Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: Mărturii de la Sighet, pe drumul unei biruințe

În perioada 26-27 aprilie 2014, Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Vaslui a organizat un pelerinaj la locurile sfinte din Sighetu Marmației, în care a suferit, a murit și a fost îngropat episcopul Anton Durcovici. La pelerinaj a luat parte un grup de 58 de persoane, copii, tineri și adulți, însoțiți de părintele paroh Bogdan Herciu. Pelerinajul reprezintă momentul culminant al drumului de pregătire în vederea beatificării sfântului nostru episcop Anton. Traseul a mai inclus vizitarea sanctuarului de la Cacica și ruinele catedralei romano-catolice de la Baia.

Drumul pe care l-am parcurs ne-a prilejuit timp de două zile o călătorie în frumusețea meleagurilor cu care cu generozitate bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat țara, dar mai ales am fost mânați de o dorință interioară de întărire a credinței și de o bucurie autentică de a fi împreună: copii, tineri și adulți, umăr la umăr, unii lângă alții, unii cu alții. Și așa a fost. Ne-am dispus inimile la sanctuarul marian de la Cacica pentru drumul ce îl aveam de urmat și ne-am pus la picioarele Maicii Sfinte bunele noastre intenții, dar și micile cruci de fiecare zi.

Am avut o călătorie într-o lume inimaginabilă nouă și inexplicabilă pe care nici o istorie adevărată nu ar putea să o justifice. Am călcat sfios și grav pe Golgota martirilor neamului pentru nobilele lor idealuri la închisoarea și memorialul de la Sighet.

Au scormonit iubitorii de Dumnezeu și au scos la iveală frumusețea duhovnicească a mărturisitorilor credinței, în față căreia nu putem decât să îngenunchem cu religiozitate. Nu au putut torționarii să-i facă uitați de neamul credincios pe mărturisitorii de Dumnezeu. Cei ce au dorit să îngenuncheze floarea mucenicilor lui Cristos, nu au reușit decât să-i înalțe astfel încât să ne putem sprijini noi pe umerii lor întăriți de bătăi.

În pofida imaginilor șocante ale memorialului precum și în temnițele anticreștine de la Sighet sentimentele sunt încă confuze. Sufletul în profunzimea lui este cuprins de o dulce amăruie încă emoție, Isus chiar a coborât cu ei în celule. În toate ocaziile când ne-a vorbit despre episcopul Anton, pr. Bogdan ne-a îndemnat să vedem nu atât crucea, lemnul răstignirii, ci mai degrabă pe învingătorul de pe cruce. Și așa am făcut.

Episcopul Anton Durcovici a văzut dăruirea tainei sfântului Mir ca pe o datorie privind nevoile de mântuire ale credincioșilor. A vrut doar să întrețină în sfeșnic lumina pe care Dumnezeu a aprins-o la sfântul botez unor copii. Cum nu ne va înțelege și pe noi când îl vom chemă în ajutor în drumul anevoios în care suntem angajați ?

Acest om clădit dintr-o plămadă nobilă a rămas munte în față vremurilor, hotărât să-l mărturisească pe Cristos nu numai unei generații, ci și nouă tuturor. Nu s-a împiedicat de pragul dintre viață vremelnică și cea eternă, ceea ce ne face să credem că a făcut din datorie rostul tainic al mântuirii. Astfel imaginea lui înveșnicită ne vorbește și azi despre datoria ce o avem de menținere a flăcării aprinse a credinței în biserică lui Cristos.

Relatările martorilor ne spun că în așa măsură a fost maltratat curajosul episcop încât devenise de nerecunoscut, nu mai avea chip. Acest fapt ne amintește de patimă Mântuitorului care și-a dăruit dragostea jertfelnică pe altarul tăcerii. Ostaș în armată lui Cristos, a mers pe urmele lui și împreună cu el. A devenit părtaș răstignirii lui, dându-și viață pentru oile sale. Iubire jertfelnică, iată la ce suntem chemați fiecare dintre noi prin exemplul episcopului Anton.

La sfântă Liturghie oficiată pe altarul jertfei martirilor s-au înălțat rugile noastre către cerul divin. Am fost pentru puțin timp parcă mai aproape de el. Am trăit o bucurie adevărată știind că am fost ascultați de un ostaș al lui Cristos plămădit din cea mai nobilă esență. Privind în ochi imaginea foto a episcopului, înțelegem că iubirea să este nelimitată încât ne va ajută în timp și peste timp și ne va veni în ajutor ori de câte ori îl vom chema.

Pelerinajul ne-a dat posibilitatea să asistăm la citirea testamentului limpede lăsat de Anton Durcovici: păstrarea credinței strâns legați în jurul Bisericii. Impecabilul său comportament, este o mărturie clară că este purtător de Dumnezeu. Prin persoană episcopului Anton am putut privi celulele închisorilor că pe un loc unde se poate face o legătură strânsă cu martirii, un lăcaș dumnezeiesc, nu numai că un loc de tortură în care numerele celulelor aveau destinații precise, ci mai degrabă că o parte a bisericii biruitoare. Am aprins acolo lumânări de lacrimi plecând capul cu recunoștință și am înțeles că în inima înfrântă și smerită sălășluiește harul lui Dumnezeu.

Eu personal am avut o emoție în plus pentru că nu-mi este străină parohia Iașilor ca și Episcopia. M-am născut și trăit până la 24 de ani în Iași, am primit sfânta Împărtășanie și mirul din mână episcopului Petru Pleșca, cel care în 1954-1955 cerea eliberarea din închisoare a episcopului martir (neștiind că murise în 1951). Am trăit în acea perioadă absurdă în care rând pe rând dispărea câte un preot din parohie și auzeam apoi că este închis. Am trăit un sentiment de mândrie nejustificată că l-am cunoscut pe bunul episcop care îndrăznise. M-am identificat puțin cu istoria timpului.

Episcopul Anton Durcovici a strigăt prin tăcere într-o perioadă de instaurare a ateismului, în care se punea problema să nu se creadă, să nu se știe de credință, să nu se vorbească despre credința, astfel că glasul lui se aude până în zilele noastre. Să ne rugăm episcopului Anton în încercările noastre și să așteptăm cu răbdare și curaj, sprijin. Sufletul simte cui i se poate încredința, nu-i mare filozofie. Astfel vom ajunge la fericirea promisă, așa cum el însuși ne-a promis alegând-și că motto pe stemă episcopală ,,Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul".

Înaintea plecării în pelerinaj am descoperit o poezie a poetului Radu Gyr ,,As-noapte Isus", care m-a însoțit tainic în gând pe tot parcursul călătoriei și pe care doresc să v-o împărtășesc:

As-noapte Isus mi-a intrat în celulă.
O, ce trist, ce înalt era Crist!
Luna-a intrat după El în celulă
și-L făcea mai înalt și mai trist.

Mâinile Lui păreau crini pe morminte,
ochii adânci ca niște păduri.
Luna-L spoia cu argint pe veșminte,
argintându-I pe mâini vechi spărturi.

M-am ridicat de sub pătura sură:
- Doamne, de unde vii? Din ce veac?
Isus a dus lin un deget la gură
și mi-a făcut semn ca să tac...
A stat lângă mine pe rogojină:
- Pune-Mi pe răni mâna ta.
Pe glezne-avea umbre de răni și rugină,
parcă purtase lanțuri, cândva...
Oftând, Și-a întins truditele oase
pe rogojina mea cu libărci.
Prin somn, lumina, iar zăbrelele groase
lungeau pe zăpada lui vărgi.

Părea celula munte, părea căpățână,
și mișunau păduchi și guzgani.
Simțeam cum îmi cade tâmpla pe mână,
și am dormit o mie de ani.

Când m-am trezit din grozava genună,
miroseau paiele a trandafiri.
Eram în celulă și era lună,
numai Isus nu era nicăieri...

Pentru mai multe informații și imagini vizitați: www.parohiavaslui.ro

Margareta Langa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-27 aprilie: Vaslui: Mărturii de la Sighet, pe drumul unei biruințe


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat