în urmă cu circa 50 de ani, care mereu a făcut bine tuturor, cu gratuitate și iubire, și de aceea era iubit și stimat de creștini și musulmani.

Uciderea sa brutală m-a umplut de durere profundă și m-a făcut să mă gândesc încă o dată la atâția oameni care suferă și mor în acea martirizată țară, iubita mea Siria, deja de prea mult timp pradă a unui conflict sângeros, care continuă să secere moarte și distrugere. Mă gândesc și la numeroasele persoane răpite, creștini și musulmani, sirieni și din alte țări, între care sunt episcopi și preoți. Să-i cerem Domnului ca ei să se poată întoarce repede la cei dragi ai lor și la familiile și comunitățile lor.

Din inimă vă invit pe toți să vă uniți la rugăciunea mea pentru pace în Siria și în regiune și lansez un apel din inimă responsabililor sirieni și comunității internaționale: vă rog, să tacă armele, să se pună capăt violenței! Gata cu războiul! Gata cu distrugerea! Să se respecte dreptul umanitar, să se aibă grijă de populația care are nevoie de asistență umanitară și să se ajungă la pacea dorită prin intermediul dialogului și reconcilierii. Mamei noastre Maria, Regina Păcii, să-i cerem ca să ne dea acest dar pentru Siria și să ne rugăm cu toții împreună: Bucură-te, Marie...

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat