Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

21 de interviuri pentru a-l povesti pe Ioan Paul al II-lea

Papa emerit Benedict al XVI-lea, cinci cardinali, diferiți prelați, trei secretari, un fotograf, un jandarm, un medic, un postulator, două persoane care au beneficiat de minuni povestesc sfințenia lui Karol Wojtyla

De Antonio Gaspari

A intervieva personaje cunoscute este un gen literar de mare actualitate. Însă Wlodzimierz Redzioch, un inginer împrumutat Bisericii, jurnalist și scriitor, nu s-a mulțumit. Astfel, pentru a povesti sfințenia Papei Ioan Paul al II-lea a scris o carte cu 21 de interviuri. Editată de ARES, titlul este "Alături de Ioan Paul al II-lea - Prietenii și colaboratorii povestesc".

Începutul cărții este fulgerător: de fapt, se deschide cu interviul exclusiv al Papei emerit Benedict al XVI-lea. urmează apoi interviurile prietenilor din totdeauna care l-au cunoscut și l-au frecventat pe Wojtyla la Cracovia: prof. Stanislaw Grygiel, profesoara care a supraviețuit lagărelor naziste Wanda Poltawska, cardinalul Stanislaw Kazimierz Nagy. Apoi secretarii Papei, cardinalul Stanislaw Dziwisz, monseniorul Mieczyslaw Mokrzycki, actual arhiepiscop de Leopoli, și monseniorul Emery Kabongo Kanundowi. Prezente și interviurile luate colaboratorilor în dieceza de Roma și în Vatican: cardinalii Camillo Ruini, Angelo Sodano, Tarcisio Bertone; apoi monseniorul Pawel Ptasznik și Joaquin Navarro-Valls, directorul Sălii de Presă Vaticane.

Autorul a adunat și declarațiile prietenilor și colaboratorilor Pontifului, ca monseniorul Javier Echevarria, actual Prelat al Opus Dei, fidelul fotograf Arturo Mari, jurnalistul și scriitorul Gian Franco Svidercoschi, jandarmul Egildo Biocca, organizator al excursiilor Papei, medicul care l-a vizitat și îngrijit mereu, dr. Renato Buzzonetti. De asemenea persoanele care în diferite feluri au fost implicat în procesele de beatificare și canonizare, ca postulatorul mons. Slawomir Oder, cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, și în sfârșit cele două persoane care au beneficiat de miracole: sora Marie Simon-Pierre Normand și Florybeth Mora Diaz.

Pentru mulți pare că se cunoaște de acum aproape totul despre viața lui Ioan Paul al II-lea; din cele 21 de interviuri conținute în carte reies în schimb istorii, anecdote, amănunte, inedite despre omul Karol Wojtyla.

De exemplu, autorul relatează:

"La 28 septembrie 1978, părintele Stanislaw Dziwisz l-a însoțit pe cardinal în catedrala din Wawel (castelul regilor Poloniei), aceeași catedrală în care cu 20 de ani înainte Karol Wojtyla fusese consacrat episcop în ziua sărbătorii sfântului Venceslau (Waclaw în polonă). Ziua următoare, părintele Stanislaw și Wojtyla luau micul dejun când a sosit șoferul curiei, Józef Mucha, care cu un fir al glasului a spus: «Ioan Paul I a murit». Wojtyla a fost tulburat și a șoptit: «Este ceva nemaiauzit, nemaiauzit...», apoi s-a retras în camera sa.

Imediat după aceea, părintele Stanislaw l-a văzut pe Wojtyla mergând în capelă unde a rămas timp îndelungat. Părintele Stanislaw își amintește bine cuvintele cardinalului rostite în timpul omiliei de la Liturghia pentru Pontiful răposat care arătau starea sa sufletească: «Toată lumea, toată Biserica își pune întrebarea: De ce? (...) Nu știm care este semnificația acestei morți pentru Scaunul Apostolic. Nu știm ce anume voia Cristos să spună Bisericii și lumii prin această moarte».

Pentru părintele Stanislaw moartea Pontifului însemna că trebuia să pregătească valizele și să organizeze călătoria la Roma. Părea că se repetă scenariul din august după moartea lui Paul al VI-lea. Karol Wojtyla de această dată era mai gânditor, chiar dacă nu manifesta sentimentele sale. Unei perechi de prieteni, înainte de plecare, le-a șoptit fără a adăuga altceva: «Speram să am mai mult timp»".

Restul este istorie.

_____________

Autorul

Wlodzimierz Redzioch s-a născut la 1 septembrie 1951 la Czestochowa (Polonia). A absolvit ingineria la Politehnica din Czestochowa, a continuat studiile la Universitatea din Varșovia, la Institutul de Studii Africane (doi ani de studii postuniversitare).

În 1980 a lucrat la Centrul pentru Pelerinii Polonezi la Roma. În acea perioadă a pregătit ghidurile Romei și Țării Sfinte în limba poloneză.

Din 1981 până în 2012 a lucrat la L'Osservatore Romano.

Este autorul cărților: Mormântul Sfântului Petru (Casa Editrice Calvarianum, 1989), Grădinile din Vatican și Castel Gandolfo (Sport i Turystyka, 1990), Bazilica Sfântul Petru (Pallotinum II, 1991), Palatul Apostolic (Pallotynski Sekretariat Misyjny, 1993).

Este autor și al ghidurilor sanctuarelor mariane: Lourdes (Pallotinum II, 1992) și Fatima și împrejurimi (Pallotinum II, 1993), ambele cu introducerea cardinalului Andrzej Maria Deskur.

În Polonia a fost promotor al pelerinajului la Santiago de Compostela și autor al ghidului Santiago de Compostella - pelerinajul la mormântul sfântului Iacob (Pallotynski Sekretariat Misyjny, 1997) și al albumului Pelerinajul. Santiago de Compostella (Editura Bialy Kruk, 1999).

Este coautor al cărții despre ziua de rugăciune de la Assisi: Assisi. Întâlnirea religiilor din lume (Calvarianum, 1990) și al albumului lui Grzegorz Galazka: Cardinalii din al treilea mileniu (Libreria Editrice Vaticana, 1996).

Din 1995 colaborează cu săptămânalul catolic polonez cel mai difuzat "Niedziela", cu revista lunară americană de inspirație catolică "Inside the Vatican" și cu agenția de informație "Zenit". La 23 septembrie a primit în Polonia premiul catolic pentru jurnalism "Mater Verbi".

La 14 iulie 2006, Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea i-a conferit titlul de comandor al Ordinului Sfântul Silvestru Papă.

(După Zenit, 7 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat