Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul urbi et orbi de Paști 2014

Iubiți frați și surori, Paște fericit și sfânt!

Răsună în Biserica răspândită în toată lumea vestea îngerului dată femeilor: "Voi nu vă temeți! Știu că îl căutați pe Isus, cel răstignit. Nu este aici. A înviat... veniți, priviți locul unde a fost pus" (Mt 28,5-6).

Acesta este apogeul Evangheliei, este Vestea Bună prin excelență: Isus, cel răstignit, a înviat! Acest eveniment este la baza credinței noastre și a speranței noastre: dacă Cristos n-ar fi înviat, creștinismul și-ar pierde valoarea; toată misiunea Bisericii și-ar epuiza determinarea sa, pentru că de aici a pornit și de aici pornește din nou mereu. Mesajul pe care creștinii îl duc lumii este acesta: Isus, Iubirea întrupată, a murit pe cruce pentru păcatele noastre, dar Dumnezeu Tatăl l-a înviat și l-a făcut Domn al vieții și al morții. În Isus, Iubirea a învins asupra urii, milostivirea asupra păcatului, binele asupra răului, adevărul asupra minciunii, viața asupra morții.

Pentru aceasta noi spunem tuturor: "Veniți și vedeți!". În orice situație umană, marcată de fragilitate, de păcat și de moarte, Vestea Bună nu este numai un cuvânt, ci este o mărturie de iubire gratuită și fidelă: înseamnă a ieși din sine pentru a merge în întâmpinarea celuilalt, înseamnă a sta aproape de cel care este rănit de viață, înseamnă a împărți cu acela căruia îi lipsește necesarul, înseamnă a rămâne alături de cel care este bolnav sau bătrân sau exclus... "Veniți și vedeți!": Iubirea este mai puternică, Iubirea dăruiește viață, Iubirea face să înflorească speranța în deșert.

Cu această certitudine bucuroasă în inimă, noi astăzi ne adresăm ție, Domn Înviat!

Ajută-ne să te căutăm pentru ca toți să te putem întâlni, să știm că avem un Tată și să nu ne simțim orfani; să te putem iubi și adora.

Ajută-ne să învingem plaga foametei, agravată de conflicte și de imensele irosiri la care suntem adesea complici.

Fă-ne capabili să-i ocrotim pe cei lipsiți de apărare, mai ales pe copii, pe femei și pe bătrâni, uneori făcuți obiect de exploatare și de abandonare.

Fă ca să putem să-i îngrijim pe frații loviți de epidemia de Ebola în Guineea Conakry, Sierra Leone și Liberia, și pe cei loviți de atâtea alte boli, care se răspândesc și datorită lipsei de grijă și a sărăciei extreme.

Mângâie-i pe cei care astăzi nu pot să celebreze Paștele cu cei dragi ai lor pentru că sunt smulși pe nedrept de afectele lor, cum sunt numeroasele persoane, preoți și laici, care în diferite părți ale lumii au fost sechestrate.

Întărește-i pe cei care au părăsit propriile ținuturi pentru a migra în locuri în care să poată spera într-un viitor mai bun, să trăiască propria viață cu demnitate și, adesea, să mărturisească liber propria credință.

Te rugăm, Isuse glorios, fă să înceteze orice război, orice ostilitate mare sau mică, veche sau recentă!

Te implorăm, îndeosebi, pentru Siria, iubita Siria, pentru ca aceia care îndură consecințele conflictului să poată primi ajutoarele umanitare necesare și părțile în cauză să nu mai folosească forța pentru a semăna moarte, mai ales împotriva populației lipsite de apărare, ci să aibă curajul de a negocia pacea, așteptată de acum de prea mult timp!

Isus glorios, îți cerem să întărești victimele violențelor fratricide din Irak și să susții speranțele trezite de reluarea negocierilor dintre israelieni și palestinieni.

Te implorăm ca să fie pus capăt ciocnirilor din Republica Centrafricană și ca să se oprească atentatele teroriste brutale în unele zone din Nigeria și violențele din Sudanul de Sud.

Îți cerem ca sufletele să se îndrepte spre reconciliere și spre înțelegere fraternă în Venezuela.

Prin Învierea ta, pe care în acest an o celebrăm împreună cu Bisericile care urmează calendarul iulian, te rugăm să luminezi și să inspiri inițiative de pace în Ucraina, pentru ca toate părțile interesate, susținute de Comunitatea internațională, să întreprindă orice efort pentru a împiedica violența și a construi, într-un spirit de unitate și de dialog, viitorul țării. Fie ca ei ca frați să poată cânta astăzi Cristos a înviat.

Pentru toate popoarele de pe pământ te rugăm, Doamne: tu care ai învins moartea, dăruiește-ne viața ta, dăruiește-ne pacea ta! Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Salut

Iubiți frați și surori,

Reînnoiesc urarea mea de Paște fericit vouă tuturor veniți în această Piață din orice parte a lumii. Extind urările pascale la cei care, din diferite țări, sunt în legătură prin mijloacele de comunicare socială. Duceți în familiile voastre și în comunitățile voastre vestea cea bună că Cristos pacea noastră și speranța noastră a înviat!

Mulțumesc pentru prezența voastră, pentru rugăciunea voastră și pentru mărturia voastră de credință. Un gând deosebit și recunoscător pentru darul florilor foarte frumoase, care provin din Olanda. Paște fericit tuturor!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat