Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Joseph Ratzinger îl povestește pe Karol Wojtyla

Interviu luat Papei emerit în cartea "Alături de Ioan Paul al II-lea - Prietenii și colaboratorii povestesc" de Wlodzimierz Redzioch

De Antonio Gaspari

"Faptul că Ioan Paul al II-lea era un sfânt, în anii colaborării cu el mi-a devenit de fiecare dată tot mai clar. (...) S-a dăruit cu o radicalitate ca nu poate să fie explicată altfel. (...) Angajarea sa a fost neobosită, și nu numai în marile călătorii, ale căror programe era pline de întâlniri, de la început la sfârșit, dar și zi după zi, pornind de la Liturghia de dimineață până noaptea târziu".

Cel care vorbește astfel este Joseph Ratzinger, Papa emerit Benedict al XVI-lea. A făcut-o în cursul unui interviu exclusiv acordat lui Wlodzimierz Redzioch pentru cartea sa "Alături de Ioan Paul al II-lea - Prietenii și colaboratorii povestesc" (editura Ares).

Interpelat despre prima întâlnire dintre el și fericitul Papă polonez, Benedict revelează: "Prima întâlnire conștientă dintre mine și cardinalul Wojtyla a avut loc numai în conclavul în care a fost ales Ioan Paul I. În timpul Conciliului, am colaborat amândoi la constituția despre Biserica în lumea contemporană, și totuși în secțiuni diferite, așa încât nu ne întâlnisem". "Wojtyla - adaugă el - citise cartea mea Introducere la creștinism, pe care o și citase la exercițiile spirituale predicate de el pentru Paul al VI-lea și Curie în Postul Mare din 1976. De aceea este ca și cum interior așteptam amândoi să ne întâlnim". "Am simțit încă de la început o mare venerație și o simpatie cordială față de mitropolitul de Cracovia. În pre-conclavul din 1978, el a analizat pentru noi în mod excepțional natura marxismului. Dar mai ales am perceput imediat cu forță fascinația umană pe care el o emana și, din modul în care se ruga, am observat cât de profund unit era cu Dumnezeu".

Cu privire la raportul de colaborare cu Ioan Paul al II-lea, Ratzinger explică în interviu că această "colaborare cu Sfântul Părinte a fost caracterizată mereu de prietenie și afect. Ea s-a dezvoltat mai ales pe două planuri: cel oficial și cel privat (...) Cu privire la problemele teologice am putut mereu să conversăm în mod rodnic". "În afară de asta - povestește el - era obicei să invite la masă episcopii aflați în vizita ad limina, precum și grupuri de episcopi și preoți de diferită compoziție, în funcție de circumstanță. (...) Marele număr al celor prezenți făcea mereu variată conversația și de largă respirație. Și totuși era mereu loc și pentru buna dispoziție. Se râdea cu plăcere și astfel acele prânzuri de lucru, deși în seriozitatea care se impunea, de fapt erau și ocazii pentru a fi în companie plăcută".

Mai ales spiritualitatea lui Wojtyla l-a impresionat pe Ratzinger: "Spiritualitatea Papei era caracterizată mai ales de intensitatea rugăciunii sale și de aceea era profund înrădăcinată în celebrarea Sfintei Euharistii și făcută împreună cu toată Biserica prin recitarea Breviarului. (...) Evlavia sa nu putea fi niciodată pur individuală, ci era mereu plină și de grijă față de Biserică și față de oameni (...) Noi toți am cunoscut marea sa iubire față de Mama lui Dumnezeu. Dăruirea sa în întregime Mariei a însemnat să fie, cu ea, în întregime, pentru Domnul".

Conform Papei emerit, în acest context trebuie să fie înțeleasă sfințenia lui Ioan Paul al II-lea: "Numai pornind de la raportul său cu Dumnezeu este posibil să se înțeleagă și angajarea sa pastorală neobosită".

Benedict al XVI-lea a mărturisit, în afară de asta, că în timpul primei vizite în Germania a lui Wojtyla, "pentru prima dat am avut experiența foarte concretă a acestei angajări enorme". "Pentru șederea sa la München - povestește el - am decis că trebuia să-și ia o pauză mai lungă la amiază. În timpul acelui interval m-a chemat în camera sa. L-am găsit că recita Breviarul și i-am spus: «Sfinte Părinte, Dumneavoastră ar trebui să vă odihniți»; și el: «Pot să fac asta în cer». Numai cel care este profund plin de urgența misiunii sale poate să acționeze așa".

În interviu, Ratzinger prezintă apoi provocările doctrinale înfruntate împreună: despre teologia eliberării, despre ecumenism și despre misiunea teologiei în perioada contemporană. Și analizează și subliniază importanța celor două enciclice "Redemptoris missio" și "Fides et ratio".

În concluzie, Benedict al XVI-lea scrie: "Amintirea mea despre Ioan Paul al II-lea este plină de recunoștință. Nu puteam și nu trebuia să încerc să-l imit, dar am încercat să duc înainte moștenirea sa și misiunea sa cât am putut mai bine. Și de aceea sunt sigur că și astăzi bunătatea sa mă însoțește și binecuvântarea sa mă ocrotește".

(După Zenit, 7 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat