Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral

În prezența PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă, joi, 3 aprilie 2014, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, s-a desfășurat sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral, fiind prezenți 36 de preoți, membri (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi, vicari și călugări) și alți invitați.

Sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral s-a deschis cu un moment de rugăciune și cu întâmpinarea tuturor celor prezenți făcută de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași.

Timp de două ore, după cum s-a precizat și în scrisoarea de convocare a Consiliului, s-au analizat diferite subiecte de interes pastoral și administrativ, în special pentru pregătirea celebrării din 17 mai 2014, dedicată declarării de fericit a episcopului martir Anton Durcovici.

Un prim subiect a fost prezentat de pr. Cornel Berea, SVD. Părintele a vorbit despre catehezele care prezintă imaginea episcopului Anton Durcovici. Au fost scoase în evidență unele răspunsuri pozitive la aceste cateheze, unele propuneri pentru îmbunătățirea lor, dar și faptul că acestea vor trebui continuate și după beatificarea din 17 mai, pentru că "Anul Durcovici nu se termină aici, ci continuă", așa cum a specificat PS Petru Gherghel.

O altă temă pe ordinea de zi a fost prezentarea informațiilor din partea Comisiei pregătitoare referitoare la participarea la evenimentul beatificării. Preasfințitul Aurel Percă a făcut o introducere în această temă, iar fiecare responsabil din Comisie a prezentat ceea ce s-a făcut până în acest moment, dar și informații importante care vor trebui transmise în decanate și ulterior în parohii.

Printre altele, pentru o cât mai bună organizare a beatificării, s-a adus la cunoștință că fiecare credincios care dorește să participe la beatificarea din 17 mai va obține un bilet de la parohia proprie, cu care se va prezenta la intrarea pe stadion. Pe lângă tinerii care își vor sărbători în această zi și ziua lor diecezană, vor fi prezenți și ministranții îmbrăcați în hainele lor specifice. Deoarece există o dificultate în a găsi autocare, s-a prezentat posibilitatea transportului cu un tren special. Se va face o cateheză specială despre simbolismul profund al beatificării. Corul va fi format din aproximativ 400 de persoane, 100 de seminariști și restul coriștilor din diferite coruri din dieceză. Au fost prezentate și proiectele mass-media, printre care transmisiunea Liturghiei beatificării prin intermediul TVR1, TVR Internațional și pe pagina de internet www.tvrplus.ro, realizarea unui documentar de către TVR Iași, totodată continuându-se realizarea emisiunilor, documentarelor și articolelor prin care se promovează imaginea episcopului Anton Durcovici. Cât privește sectorul voluntarilor, și-au anunțat deja prezența aproximativ 150 de voluntari.

În cadrul discuțiilor, s-a făcut un apel către cei care pot sprijini și material evenimentul beatificării, apel care va trebui transmis în decanate și parohii. Tot în acest sens a fost propusă o colectă diecezană dedicată evenimentului beatificării, fiind stabilită duminica a treia a Paștelui, 4 mai 2014.

După ce pr. Iosif Dorcu a prezentat planul celebrării sfintei Liturghii pe stadionul municipal din Copou, fiecare având în față imaginea stadionului, întâlnirea Consiliului Prezbiteral s-a încheiat cu rugăciunea orei minore din Breviar.

Pr. Adrian Blăjuță,
cancelar


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat