Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Informații practice pentru participanții la beatificarea episcopului Anton Durcovici

Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici este un eveniment istoric. Mulți credincioși din țară și din afară și-au anunțat deja prezența la evenimentul din ziua de 17 mai 2014, ora 11.00, de pe Stadionul municipal "Emil Alexandrescu" Iași (Cartierul Copou, Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 12-24). Vor fi prezenți: Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, trimisul papei Francisc, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși.

* * *

Actualizare, 16 mai (pentru cei care tranzitează orașul Roman):

Sunt zilele orașului Roman și nu se poate circula până la 22 mai;
- șoseaua de centura este blocată pentru sensul către Iași, se poate circula doar dinspre Iași spre Bacău;
- autocarele pot circula pe strada Miron Costin, care este cu sens unic spre Iași, strada paralelă cu cea a pieții și pe strada Sucedava (pe la piață, dar fiind sâmbătă e circulația aglomerată).
- mașinile mici pot circula pe aceste rute dar și pe str. Ștefan cel Mare (prin fața bisericii "Sfânta Tereza") și pe str. Cuza Vodă, înainte de hotel Roman virați la stânga.
- la întoarcerea de la Iași, mașinile mici pot urma traseul invers, cu excepția str. Miron Costin (care are sens unic spre Iași); autocarele cu înălțimea mai mică de 4 metri, pot urma varianta următoare: după gara, se face la semafor la dreapta, spre variantă, după aproximativ 200 m se virează iar la dreapta, peste calea ferată și imediat la stânga, se continuă pe lângă calea ferată și unitatea militară, apoi se face la stânga pe sub pod, câteva curbe, și se ajunge la șoseaua de centură prospăt reparată.

Actualizare, 15 mai:

Autocarele și microbuzele care vor transporta pelerinii la Iași vor ajunge la stadion pe traseul: Lețcani - Bogonos - Horlești - Breazu - Rond Agronomie. După ce vor opri în zona stadionului, unde vor coborî pelerinii, autocarele și microbuzele vor pleca spre locul de parcare, adică pe Bulevardul "C.A. Rosseti". Aici vor rămâne pe tot timpul celebrării. Vor fi forțe de ordine și voluntari care vor dirija în acest sens. La finalul celebrării, câte 10 autocare vor veni din nou în fața stadionului, unde vor prelua pelerinii. Plecarea autocarelor din Iași va fi pe același traseu pe care s-a venit.

Preoții care vor merge la Seminar pentru a parca mașina și pentru a lua pranzul după celebrarea beatificării, pe lângă imaginea cu episcopul Anton Durcovici pe care o vor avea la parbriz, vor fi identificați după îmbrăcămintea clericală.

Preoților care vin la Iași dinspre Roman și doresc să parcheze mașina la Seminar le este recomandat să nu vireze la stânga după Lukoil pentru a intra pe strada Toma Cozma, deoarece strada la un moment dat se blochează din cauza lucrărilor. Se recomandă continuarea drumului pe Șoseaua Păcurari, urmând să se facă viraj la stânga prin spate, pe la Liceul Costache Negruzzi.

Actualizare, 14 mai:

Fiecare grup de pelerini care va călători cu trenul special va avea un lider de grup. Acesta va avea o listă nominală cu toți membrii. Lista poate fi cerută pentru verificare. Nu se vor elibera bilete speciale pentru tren, iar trenul va opri doar în stațiile precizate mai jos.

Preoții au posibilitatea de parcare a mașinilor personale la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, iar după celebrarea beatificării preoții pot lua aici masa. Totodată, pentru a evita numărul mare de mașini mici, preoții sunt sfătuiți să se deplaseze mai mulți cu o mașină (de exemplu: preoții din parohiile vecine), iar ora maximă la care trebuie să fie la stadion, reamintim, este 10.30.

Actualizare, 13 mai:

Pentru o cât mai bună pregătire și participare spirituală la evenimentul beatificării, pelerinii sunt îndemnați să se spovedească în parohiile proprii, pentru a putea să se împărtășească la Liturghia de beatificare. Vor fi 110 preoți și diaconi pentru a împărți sfânta Împărtășanie la locurile apropiate în care se vor afla credincioșii pe stadion.

Fiecare grup de pelerini trebuie să fie însoțit de un lider de grup care va deține lista nominală a persoanelor din grupul pe care îl însoțește.

Vor fi constituite puncte de informare ale pelerinilor, printre care se vor afla cel de la gară și de la intrarea în municipiul Iași dinspre Lețcani.

Pentru a fi identificați de organizatori și pentru a primi indicațiile lor, pelerinii sunt rugați să pună o imagine a episcopului Anton Durcovici la parbrizul autocarului sau al mașinii personale.

Accesul autocarelor dinspre Vaslui se va face pe șoseaua Bucium - strada Bucium - Calea Chișinăului - Bd. Tudor Vladimirescu - Bd. C.A. Rosetti - strada Sărăriei până la intersecția cu șoseaua Ștefan cel Mare și Sfânt, urmând ca de aici pelerinii să se deplaseze pe jos spre stadion, în mod organizat.

Deoarece nu va fi nicio posibilitate de parcare în zona stadionului pe o distanță mare, pelerinii care vin cu mașini personale vor parca în parcarea publică de la Carrefour Era, urmând a fi preluați de aici cu autobuzele R.A.T.P. Iași, la fel și retur.

Preoții au posibilitatea de parcare a mașinilor personale la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. După celebrarea beatificării preoții pot lua masa la Seminar. Totodată, pentru a evita numărul mare de mașini mici, preoții sunt sfătuiți să se deplaseze mai mulți cu o mașină (de exemplu: preoții din parohiile vecine), iar ora maximă la care trebuie să fie la stadion, reamintim, este 10.30.

Accesul pe stadion, începând cu ora 8.00, va fi permis pelerinilor doar pe baza biletelor emise de Episcopie și distribuite în parohii.

La intrarea pe stadion, pelerinii vor primi gratis amintirile de la beatificare (eșarfă, ecuson și cartea cu desfășurarea sfintei Liturghii de beatificare). Totodată, de aici, pelerinii vor putea să-și achiziționeze diferite cărți, amintiri și obiecte devoționale cu episcopul martir Anton Durcovici.

Pentru siguranță și pentru a preîntâmpina situații nedorite, pe lângă prezentarea cu biletul obligatoriu la intrarea pe stadion sunteți rugați să nu aveți la dumneavoastră bagaje mari, decât strictul necesar: apă (veți primi și un pet cu jumătate de litru de apă), sandwich-uri, eventual umbrelă, broșură cu cântece și rugăciuni.

Actualizare, 9 mai:

Detalii pentru transportul cu trenul special
Pentru pelerinii deja înscriși pentru transportul cu trenul special la beatificare le-a fost pusă la dispoziție o garnitură de tren, de rang R (Regio), care va circula pe ruta Adjud - Bacău - Roman - Iași, după orarul următor: la ora 5.25 trenul pleacă din Stația Adjud și va ajunge în stațiile Sascut (sosire: 5.37; plecare: 5.39), Siretu Bacău (sosire: 6.04; plecare: 6.06), Valea Seacă (sosire: 6.11; plecare: 6.16), Bacău (sosire: 6.31; plecare: 6.45), Roman (sosire: 7.18; plecare: 7.23), Săbăoani (sosire: 7.30; plecare: 7.32), Mircești (sosire: 7.39; plecare: 7.40), Hălăucești (sosire: 7.45; plecare: 7.48), Mogoșești (sosire: 7.54; plecare: 7.57), urmând ca la ora 9.18 acest tren să ajungă în Stația Iași.

De aici, toți pelerinii care vin cu trenul vor fi transportați cu mijloacele de transport în comun la stadion. După celebrarea beatificării pelerinii se vor întoarce în comunitățile proprii cu același tren și pe aceeași rută (și cu aceleași opriri), plecând din Stația Iași la ora 15.00, la Roman va fi la ora 16.54, iar la Bacău trenul va fi în stație la ora 17.34, ajungând la Adjud la ora 18.45.

Biletul costă (dus-întors) 20 lei din Bacău, iar din Roman, 15 lei, urmând ca banii adunați în parohii de la pelerini să fie dați după eveniment la Episcopie (care plătește în avans această garnitură de tren).

Actualizare, 3 mai: Fiecare părinte decan, comunicând cu preoții din decanatul propriu, centralizează numărul total al credincioșilor (pe diferitele categorii de persoane: ministranți, tineri, credincioși laici) care doresc să participe la beatificare. Tot părinții decani cer numărul de bilete necesare în parohiile din decanatul propriu de la pr. Iosif Dorcu, care se ocupă de realizarea și distribuirea acestora în decanate.

* * *

Programul celebrărilor

  • La catedrala din Iași:

    • 16 mai, ora 19.30: priveghere de rugăciune

    • 17 mai, ora 18.30: Te Deum de mulțumire; 19.30: concert de muzică religioasă

    • 18 mai, ora 11.00: Liturghie de mulțumire.

  • La Stadionul municipal:

    • 17 mai, ora 11.00: Liturghia de beatificare

  • În parohiile diecezei:

    • 14-16 mai: Triduum de pregătire;

    • 18 mai: Liturghie de mulțumire

Sunt așteptați ministranții

Printre pelerinii prezenți la beatificare, un loc special îl vor ocupa ministranții (inclusiv ministrantele). Numărul lor trebuie anunțat din timp responsabilului Oficiului pentru Vocații (pr. Andrei Cocianga, tel. 0745/648751; e-mail: andreicocianga@yahoo.com).

Costul deplasării lor va fi asigurat de Episcopia de Iași, pe baza unui document de transport. Fiecare ministrant va avea acordul scris al părinților, șepcuță de soare, umbrelă și pachețel cu mâncare; deplasarea fiecărui grup trebuind să fie asigurată de un adult. Toți vor fi prezenți pe stadion până la ora 10.30, urmând ca la Liturghie să poarte haina de ministrant, în locul destinat lor, lângă altar, alături de preoți.

Tinerii au un loc special

Ziua Tineretului la nivel diecezan de anul acesta a fost transferată pentru ziua de 17 mai. Chiar dacă se vor deplasa la Iași cu propriile comunități, tinerii vor avea pe stadion un spațiu în apropierea altarului.

Intrarea pe stadion se va face pe bază de bilete procurate anterior din parohiile de proveniență a participanților.

Biletele de participare sunt necesare pentru păstrarea ordinii și siguranței, sunt gratuite și vor fi procurate în funcție de rolul și locul participanților, după cum urmează:
- invitații speciali se vor prezenta cu invitația și biletul pe care îl vor primi prin poștă;
- ministranții vor primi bilete albastre, iar tinerii (venind chiar și cu grupul parohial) vor primi bilete verzi; ei vor fi plasați în spațiul special destinat lor lângă preoți și autorități;
- membrii corului vor primi bilete roșii, pentru acces în tribuna 0;
- pelerinii din parohiile Diecezei de Iași vor cere și vor primi de la parohia proprie bilete galbene (pentru tribuna A) sau albe (pentru tribuna B);
- participanții din alte dieceze, trebuie să se înscrie și să solicite bilete de la pr. Cristian Farcaș (tel. 0740/241171, 0765/495950, e-mail: farcris28@yahoo.co.uk) sau de la pr. Iosif Dorcu (tel. 0741/223160, e-mail: dorcu_iosif@yahoo.com), biletele fiind trimise apoi prin poștă. Persoanele de alte confesiuni sau catolicii care se hotărăsc în ultimul moment și nu reușesc să obțină bilete din propriile parohii le vor procura în ziua beatificării de la un ghișeu aflat în apropierea stadionului

Alte informații

Grupurile care vin mai de departe sunt rugate să caute posibilități de cazare pe traseu, în apropiere de Iași.
Odată ajunși la Iași, pelerinii vor putea solicita informații de la voluntarii care vor fi prezenți la gară și în jurul stadionului.
Pelerinii sunt rugați să intre pe stadion până la ora 10.00, pentru a avea timp să își ocupe locurile și, mai ales, pentru a putea participa la programul de pregătire spirituală pentru sfânta Liturghie.

Preoții care doresc să participe se vor înscrie nominal la pr. Cristinel Fodor (tel. 0741/183898, cristinelfodor@yahoo.com; cfodor@itrc.ro). Pentru celebrare se vor prezenta la intrarea de la tribuna B (până cel târziu la ora 10.30) având doar alba personală și se vor îmbrăca acolo pentru procesiune. Aici vor primi o stolă specială.

Vizibilitatea pentru participanții care se vor afla în interiorul stadionului va fi asigurată și prin câteva ecrane cu led-uri. Liturghia de beatificare va fi transmisă pe TVR1, TVR3, TVR Internațional și prin internet pe portalul TVR+ și pe www.ercis.ro. De asemenea, se va transmite și pe DIGI24.

În timp util, pe site-urile ercis.ro, durcovici.ro, precum și în parohii vor fi oferite și alte informații necesare pentru o bună participare.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Repere biografice ale episcopului Anton Durcovici și informații utile pentru participanții la beatificare


 


lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat