Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți: Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor și Îndrăgostiți de viață. Mărturii ale tinerilor culese de Daniel-Ange

*

Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor, scrisă de Tomáš Špidlík și tradusă în limba română de George Marius Nicoară. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x20 cm, are 190 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Ignațiu de Loyola s-a născut în anul 1491, în castelul Loyola din Țara Bascilor (Spania) și a fost copilul unei familii nobile. La vârsta de 14 ani, a primit tonsura clericală, primul pas spre viața preoțească, dar, nesimțind nicio atracție spre o astfel de viață, a urmat cariera militară. Lovit de un obuz în timpul unei lupte, a trebuit să primească îngrijiri medicale. Pentru ca timpul să treacă mai ușor, a cerut să i se aducă diferite romane, dar, întrucât în casă nu se aflau astfel de cărți, a început să citească Legenda aurea, o colecție de vieți ale sfinților, și Viața lui Isus. După vindecare s-a retras într-o peșteră și a petrecut timp îndelungat în rugăciune și meditație. Rod al frământărilor sufletești prin care a trecut și al luminilor primite de sus, a redactat acea carte de aur, care, deși mică, a săvârșit nenumărate și adevărate minuni de transformare a sufletelor, și anume "Exercițiile spirituale pentru a te învinge pe sine însuți și a-ți orândui viața proprie fără a te lăsa determinat de vreo afecțiune dezordonată".

Foarte mulți exegeți au căutat să interpreteze textul original al Exercițiilor și, plecând de aici, să ilustreze gândirea sfântului Ignațiu de Loyola. Au încercat, de asemenea, să "adapteze" textul Exercițiilor la diferite contexte culturale, sociale și religioase. În această perspectivă se înscrie și cartea apărută recent la Editura Sapientia, cu titlul: Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor, scrisă de Tomáš Špidlík și tradusă în limba română de George Marius Nicoară. Faimos prin competența sa în teologia și spiritualitatea Orientului creștin (a predat teologie spirituală patristică și orientală la Institutul Pontifical Oriental și Universitatea Gregoriana din Roma) și membru al Societății lui Isus, înființată de Ignațiu de Loyola, Cardinalul Tomáš Špidlík vrea să arate în această carte că spiritualitatea ignațiană și afundă rădăcinile în învățătura sfinților părinți și, de aceea, se întâlnește cu spiritualitatea marilor maeștri spirituali greci, sirieni, ruși etc.

Ignațiu de Loyola, văzut adesea doar ca un sfânt occidental, este privit de această dată cu ochi orientali. Este cunoscut faptul că, printre călugării iezuiți, pentru care Exercițiile se află la baza spiritualității lor, mulți provin din Orientul creștin și doresc să rămână fideli și Bisericilor lor locale. Întâlnirea dintre cele două tradiții, occidentală și orientală, propusă în această carte, pornește, în partea I, de la leagănul unde s-au născut Exercițiile spirituale ignațiene, peștera din Manresa. Aceasta a fost transformată în capelă, după exemplul multor pustnici orientali. În partea a II-a sunt tratate unele aspecte antropologice, puncte de convergență dintre Occident și Orient. Exercițiile ignațiene încep cu termenul "om", văzut ca o creatură demnă de a-l lăuda pe Dumnezeu. În partea a III-a, spiritualitatea orientală este structurată în jurul cosmosului, pe care Dumnezeu l-a creat în folosul omului. Prin libertatea interioară, expusă în partea a IV-a, se ajunge la înțelegerea exercițiilor spirituale ca mod de examinare a conștiinței (partea a V-a), rezultând apoi un discernământ autentic (partea a VI-a). Începând cu partea a VII-a și până la partea a X-a a acestei cărți sunt tratate temele celor patru săptămâni de exerciții.

Recomandăm această carte tuturor celor care, din Occident sau Orient, doresc să se apropie mai mult de spiritualitatea ignațiană transpusă în Exerciții, pentru a simți prezența lui Dumnezeu în dinamica meditării Cuvântului divin.

Ștefan Tamaș

*

Îndrăgostiți de viață. Mărturii ale tinerilor culese de Daniel-Ange

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Îndrăgostiți de viață. Mărturii ale tinerilor culese de Daniel-Ange, scrisă de pr. Daniel Ange și tradusă în limba română de prof. Daniela Floareș. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x20, are 236 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

În inima fiecărui adolescent se nasc zilnic o multitudine de întrebări, condiționate de ambientul în care trăiește, în care își realizează formarea intelectuală, umană și spirituală. Pentru un răspuns corect și pentru o alegere cu adevărat constructivă este nevoie de persoane competente și cu o viziune obiectivă, conștiente de responsabilitatea pe care o au atunci când oferă răspunsuri de care depinde viitorul unui om, mai ales în ceea ce privește aspectul religios.

Îndrăgostiți de viață. Mărturii ale tinerilor culese de Daniel-Ange, pe care o prezentăm cititorilor noștri, dorește să răspundă întrebărilor profunde, existențiale, pe care tinerii și le pun în legătură cu viața, iubirea, trupul, rugăciunea, suferința, moartea, lumea de dincolo, Isus, Biserica, Dumnezeu etc. Varianta română a acestei lucrări o avem grație traducerii realizate de Daniela Floareș, după originalul francez Ivre de vivre! Témoignages de jeunes recuillis par Daniel-Ange (Le Sarment, Fayard, Paris 1994).

Prin lucrarea de față, Colecția Lumi?re le dă tinerilor posibilitatea de a se exprima singuri, liberi, sub forma mărturiei și a experienței personale. Înainte de a aborda problemele-cheie din perspectiva profesioniștilor, cuvântul a fost dat tinerilor, deoarece s-a considerat că, înainte de li se cere răspunsuri și soluții, trebuie lăsați să rezoneze prin propria existență. Nimic nu are un impact mai puternic și eficient decât simpla afirmație: "Iată ce am văzut, ce am trăit, ce mi s-a întâmplat!"

Așadar, acest volum este o colecție de mărturii, care nu face altceva decât să ofere pentru vreo treizeci de tineri din zilele noastre spațiul potrivit pentru a vorbi despre cum, într-o bună zi, s-au lăsat găsiți și vindecați de Dumnezeu. Mărturiile, introduse de câteva cuvinte din partea lui Daniel Ange, cuvinte prin care oferă mici flash-uri din experiențele prezentate de acești tineri, scot în evidență încrederea pe care pe care aceștia și-au pus-o în Dumnezeu, atitudine ce a ajuns să le vindece viața.

Cititorii pot găsi în această culegere povestiri despre întoarcerea la credință, vindecări, vocație, chemare, misiune etc. De asemenea, cititorul îl va surprinde pe Isus Cristos în flagrant de muncă apostolică și va găsi cuvintele pe care le rostește, gesturile pe care le face, diferite în funcție de cel care are nevoie de el: pentru unii rapid, pe neașteptate, pentru alții discret, în deplină singurătate etc.

Din sutele de mărturii primite, Daniel Ange le-a ales pe acestea câteva cu convingerea că ele îi reprezintă pe toți cei care trăiesc asemenea situații și cu speranța că fiecare se poate regăsi în rândurile pe care le-a integrat în acest volum. De asemenea, această lucrare ilustrează, anticipativ, volumele care vor urma, la fel cum fotografiile dintr-un jurnal, care conturează prin relief și culoare existențele umane, ajută la înțelegerea povestirii.

Recomandăm tuturor această carte, dar, într-un mod cu totul special, tinerilor și adolescenților, pentru ca ei, având atâtea mărturii, să reușească să-l redescopere sau, dacă nu au făcut-o deja, să-l descopere cu adevărat pe Dumnezeu, și să reușească să dea mai departe bucuria acestei descoperiri așa cum au făcut acești tineri curajoși.

Laurențiu Turbuc

* * *

Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor,
Tomáš Špidlík, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-139-9, 14x20 cm, 190 p., 20 lei

Daniel Ange, Îndrăgostiți de viață. Mărturii ale tinerilor culese de Daniel-Ange,
Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-127-6, 14x20 cm, 236 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat