Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rezultatele finale ale Concursului de poezie și imnuri închinate episcopului martir Anton Durcovici

Cu câteva zile în urmă s-a încheiat perioada prevăzută pentru înscrierea și participarea la "Concursul de creație poetică și muzicală" organizat cu prilejul beatificării episcopului martir Anton Durcovici. Concursul se înscrie în seria inițiativelor coordonate de Comisia generală de pregătire a evenimentului beatificării.

Cu ocazia beatificării la 17 mai 2014 a slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop martir, Episcopia Romano-Catolică de Iași a organizat "Concursul de poezie și muzică închinate episcopului martir Anton Durcovici". Această inițiativă a avut în vedere mai multe finalități. În primul rând, promovarea prin creații artistice a memoriei viitorului fericit, în al doilea rând alcătuirea unui repertoriu de muzică și poezie care să fie utilizat în diferite celebrări sau momente artistice dedicate ep. Durcovici și, în sfârșit, punerea în valoare a talentului acelor persoane care prin priceperea, experiența și gustul lor artistic pot sluji Biserica.

La începutul acestui an, Comisia desemnată de Preasfințitul Petru Gherghel a întocmit un Regulament care a stabilit condițiile de înscriere și de participare la fiecare dintre cele două secțiuni: secțiunea de creație poetică și secțiunea de creație muzicală.

Până la 15 martie 2014, data limită prevăzută de Regulament, au fost admise și au participat la acest concurs 82 de poezii și 33 de melodii închinate vieții și jertfei eroice a episcopului Anton Durcovici. Au participat la concurs ca autori preoți, credincioși de diferite vârste și cu pregătire profesională variată, autori unici sau autori constituiți într-un grup. Dieceza de Iași a fost aria geografică cu cei mai mulți participanți, dar au fost prezenți în concurs cu creații poetice și muzicale preoți sau credincioși din alte dieceze sau țări: Arhidieceza de București, Dieceza de Chișinău (Republica Moldova), Arhidieceza de Viena (Austria).

Juriul a fost compus din episcopi, preoți, credincioși laici, specialiști sau cu sensibilitate culturală în domeniul poeziei, al muzicii, al istoriei, al liturgiei și al dogmaticii catolice. Câștigătorii au fost desemnați în urma unui clasament întocmit de fiecare membru al juriului în parte și apoi centralizat de toți membri, în plen, numele autorilor făcându-se public la sfârșitul întocmirii clasamentului final.

Iată câștigătorii:

SECȚIUNEA "CREAȚIE POETICĂ"

Locul I - "Requiem în celula morții" (Autor: Bogdan Mărtinaș)

Locul al II-lea - "Păstorului martir" (Autor: diacon Petru Ciobanu - Chișinău)

Locul al III-lea - "Strop din lumină" (Autor: Martin Cata)

SECȚIUNEA "CREAȚIE MUZICALĂ"

Locul I - "Fericite Anton Durcovici" (Autor: Andrei Doboș)

Locul al II-lea - "O coroană glorioasă" (Muzică: Irinel Aciobăniței / Text: pr. Eugen Budău)

Locul al III-lea - "Fii în veci slăvit" (Muzica: Liviu Focioroș / Text: diacon Petru Ciobanu)

Creațiile câștigătoare și alte câteva creații selectate din acest concurs vor fi publicate într-un volum editat cu ocazia beatificării episcopului martir, Anton Durcovici.

Deoarece, la înscrierea în concurs, participanții au prezentat date personale minime, sunt așteptați la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, după sărbătoarea Paștelui, câștigătorii și participanții la acest concurs pentru a fi cunoscuți și pentru a primi premiile și diplomele.

Felicitări câștigătorilor! Mulțumiri participanților!

Pr. Eduard Soare

* * *

Regulamentul concursului


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat