Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moldova în alarmă

După Crimeea acum tremură Transnistria

De Maria Chiara Biagioni

Și Moldova trăiește ore cruciale. Ceea ce se întâmplă în Crimeea foarte apropiată trezește sentimente de vigilență și îngrijorare în țară. S-a vorbit despre asta la Trieste, la marginile unei întâlniri despre "Moldova europeană și creștină. Ce angajare după acordul de la Vilnius dintre Moldova și Uniunea europeană". Se privesc cu îngrijorare evoluțiile evenimentelor dureroase din Ucraina și posibilele repercusiuni asupra Moldovei vecine. De fapt, țara se află chiar la granița dintre Europa de est și cea de vest. Ca să nu vorbim despre regiunea Transnistria, a cărei situație de vulnerabilitate este foarte asemănătoare cu aceea din Crimeea, ca teritoriu care, deși face parte din Moldova, este puternic rusofon. De altfel, în Transnistria este prezent un mare contingent al forțelor armate ruse.

Poziția guvernului moldovean. Guvernul moldovean a declarat că el consideră ilegal referendumul din Crimeea și că nu recunoaște rezultatele sale. "Există o armată acolo - explică agenției SIR Victor Lutenco, șef al oficiului pentru relațiile cu diaspora pe lângă guvernul moldovean - și nu se poate face o alegere democratică și liberă sub amenințarea kalașnikov-urilor. Noi credem că nu aceasta este rezolvarea conflictelor. Desigur, nu vrem ca o situație de acest gen să se repete în Transnistria și în alte regiuni din Moldova". Calea diplomatică rămână unica opțiune posibilă pentru a rezolva problemele. "Știm din experiență - confirmă Lutenco - ce aduce un conflict, în termeni de vieți umane, dar și de costuri politice și sociale. Conflictul ține oprită o țară întreagă, o blochează, îi împiedică dezvoltarea și nu vrem acest destin nici pentru noi nici pentru vecinii noștri ucraineni".

"Zile cruciale" și pentru Moldova. Este îngrijorat și episcopul catolic de Chișinău, Monseniorul Anton Coșa. Vorbește despre "zile cruciale" care "ar putea să ducă la o schimbare substanțială a sistemului geo-politic al Ucrainei și nu numai". Și adaugă: "Funcția noastră înainte de toate este aceea de a fi alături de popor, în numele nonviolenței, al respectării drepturilor și al apărării celui care suferă". "Biserica nu trebuie deloc să desfășoare o funcție politică", "trebuie să promoveze și să afirme principiile evanghelice, trebuie să-i apere pe cei slabi, trebuie să cheme la adevărul despre istorie și despre om. Armele noastre sunt Evanghelia și crucea Domnului nostru, pe care suntem dispuși să urcăm din iubire și nu din servilism".

Rolul Europei. Cel care îndreaptă reflectoarele atenției diplomatice internaționale asupra Moldovei este și Luca Volont?, deputat din Parlamentul european. "Cred că într-un scenariu ca acela din Crimeea și din Ucraina și o posibilă contagiere în Moldova trebuie să se urmărească pe cât mai mult posibil motivația bunului simț și a soluționării politice". Volont? admite slăbiciunea Uniunii Europene. "Europa - spune el - din păcate este roata de rezervă a Statelor Unite. Și cât de mult Statele Unite sunt în bună credință în acest braț de fier este încă de descoperit". Deci sunt puternice interesele geopolitice și economice ale tuturor părților în cauză. "Ceea ce trebuie să ne preocupe pe noi - afirmă Volont? - este ca totul să se desfășoare într-un proces pașnic". Și îndreptând privirea spre viitor, adaugă: "Moldova prin istorie și tradiție este puternic europeană. În lumina a ceea ce se întâmplă în zonă în ultimele săptămâni, și mai mult statornicește poziția sa în cadrul Europei. Acum trebuie sperat ca și Comisia Europeană să privească la această țară mică dar așa de importantă prin cultura sa, istoria sa și rădăcinile sale religioase cu același interes cu care privește alte procese de integrare".

O bucată de Moldova trăiește și în Italia. Comunitatea moldoveană în Italia este formată din circa 150 de mii de persoane care au venit în Italia în ultimii 15 ani. "150.000 de persoane - spune monseniorul Giancarlo Perego, președinte al fundației Migrantes - care sunt mai ales femei, adică 70%, femei care lucrează în confecții, ca îngrijitoare și în domeniul restaurantelor. Această lume este foarte inserată în comunitatea italiană, așa încât sunt foarte puține cazurile de persoane care au mers în închisoare". Este interesant de notat și că, în ultimii ani, a crescut reîntregirea familială și nașterile s-au dublat în doar câțiva ani. "Avem 25.000 de copii moldoveni care frecventează școlile noastre. Crește și numărul căsătoriilor mixte. Este o comunitate care desigur este o valoare adăugată pentru Italia. O comunitate care în afară de faptul că ne ajută să privim cu atenție la Orientul din care face parte această comunitate, are și o respirație europeană".

(După agenția SIR, 17 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat