Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Profeția sfântului

În anul 1993, fericitul Ioan Paul al II-lea a discutat la Castelul Gandolfo cu doi filosofi polonezi, Józef Tischner și Krzysztof Michalski. În urma acestor convorbiri, a fost publicat volumul intitulat Memorie și identitate, la Editura Znak (Cracovia), lansat în anul 2005. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a murit, dar puterea și importanța cuvintelor sale profetice se poate simți și mai mult, acum. El afirma următoarele:

"După căderea regimurilor construite pe «ideologia răului», deși diferitele forme de exterminare a omului au fost aparent abolite în aceste țări, se menține încă exterminarea legală a ființelor umane, înainte de a se naște. Iar această formă de exterminare este decisă de parlamentele alese în mod democratic și cerută în numele civilizației și progresului societății și al întregii omeniri. Nu poate exista o altă încălcare mai gravă a legii lui Dumnezeu. La fel, sub presiunea puternică exercitată de Parlamentul European privind relațiile homosexuale, se are în vedere o altă formă de familie, căreia să i se acorde și drept de adopție. Putem lua ca exemplu, în cazul în care acestea nu sunt de ajuns, orice alt aspect al «ideologiei răului»; într-un sens mai profund și mai ascuns, asistăm de fapt la încercarea de a utiliza drepturile omului împotriva omului.

De ce se întâmplă aceasta ? Care este rădăcina acestei ideologii post-iluministe ? Răspunsul este simplu și clar: totul se întâmplă pentru că l-au respins, pur și simplu, pe Dumnezeu în calitate de Creator și implicit, ca sursă a discernământului cu privire la bine și rău. În felul acesta au respins ceea ce este cel mai profund în umanitate, esența însăși a umanității, și anume conceptul de «natură umană» ca «realitate», înlocuind-o cu «produsul gândirii» în forma liberului arbitru și a liberului schimb în funcție de împrejurări"1.

Să analizăm acest text, atât de profetic și util mai ales în zilele noastre. Cele două regimuri de stat, bazate pe "ideologia răului" sunt cele două mari sisteme totalitare, nazismul din Germania și socialismul real, comunist, din fosta Uniune Sovietică. Ambele sisteme au o mare importanță în general, nu numai pentru Europa secolului al XX-lea; ambele au dus la războaie soldate cu multe milioane de victime. Sfântul Părinte pune aproape pe același plan (cu sistemele totalitare și războaiele lor) ceea ce se întâmplă acum, fiindcă după abolirea acestora, ideologia de exterminare persistă. Și aceasta este exterminarea ființelor umane înainte de naștere. Și este deosebit de tragic faptul că acest lucru se face tocmai pe baza drepturilor democratice ale parlamentelor. Victimele nevinovate ale acestei legi depășesc deja numărul victimelor ambelor războaie. Și acest bir de sânge se colectează încontinuu. Iar această realitate deformează însăși conștiința umană. Ceea ce întotdeauna provoca o mare indignare și oroare, iată că devine acum ceva normal, un drept al omului. Unele țări chiar au banalizat crima, numind-o cu cinism "regularizarea menstruației".

Dar iată că mai asistăm la încă o încercare de încălcare gravă a legii lui Dumnezeu. Acestea sunt relațiile homosexuale și posibilitatea de a adopta copii în interiorul acestei relații. Parlamentul Uniunii Europene vrea să introducă forțat o astfel de lege. Și așa cum spun membrii actuali ai Sejm-ului2 (de ex., doamna G. Masłowska), mai mult de 80% din legile votate în parlamentul polonez vin din Uniune. Iar cine ar îndrăzni să se opună, devine aproape un paria al societății moderne, care ar putea merge la închisoare sau în locurile de detenție speciale, unde individul să fie izolat, fără acces la mijloacele de comunicare.

Prin urmare, textul de mai sus al Sfântului Părinte poate constitui bază de urmărire penală. În felul acesta se schimbă toleranța și respectul care constituie baza dialogului, iar mentalitatea actuală, pe care o formează mass-media, aproape că nu mai permite astfel de declarații, fără a aplica sancțiuni penale. Forța motrice din spatele unor astfel de schimbări în percepția noastră socială și în mentalitate este, așa cum scria Sfântul Părinte, "o altă ideologie a răului, într-un sens mai profund și mai ascuns". Deja nu Dumnezeu Creatorul este cel care decide "ceea ce este bine și ce este rău"; locul este luat de "produsul gândirii" sub formă de "drepturi democratice". Prin urmare, drepturile omului se întorc împotriva lui însuși și a familiei, considerată ca relație de durată dintre bărbat și femeie. Din fericire, raportul Zuber3, pe care Uniunea Europeană dorea să-l introducă în Europa, a fost respins în sesiunea din 11 martie 2014 de la Strasburg. Pe de o parte, acesta este un raport absurd, iar pe de alta parte, este foarte periculos.

"Inițiatorii promovau îndoctrinarea obligatorie a copiilor din Europa privind absența oricărei diferențe între femei și bărbați. Încă o dată însă, deputații europeni au optat pentru întreruperea voluntară a sarcinii, adică, în Uniune, pentru uciderea copiilor nenăscuți. Raportul a inclus prevederi foarte controversate, printre care §57, care subliniază că este important să se elimine stereotipurile de gen și implicit, a promovării unor modele sociale și economice de comportament bazate pe sex, iar aceste «valori» să fie transmise de la o vârstă fragedă și să fie întreprinse campanii de sensibilizare în școli, la locurile de muncă și în mass-media, subliniind rolul bărbaților în promovarea egalității de gen și în distribuirea echitabilă a responsabilităților familiale și a reconcilierii private și profesionale; raportul invită Comisia Europeană și statele membre să se implice mai mult în combaterea stereotipurilor răspândite prin mass-media și atrage atenția asupra unui număr important de acțiuni identificate în raportul adoptat în 2013 privind eliminarea stereotipurilor de gen; invită statele membre, și în special organele mass-media, să atragă atenția în locurile unde sunt femei, atât în termeni de calitate cât și de cantitate, să promoveze o imagine echilibrată și non-stereotipă a femeii, care nu-i va prejudicia demnitatea, prezentându-i-se femeii o varietate de roluri și identități, acordând o mai mare atenție dezvoltării sociale, drepturilor sale constituționale, rolului său în societatea civilă, în instituții și în câmpul muncii, precum și în mass-media, în management și advertising, în special în televiziune, pentru a evita răspândirea stereotipurilor de gen și a evita supra-sexualizarea tinerelor fete"4.

Nu asistăm oare la așa ceva, aici și acum, în societatea noastră?

Pr. Tadeusz Rostworowsi, SJ

Note
1 Ioan Paul al II-lea Memorie și identitate, Ed. "Rao", 2006, trad. Roxana Utale, 192 pag., ISBN 978-973-10-3089-0.
2 "Seimul polonez" este actualmente camera inferioară a parlamentului polonez. Seimul este compus din 460 de deputați, aleși prin vot universal. Legislațiile Seimului durează patru ani.
3 Raportul Zuber reia temele din raportul Estrela (respins în 2013) și raportul Lunacek, care a dus la votarea unei rezoluții fără caracter legislativ, dar pe care cinci partide europene mari au promis deja că o vor susține în următoarea legislatură. Aceste teme se refera la lobby-ul gay și se referă la: finanțarea avorturilor și contraceptivelor din bani publici, avortul ca "drept "al femeii, teoria nediferențierii de gen masculin-feminin predată obligatoriu în școli și fără a fi necesar acordul părinților (și aceasta a devenit o realitate în Franța începând din 2013), introducerea "cotei de gen" pentru angajatori (publici și privați), familia cu o compoziție "diversă" etc. Raportul Zuber este de sorginte comunistă (autoarea sa, Ines Cristina Zuber, este membră a Partidului Comunist Portughez) și are accente radicale. În plus, susține că responsabilitatea pe care părinții o (mai) au în educarea copiilor lor reprezintă un obstacol pentru ca aceștia să se realizeze în societate. Ca și alte rapoarte, și acesta promovează ingineria socială în UE. (Cf. http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2014/03/12/inca-o-rezolutie-anti-familie-in-parlamentul-european-raportul-zuber-efectele-dezastruoase-ale-teoriei-genului-eutanasierea-copiilor-si-eugenia-soft-democratica-cum-inhiba-computerele-dezvolt/)
4 Dawid Nahajowski, Strasburg, la Radio Maryja, 11 martie 2014.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat