Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiență acordată delegației Consiliului Ecumenic al Bisericilor

Vineri, 7 martie 2014, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență pe cucernicul dr. Olav Fykse Tveit, secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, cu o delegație. Publicăm în continuare textul pe care papa l-a adresat celor prezenți în decursul întâlnirii:

Dear Brother,

Stimați responsabili ai Consiliului Ecumenic al Bisericilor,

Doresc să vă adresez tuturor un cordial bun-venit. Îi mulțumesc lui dr. Tveit pentru cuvintele pe care mi le-a adresat și pentru că s-a făcut interpret al sentimentelor dumneavoastră. Această întâlnire marchează un ulterior, important, capitol din relațiile lungi și rodnice dintre Biserica catolică și Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Episcopul de Roma vă este recunoscător pentru slujirea pe care o aduceți cauzei unității dintre cei care cred în Cristos.

Încă de la începuturile sale, Consiliul Ecumenic al Bisericilor a oferit o mare contribuție în formarea sensibilității tuturor creștinilor cu privire la faptul că diviziunile noastre reprezintă o piedică apăsătoare în calea mărturiei Evangheliei în lume. Ele nu trebuie acceptate cu resemnare, ca și cum ar fi pur și simplu o componentă inevitabilă a experienței istorice a Bisericii. Dacă creștinii ignoră chemarea la unitate adresată lor de Domnul, ei riscă să-l ignore pe Domnul însuși și mântuirea oferită de El prin Trupul său, Biserica: "Nu este în nimeni altul mântuirea, pentru că nu este niciun alt nume... în care trebuie să fim mântuiți" (Fap 4,12).

Relațiile dintre Biserica catolică și Consiliul Ecumenic al Bisericilor, dezvoltate pornind din timpul Conciliului al II-lea din Vatican, a făcut în așa fel încât, depășind neînțelegerile reciproce, să putem ajunge la o sinceră colaborare ecumenică și la un crescând "schimb de daruri" între diferitele comunități. Calea spre comuniunea deplină și vizibilă este un drum care este și astăzi greu și în urcare. Însă Duhul ne invită să nu ne fie teamă, să mergem înainte cu încredere, și nu ne mulțumim cu progresele pe care le-am putut experimenta în aceste decenii.

Pe acest drum este fundamentală rugăciunea. Numai cu spirit de rugăciune umilă și insistentă se va putea avea necesara clarviziune, discernământul și motivațiile pentru a oferi slujirea noastră familiei umane, în toate slăbiciunile sale și necesitățile sale, atât spirituale cât și materiale.

Iubiți frați, vă asigur rugăciunea mea pentru ca, în timpul întâlnirii voastre cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, să fie posibil să găsiți modul cel mai eficace pentru a înainta împreună pe acest drum. Fie ca Duhul Domnului să vă susțină pe fiecare dintre voi și familiile voastre, pe colegii voștri din Consiliul Ecumenic al Bisericilor și pe toți cei care au la inimă promovarea unității. Rugați-vă și voi pentru mine, pentru ca Domnul să-mi dea să fiu instrument docil al voinței sale și slujitor al unității. Pacea și harul Domnului să vă însoțească.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat