Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul recunoștinței de la Iași la Sighetu Marmației

În perioada 25-27 aprilie 2014, un grup de credincioși, împreună cu părintele paroh Petru Sescu, au făcut un pelerinaj al recunoștinței la Sighetu Marmației, locul unde a murit episcopul martir Anton Durcovici.

Pelerinajul a început în dimineața zilei de vineri, 25 aprilie, când grupul celor 59 de credincioși ai Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași au participat la sfânta Liturghie de la ora 7, celebrată de părintele paroh, pentru a încredința Domnului gândurile și recunoștința noastră față de vrednicul slujitor al lui Dumnezeu, Anton Durcovici.

Călătoria a fost făcută în spirit de credință, ne-am rugat "Calea Luminii", exprimându-ne bucuria Învierii Domnului, am recitat rugăciunea Sfântul Rozariu și am cântat cântece dedicate sfintei Fecioare Maria și acestor zile de sărbătoare din octava Paștelui.

Vizita la Memorialul Durerii a fost așteptată cu emoție de către toții pelerinii chiar dacă pentru unele persoane era pentru a treia oară când treceau pragul acestei instituții. Prezentarea semnificației acestui loc ne-a fost făcută, la inițiativa părintelui Sescu, de părintele Marius Vișovan, preot greco-catolic care l-a avut pe tatăl său, Aurel, în această închisoare. Motoul ,,Și veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi", care este la intrarea în Memorial arată că prin realizarea acestui muzeu s-a dorit ca societatea românească să cunoască adevărul, adevăr care să ducă la trezirea din amorțire a poporului român.

Prin prezentarea făcută de părintele Vișovan, plină de entuziasm, am înțeles mai bine evenimentele și trăirile din anii prigoanei creștinilor catolici și greco-catolici din România. Toți opozanții și potențialii opozanți erau arestați, acest lucru ducând la arestarea a două milioane de oameni. Pentru noi, creștinii, acest demers de a face cunoscut adevărul acelor timpuri este și mai important. Noi nu putem trăi în minciună, avem nevoie de informații pentru a contracara minciuna. Părintele a accentuat: "Dacă Dumnezeu este scos din societate, această societate nu poate fi fericită".

În celula de prezentare a deținuților catolici am citit un gând al episcopului greco-catolic Iuliu Hosu: "Credința noastră este viața noastră. Atunci când ni se va lua viața, ni se va lua și credința". Vizita la celula unde a murit episcopul Anton Durcovici s-a făcut în tăcere și recunoștință pentru suferințele îndurate de el. Rugăciunea pentru răposații care au decedat in penitenciarul din Sighetu Marmației, făcută împreună cu părintele Petru Sescu, a trezit în fiecare dintre noi profundul sentiment de comuniune cu frații noștri răposați deoarece iubirea este mai tare ca moartea. Episcopul martir Anton Durcovici a fost pomenit în rugăciune de persoanele foarte dragi lui, de creștinii de pe meleaguri moldave care au venit în vizită la el.

Sfânta Liturghie celebrată de părintele Sescu la "Cimitirul Săracilor" Sighetu Marmației a creat în noi convingerea că ne aflăm pe un pământ sfințit de martirii aruncați în groapa comună, care așteaptă învierea. Emoția trăită aici, în mijlocul martirilor, ne-a făcut să realizăm că trăirea noastră în credință trebuie să fie mai profundă. Trăirea credinței prin convingerea că Dumnezeu ne iubește necondiționat, că iubirea lui este infinită ne ajută să înțelegem martiriul pentru credință al înaintașilor noștri.

În acest pelerinaj am avut ocazia să vizităm și locuri maramureșene, locuri care ne-au ajutat să cunoaștem credința și cultura din aceste locuri. Cimitirul Vesel din localitatea Săpânța ne-a arătat un alt mod de a privi moartea. Mănăstirea Bârsana, mănăstire construită în 1993 pe locul vechii mănăstiri care a fost desființată în 12 iulie 1791, ne-a deschis în fața ochilor tradiția locală, toate clădirile fiind executate din lemn de stejar și pietre de râu.

Pelerinajul s-a încheiat așa cum a început, prin sfânta Liturghie pe care părintele Sescu a celebrat-o în biserica romano-catolică "Sfântul Anton" din Pașcani, duminică seara, la ora 19. Prin cuvântul de la predică, părintele a pus accentul pe importanța credinței care poate da sens și suferinței și morții. Martirii de la Sighet sunt o mărturie grăitoare în acest sens.

Noi, pelerinii creștini, la încheierea acestui pelerinaj, ne-am pus o întrebare: Suntem noi capabili de un sacrificiu atât de mare încât să ne facă capabili de a ne da chiar și viața pentru Dumnezeu?

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-27 aprilie: Pelerinajul recunoștinței de la Iași la Sighetu Marmației


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat