Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Dziwisz la aniversarul morții lui Wojtyla

În sintonie cu tinerii

De Nicola Gori

La 2 aprilie 2005 murea fericitul Ioan Paul al II-lea. Se încheia astfel pontificatul lung al papei polonez. Un martor de excepție al acestor douăzeci și șapte de ani și al episcopatului lui Wojtyla în Polonia este secretarul său Stanislaw Dziwisz, actual cardinal arhiepiscop de Cracovia. În acest interviu acordat ziarului nostru - la mai puțin de trei săptămâni de la duminica Divinei Milostiviri, când papa Francisc îl va ridica pe Ioan Paul al II-lea la cinstea altarelor împreună cu Ioan al XXIII-lea - cardinalul reparcurge câteva momente din viața lui Wojtyla și legătura sa cu Ziua Mondială a Tineretului, care în următoarea ediție se va desfășura chiar la Cracovia.

Cum trăiți acest moment dumneavoastră care i-ați fost alături timp de atâția ani?

Am fost secretar al lui Karol Wojtyla timp de doisprezece ani la Cracovia și apoi în timpul întregului arc al pontificatului său. Această perioadă lungă petrecută alături de el a lăsat în mine un semn. Atâtea evenimente se derulează sub ochii mei, începând de la noutatea alegerii unui papă non-italian după 455 de ani. Și mai vie este amintirea atentatului dramatic în care a riscat să-și piardă viața în 1981. Fără a număra numeroasele sale călătorii pastorale și marile schimbări care au avut loc în acea perioadă în Europa și în lume. Toată viața sa a marcat istoria. Noi toți suntem convinși că am trăit alături de un om sfânt.

Nu numai existența sa ci și moartea sa au lăsat un semn în conștiința omenirii. Cum ați trăit-o?

Cu trecerea anilor ne pregătise deja pentru acele ultime clipe, pentru momentul dureros al morții sale. L-a trăit cu seninătate și cu certitudinea învierii. Spunea el: "Toată viața mea este îndreptată spre Dumnezeu și acum a sosit momentul trecerii la cealaltă". A fost conștient aproape până la sfârșit, chiar dacă nu putem spune cu certitudine când și-a pierdut cunoștința. Înainte de a muri a celebrat liturghia Divinei Milostiviri. S-a împărtășit cu câteva picături din sângele lui Cristos pentru a se pregăti la trecerea la cealaltă viață. Apoi a recitat matutinul, oficiul orelor. Îmi place să amintesc că în ultimele minute s-a rugat rugăciune duminicii din ziua următoare, cea a Divinei Milostiviri. Și a murit recitând chiar matutinul sărbătorii. Astfel toată viața sa, de la început până la sfârșit, a fost unită cu misterul Divinei Milostiviri. În acest mod ne-a oferit programul pentru acest mileniu: Divina Milostivire. Lumea nu va avea pace dacă nu se va îndrepta spre ea.

Raportul cu tinerii a fost foarte special. Oare pentru aceasta tineri încă îl iubesc așa de mult?

Îl iubesc esențialmente pentru că a fost un om de speranță. El le indica un drum care desigur nu este ușor, dar sigur. Și tinerii îl percepeau. Pentru aceasta alergau după el. Sfințenia sa confirmă că drumul pe care l-a parcurs - de când era tânăr până în ultimul moment al vieții sale - era cel corect. Și în ultimele zile de viață a voit să-și îndrepte gândul spre tineri, cărora le-a recomandat: "Nu vă fie frică să fiți sfinți, pentru că sfinții fac istoria și dezvoltarea societății".

Cum s-a născut ideea zilelor mondiale ale tineretului?

S-a format la începutul anilor optzeci, mai ales după marile întâlniri ale papei cu tinerii desfășurate în 1980 la Parc des Princes din Paris și la Roma în 1984, pentru Anul Sfânt al răscumpărării, și în 1985, pentru Anul Internațional al Tineretului. În acele ocazii Ioan Paul al II-lea a văzut și a înțeles că tinerii căutau un conducător. El cunoștea perfect sufletul lor, pentru că a fost mereu aproape de ei, mai întâi ca preot, apoi ca episcop și în sfârșit ca pontif.

Ce mesaj a voit să transmită cu această inițiativă?

Cred că mesajul cel mai important este înainte de toate cel al mărturiei care trebuie oferită lumii. Prin intermediul tinerilor Biserica demonstrează că este mereu vie și capabilă să se reînnoiască. Și se reînnoiește și grație zilelor tineretului.

Cu papa Francisc se schimbă ceva în raportul cu tinerii?

Este sub ochii noștri noutatea pe care a adus-o papa Francisc. Fiecare pontif are propriile carisme. Bergoglio are mare ales carisma apropierii de oameni și credincioșii percep asta. În Argentina era păstor al marii dieceze de Buenos Aires, de aceea înțelege sărăciile și slăbiciunile persoanelor, și încearcă să dea răspuns la toate acestea. Confruntând gesturile sale cu acelea ale lui Ioan Paul al II-lea pot să spun că sunt asemănătoare, chiar dacă nu sunt egale.

Cum ați primit vestea că următoarea Zi Mondială a Tineretului se va desfășura la Cracovia?

Cracovia și Polonia se bucură pentru că - după ediția din 1991 celebrată la Czêstochowa - vor deveni orașul și țara tineretului. Următoarea ZMT se va desfășura de la 25 iulie la 1 august 2016, în marele parc de la periferia orașului numită Blonie. Suntem foarte bucuroși că papa Francisc a luat această decizie și de acest lucru se bucură întreaga Polonie. Fiecare dieceză se va angaja pentru buna reușită a acestui eveniment. Dar mai ales se vor strădui tinerii înșiși care își vor pune entuziasmul lor în slujba acestui eveniment. ZMT sunt legat cu fir dublu de Ioan Paul al II-lea. Și această ediție va fi și mai mult așa. Vrem s-o dedicăm amintirii sale, sfințeniei sale, atenției sale mari față de tineri. Va fi și o ocazie pentru a-i mulțumi pentru marea iubire față de noile generații, pentru tot ceea ce a făcut pentru ei și le-a lăsat ca moștenire.

Deja lucrați pentru a organiza adunarea?

Cracovia se deschide. Va străluci de bucurie la venirea a mii de tineri din toată lumea. Vreau să invit în mod formal, în numele întregii Biserici care este în Cracovia, tineretul din cele cinci continente. Ne angajăm să-i primim cordial în numele lui Cristos și le cerem să se întoarcă acasă purtând în inimă mesajul lui Isus, cel pe care Ioan Paul al II-lea ni l-a lăsat moștenire nouă tuturor.

Va fi o adevărată provocare pentru Biserica din Cracovia...

Dieceza noastră poate să ofere lumii un exemplu de fidelitate. Biserica poloneză a fost mereu fidelă față de valorile Evangheliei, față de Sfântul Scaun. A fost mereu unită cu Roma: aceasta este forța sa și forța poporului polonez, care a depășit orice gen de dificultăți sub regimul nazist și apoi sub cel comunist. Biserica din Polonia știa de fapt că la Roma cineva se gândea la ea și acest lucru îi dădea speranță.

(După L'Osservatore romano, 2 aprilie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat