Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Celebrarea Pocăinței prezidată de Sfântul Părinte Francisc (28 martie 2014)

Vineri 28 martie, la ora 17.00, în Bazilica Vaticană, Sfântul Părinte Francisc a prezidat Ritul pentru Reconcilierea mai multor penitenți cu spovada și dezlegarea individuală. Celebrarea a deschis un moment penitențial special, numit "24 de ore pentru Domnul", promovat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și care a fost trăit concomitent în numeroase dieceze din lume, în ajunul duminicii a IV-a din Postul Mare, Dominica in Laetare. Prezentăm în continuare omilia pe care Papa Francisc a rostit-o în cursul celebrării în bazilica "Sfântul Petru", după citirea Sfintei Evanghelii:

* * *

În perioada Postului Mare Biserica, în numele lui Dumnezeu, reînnoiește apelul la convertire. Este chemarea de a schimba viața. Convertirea nu este chestiune dintr-un un moment sau dintr-o perioadă a anului, este angajare care durează toată viața. Cine dintre noi poate presupune că nu este păcătos? Nimeni. Toți suntem păcătoși. Scrie apostolul Ioan: "Dacă spunem că nu avem păcat, ne înșelăm pe noi înșine, iar adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, el este fidel și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nedreptate" (1In 1,8-9). Este ceea ce se întâmplă și la această celebrare și în toată această zi penitențială. Cuvântul lui Dumnezeu pe care l-am ascultat ne introduce în două elemente esențiale ale vieții creștine.

Primul: Să ne îmbrăcăm în omul nou. Omul nou, "creat după Dumnezeu" (Ef 4,24), se naște la Botez, unde se primește însăși viața lui Dumnezeu, care ne face fiii săi și ne încorporează în Cristos și în Biserica sa. Această viață nouă permite să privim la realitate cu ochi diferiți, fără a mai fi distrași de lucrurile care nu contează și nu pot să dureze îndelung, de lucrurile care se termină cu timpul. Pentru aceasta suntem chemați să abandonăm comportamentele păcatului și să ne îndreptăm privirea spre esențial. "Omul valorează mai mult prin ceea ce este decât prin ceea ce are" (Gaudium et spes, 35). Iată diferența dintre viața deformată de păcat și cea luminată de har. Din inima omului reînnoită după Dumnezeu provin comportamentele bune: a vorbi mereu cu adevăr și a evita orice minciună; a nu fura, ci mai degrabă a împărtăși ceea ce avem cu alții, în special cu aceia care se află în nevoie; a nu ceda în fața urii, a supărării și a răzbunării, ci a fi blânzi, generoși și gata de a ierta; a nu cădea în vorbirea de rău care ruinează bunul renume al persoanelor, ci a privi mai mult la latura pozitivă a fiecăruia. Este vorba de a ne îmbrăca în omul nou, cu acest atitudini noi.

Al doilea element: A rămâne în iubire. Iubirea lui Isus Cristos durează pentru totdeauna, nu va avea sfârșit niciodată pentru că este însăși viața lui Dumnezeu. Această iubire învinge păcatul și dăruiește forța de a ne ridica și de a reîncepe, deoarece cu iertarea inima se reînnoiește și reîntinerește. Cu toții știm asta: Tatăl nostru nu încetează niciodată să iubească și ochii săi nu se îngreunează să privească drumul spre casă, pentru a vedea dacă se întoarce fiul care a plecat și s-a pierdut. Putem vorbi despre speranța lui Dumnezeu: Tatăl nostru ne așteaptă mereu, nu numai că ne lasă ușa deschisă, ci ne așteaptă. El este implicat în această așteptare a fiilor. Și acest Tată nu încetează nici să-l iubească pe celălalt fiu care, deși rămâne mereu în casă cu el, totuși nu este părtaș de milostivirea sa, de compasiunea sa. Dumnezeu nu numai că este la originea iubirii, ci în Isus Cristos ne cheamă să imităm însuși modul său de a iubi: "După cum v-am iubit pe voi, tot așa să vă iubiți și voi unii pe alții" (In 13,34). În măsura în care creștinii trăiesc această iubire, devin în lume discipoli credibili ai lui Cristos. Iubirea nu poate suporta să rămână închisă în ea însăși. Prin însăși natura sa este deschisă, se răspândește și este rodnică, generează mereu nouă iubire.

Iubiți frați și surori, după această celebrare, mulți dintre voi vor deveni misionari pentru a propune altora experiența reconcilierii cu Dumnezeu. "24 de ore pentru Domnul" este inițiativa la care au aderat multe dieceze în toate părțile lumii. Celor pe care-i veți întâlni, veți putea comunica bucuria de a primi iertarea Tatălui și de a regăsi prietenia cu El. Și le veți spune că Tatăl nostru ne așteaptă, Tatăl nostru ne iartă, mai mult face sărbătoare. Dacă tu mergi la El cu toată viața ta, chiar cu atâtea păcate, în loc să te certe face sărbătoare: acesta este Tatăl nostru. Asta trebuie să spuneți voi, s-o spuneți multor oameni, astăzi. Cel care experimentează milostivirea divină, este determinat să devină artizan de milostivire printre cei din urmă și cei săraci. În acești "frați mai mici" Isus ne așteaptă (cf. Mt 25,40); să primim milostivire și să dăm milostivire! Să-i ieșim în întâmpinare și vom celebra Paștele în bucuria lui Dumnezeu!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat