Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

După Roma, Ierusalim și poate Istanbul

Patriarhul de Constantinopol explică importanța istorică a întâlnirii cu papa Francisc la Roma și, în mai, în Țara Sfântă

De Mattia Sorbi

Una dintre noutățile cele mai relevante ale pontificatului papei Francisc este dimensiunea fraternă în raporturile cu celelalte Biserici creștine. Îndeosebi cu ortodocșii. În ultima săptămână din mai, în timpul vizitei Papei în Țara Sfântă, Sanctitatea sa Bartolomeu, patriarh de Constantinopol, va participa la o întâlnire unitară organizată de Francisc la Ierusalim. În acest context, patriarhul de Constantinopol l-a invitat pe papa Francisc la Istanbul. Pentru a ști mai mult despre asta, agenția Zenit l-a intervievat pe Bartolomeu.

Sanctitate, la ce punct se află procesul ecumenic și la ce punct suntem pentru ca să se împlinească dorința lui Ioan Paul al II-lea de a vedea o Biserică unită care să poată respira cu doi plămâni?

Bartolomeu: Întrebarea despre cât suntem de apropiați realmente de unitatea Bisericii și îndeosebi de a permite Bisericii creștine (occidentală și orientală, ortodoxă și catolică romană) să respire cu doi plămâni, este foarte importantă. Nu este îndoială că cele două "Biserici surori" ale noastre sunt mai apropiate astăzi față de întregul mileniu trecut, grație "dialogului de iubire" și "dialogului adevărului", adică pașii spre reconciliere și procesul de dialog teologic, care a fost bine demarat în ultimele decenii. Cu toate acestea, suntem încă departe de unitatea pe care o împărtășeam în timpul primului mileniu de viață a Bisericii. Cel mai important lucru pentru noi este să ținem mereu în fața ochilor noștri dorința și porunca Domnului nostru "ca discipolii săi să fie uniți și Biserica să fie una". Este un scandal în Trupul lui Cristos și pentru lumea întreagă ca ucenicii lui Isus Cristos să fie divizați într-un moment istoric în care - astăzi mai mult ca oricând - suntem chemați la o mărturie comună și la un cuvânt unic în fața provocărilor din epoca noastră.

Care sunt obiectivele cele mai dificile pentru Biserica din Orientul Mijlociu în ziua de astăzi?

Bartolomeu: Este un context dificil în care ies în evidență problemele Bisericii de astăzi și creșterea violenței printre populațiile din Orientul Mijlociu. Bisericile noastre trebuie să proclame pacea acolo unde este războiul, să vestească iubirea acolo unde este ură și toleranța acolo unde este discriminare. Acest principiu se aplică fie adepților altor credințe religioase, dar și situației critice a creștinilor în această regiune fragilă. Suntem foarte îngrijorați de creșterea dezordinilor politice și de creșterea violenței mai ales în Palestina, în Egipt, în Irak și mai recent în Siria. Suntem și profund dezolați în fața acestei indiferențe nescuzabile și inactivități nejustificabile a autorităților civile și politice care au eșuat să protejeze populația creștină și în general pe cetățeni. Liderii creștini trebuie să asigure maxima noastră solidaritate și fidelitatea noastră față de Evanghelie în Orientul Mijlociu și în același timp să condamne categoric orice formă de brutalitate și vărsare de sânge. Trebuie să subliniem că toate locurile de cult sunt temple sacre ale unicului Dumnezeu cel viu, exact cum toate ființele umane sunt temple sacre ale Duhului celui viu al lui Dumnezeu.

Care este marea semnificație a invitației pe care Dumneavoastră ați adresat-o papei Francisc de a vizita Istanbul în acest an, după călătoria la Ierusalim?

Bartolomeu: Când am fost invitați să participăm la Liturghia de inaugurare a nou-alesului papă Francisc în Piața "Sfântul Petru" (prima dată în istorie când patriarhul de Constantinopol a participat la luarea în primire canonică din partea Episcopului de Roma) l-am invitat pe Sanctitatea Sa să ne viziteze în Phanar (sediul de reprezentanță al patriarhului de Constantinopol, la Istanbul în Turcia), dar și să organizăm o vizită unitară la Ierusalim. Această invitație a devenit un obicei informal din perioada lui Paul al VI-lea, urmată apoi succesiv de alegerea lui Ioan Paul al II-lea și păstrată după aceea de Benedict al XVI-lea. însă, ultima noastră propunere care va fi realizată - dacă vrea Dumnezeu - peste câteva luni, este aceea de a celebra întâlnirea istorică a ultimului patriarh ecumenic Atenagora și papa Paul al VI-lea pe Muntele Măslinilor în ianuarie 1964, prima dată când Papa de la Roma și Patriarhul din Noua Romă s-au întâlnit față în față, după așa-numita "Mare Schismă" din 1054. Acel eveniment a condus, în 1965, la o "ridicare reciprocă a anatemelor reciproce" și a fost întărit, în 1969, de vizite formale anuale ale respectivelor delegații care după zece ani au dus și la crearea unei comisii internaționale pentru dialogul teologic dintre cele două Biserici ale noastre. Este speranța noastră vie și rugăciunea noastră ferventă ca întâlnirea cu papa Francisc să poată întări relația strânsă dintre Biserica catolică romană și Biserica ortodoxă.

(După Zenit, 12 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat