Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitația papei Francisc

Să depășim frica de spovadă

De Marco Doldi

În următoarele zile, 28 și 29 martie 2014, se va desfășura, pentru prima dată în toată lumea, inițiativa "24 de ore pentru Domnul" cu scopul de a-i apropia pe credincioși de sacramentul Pocăinței sau al Reconcilierii. Sacramentul provine direct din Paștele lui Cristos, din pătimirea sa, din moartea sa și din învierea sa. De fapt, în seara de Paște, Domnul Înviat le-a apărut discipolilor, închiși în cenacol, și după ce le-a adresat salutul: "Pace vouă!", a suflat asupra lor și le-a spus: "Primiți pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute" (In 20,21-23).

Cuvintele Celui Înviat dezvăluie două aspecte importante ale acestui sacrament. Înainte de toate, faptul că iertarea păcatelor comise nu este ceva ce omul își poate da singur. Nimeni nu poate spune: "Eu îmi iert păcatele mele!". Iertarea se cere de la un altul și la Spovadă cererea este făcută Tatălui prin mijlocirea Fiului său. Astfel "iertarea - a explicat Papa Francisc - nu este rod al eforturilor noastre, ci este un cadou, este un dar al Duhului Sfânt, care ne umple de baia de milostivire și de har care curge neîncetat din inima larg deschisă a lui Cristos răstignit" (Audiența generală din 19 februarie 2014). În afară de asta, cuvintele lui Isus amintesc că, numai dacă ne lăsăm reconciliați cu Tatăl și cu frații, putem fi cu adevărat în pace. Și aceasta este experiența tuturor: mergem ca să ne spovedim, cu o povară în suflet, cu un pic de tristețe și atunci când primim iertarea Domnului, prin intermediul preotului, ne simțim în pace, în acea pace a sufletului așa de puternică, pe care numai Isus o poate da.

Unii întâmpină dificultăți să se apropie de Spovadă din cauză că trebuie să recurgă la medierea unui alt om, pentru aceasta ar vrea să se reconcilieze direct cu Dumnezeu. Desigur acest lucru ar fi mai ușor. Cuvintele lui Isus îi constituie pe apostoli și pe succesorii și colaboratorii lor mediatori ai iertării. Nu este suficient a cere iertare Domnului în propria minte și în propria inimă, ci este necesar să mărturisim cu umilință și cu încredere propriile păcate slujitorului Bisericii. "În celebrarea acestui sacrament - a mai spus Papa - preotul nu-l reprezintă numai pe Dumnezeu, ci întreaga comunitate, care se recunoaște în fragilitatea fiecărui membru al său, care ascultă emoționată căința sa, care se reconciliază cu el, care îl încurajează și îl însoțește în drumul de convertire și de maturizare umană și creștină". Cineva ar putea să spună: "Eu mă spovedesc numai lui Dumnezeu". Da, desigur, el poate să-i spună lui Dumnezeu: "Iartă-mă" și să-și recunoască păcatele; însă păcatele fiecăruia sunt și împotriva fraților, împotriva Bisericii. Pentru aceasta este necesar să se ceară iertare Bisericii, fraților, în persoana preotului.

Uneori se simte rușine de a spune slujitorului păcatele comise. Papa încurajează: "Și rușinea este bună, este sănătos a simți un pic de rușine, pentru că a ne rușina este salutar". Rușinea face bine pentru că ne face mai umili și preotul primește cu iubire și cu duioșie această mărturisire și în numele lui Dumnezeu iartă. Deja din punct de vedere uman este eliberator a vorbi cu fratele preot și a-i spune lucruri care sunt atât de apăsătoare în inimă. Este permis să răbufnim în fața lui Dumnezeu, a Bisericii, a fratelui. "Să nu ne fie frică de Spovadă!", spune Papa Francisc. Probabil atunci când stăm la rând pentru a ne spovedi simțim atâtea dificultăți, simțim povara răului făcut și chiar rușinea. Însă după aceea, când se termină Spovada, fiecare iese liber, mare, frumos, iertat, alb, fericit. El atinge într-adevăr cu mâna harul lui Dumnezeu pe care l-a primit în sacrament. A încerca pentru a crede!

(După agenția SIR, 25 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat