Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Sofia la Istanbul în curând moschee: alarmă printre creștini

Provoacă alarmă în lumea creștină din Turcia ipoteza, evocată de presă, că bazilica "Sfânta Sofia" de la Istanbul, simbol al creștinătății astăzi muzeu, poate să fie redeschisă în următoarele luni cultului islamic prin decizia premierului Recep Tayyip Erdogan. Așa prezintă agenția ANSA.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I a reafirmat opoziția fermă față de această ipoteză, despre care a vorbit printre alții cotidianul Radikal. "Noi ne vom opune, și împreună cu noi toți creștinii, fie ei ortodocși, catolici sau protestanți", a afirmat în timpul unei întâlniri cu un grup de studioși în ajunul lui Sinaxis, întâlnirea conducătorilor Bisericilor ortodoxe autocefale programată de joi la Istanbul. "Bazilica Sfânta Sofia, a adăugat Patriarhul, citat de AsiaNews, a fost construită pentru a mărturisi credința creștină și dacă trebuie restituită cultului acesta nu va putea să fie decât celui creștin".

Conform Radikal, premierul turc, prins într-o serie de scandaluri de corupție care implică personalități ale regimului islamic și fac să se clatine guvernul, ar putea să decidă o fugă înainte în mai, la aniversarea cuceririi otomane a Constantinopolului în 1453, și să decidă să deschidă bazilica pentru cultul musulman. Sfânta Sofia a fost deja transformată în moschee după căderea capitalei bizantine în mâinile armatei otomane. Prin voința fondatorului Mustafa Kemal Ataturk, fondator al republicii turce laice în 1923, din 1934 este un muzeu vizitat de milioane de vizitatori în fiecare an.

Ofensiva grupurilor islamice pentru a redeschide bazilica pentru cultul musulman s-a accentuat în ultimele săptămâni, în ajunul unui an electoral crucial - administrative, prezidențiale și politice - care îl vede pe premier în dificultăți puternice, cu adeziunea unor nume autoritare din nomenclatura turcă. După imamul de Sultahamet Mustafa Akgul, care în predica din Sărbătoarea Sacrificiului a cerut în mod public guvernului să o redeschidă pentru cultul islamic, și vicepremierul Bulent Arinc a relansat provocarea definind bazilica drept "Moscheea Sfânta Sofia". În mai Erdogan i-a invitat pe toți să "lase în pace Sfânta Sofia". Însă climatul politic acum s-a schimbat. Celelalte ultime două bazilici Sfânta Sofia (sau Dumnezeiasca Înțelepciune) încă funcționale ca muzeu în Turcia, la Trebisonda și la Niceea, au fost transformate în moschei în ultimele luni. Împotriva presiunilor crescânde pentru a o redeschide pe cea din Istanbul pentru cultul musulman s-a situat recent și guvernul din Atena.

"Declarațiile repetate din partea funcționarilor turci cu privire la transformarea bisericilor bizantine creștine în moschei sunt o insultă - a protestat el - la adresa sensibilității religioase a milioane de creștini" și constituie "gesturi anacronice de neînțeles din partea unei țări care declară că vrea să participe ca membru cu titlu deplin al UE".

(După Vatican Insider, 6 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat