Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiență acordată participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (24 martie 2014)

Luni, 24 martie 2014, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență pe participanții la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății). După cuvântul de omagiu al președintelui dicasterului, ES Mons. Zygmunt Zimowski, papa a adresat celor prezenți următorul discurs.

Iubiți frați și surori,

Vă adresez bun-venit cu ocazia sesiunii voastre plenare și îi mulțumesc Monseniorului Zimowski pentru cuvintele sale. Spre fiecare dintre voi se îndreaptă recunoștința episcopului de Roma pentru angajarea pe care o depuneți spre atâția frați și surori care poartă povara bolii, a neputinței, a unei bătrâneți grele.

Munca voastră din aceste zile pornește de la ceea ce fericitul Ioan Paul al II-lea, în urmă cu treizeci de ani, afirma cu privire la suferință: "A face bine cu suferința și a face bine celui care suferă" (Scrisoarea apostolică Salvifici doloris, 30). Aceste cuvinte el le-a trăit, le-a mărturisit în manieră exemplară. Magisteriul său a fost un magisteriu viu, pe care poporul lui Dumnezeu l-a răsplătit cu atâta afect și atâta venerație, recunoscând că Dumnezeu era cu el.

De fapt, este adevărat că și în suferință nimeni nu este niciodată singur, pentru că Dumnezeu în iubirea sa milostivă față de om și față de lume îmbrățișează și situațiile cele mai inumane, în care imaginea Creatorului prezentă în orice persoană apare întunecată sau desfigurată. Așa a fost pentru Isus în Pătimirea sa. În el orice durere umană, orice neliniște, orice pătimire a fost asumată din iubire, din pura voință de a fi aproape, de a fi cu noi. Și aici, în Pătimirea lui Isus, este cea mai mare școală pentru oricine vrea să se dedice slujirii fraților bolnavi și suferinzi.

Experiența împărtășirii fraterne cu acela care suferă ne deschide spre adevărata frumusețe a vieții umane, care cuprinde fragilitatea sa. În păstrarea și în promovarea vieții, în orice stadiu sau condiție s-ar afla, putem recunoaște demnitatea și valoarea fiecărei ființe umane, de la zămislire până la moarte.

Mâine vom celebra solemnitatea Bunei Vestiri. "Cea care a primit «Viața» în numele tuturor și în folosul tuturor a fost Maria, Fecioara Mamă, care are deci legături personale foarte strânse cu Evanghelia vieții" (Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea enciclică Evangelium vitae, 102). Maria a oferit propria existență, s-a pus în întregime la dispoziția voinței lui Dumnezeu, devenind "loc" al prezenței sale, "loc" în care locuiește Fiul lui Dumnezeu.

Dragi prieteni, în desfășurarea zilnică a slujirii noastre, să ținem cont mereu de trupul lui Cristos prezent în cei săraci, în cei suferinzi, în copii, chiar nedoriți, în persoanele cu handicap fizic sau psihic, în bătrâni.

Pentru aceasta invoc asupra fiecăruia dintre voi, asupra tuturor persoanelor bolnave și suferinde cu familiile lor, precum și asupra tuturor celor care se îngrijesc, ocrotirea maternă a Mariei, Salus infirmorum, pentru ca să lumineze reflecția voastră și acțiunea voastră în opera de apărare și de promovare a vieții și în pastorația sănătății.

Domnul să vă binecuvânteze.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat