Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Traducerea în limba română a primei exortații apostolice a papei Francisc - Evangelii gaudium

Bucuria. Ce este, de fapt, bucuria? Unde găsim bucuria? Mai putem fi bucuroși? Care este izvorul bucuriei? În Evanghelia după sfântul Ioan, Isus afirmă: "Acestea vi le spun ca bucuria mea să fie întru voi și ca bucuria voastră să fie deplină" (Ioan 15,11). Astfel, vestea cea bună transmisă de Isus prin cuvintele sale - Evanghelia, devine pentru noi seva și izvorul bucuriei. Papa Francisc în prima sa exortație apostolică, Evangelii gaudium (Bucuria Evangheliei), dorește să se adreseze credincioșilor creștini, pentru a-i îndemna la o nouă etapă evanghelizatoare, marcată de această bucurie.

Publicată cu ocazia încheierii Anului Credinței, papa, în această exortație adună bogăția lucrărilor sinodului cu tema "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței", desfășurat între 7 și 28 octombrie 2012.

În primele cuvinte ale exortației papa afirmă "Bucuria Evangheliei umple inima și viața celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de el sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște bucuria". Papa îi invită pe episcopi, preoți, diaconi și pe toate persoanele laice ca în orice loc și în orice situație s-ar afla să reînnoiască întâlnirea lor personală cu Cristos sau, cel puțin, să ia hotărârea de a se lăsa întâlnit de el, de a-l căuta în fiecare zi fără încetare. Nimeni nu este exclus de la bucuria adusă de Domnul.

Evanghelia, în care strălucește crucea glorioasă a lui Cristos, ne invită cu insistență la bucurie.

Exortația, împărțită în cinci capitole, propune câteva linii care să poată încuraja și orienta în toată Biserica o nouă etapă evanghelizatoare plină de dinamism și fervoare.

În primul capitol, Sfântul Părinte propune unele puncte de reflecție în ceea ce privește transformarea misionară a Bisericii. El vorbește despre dinamismul "ieșirii în lume" a Bisericii și roadele lui, despre o pastorație care se află în convertire și despre necesitatea unei reînnoiri ecleziale care să provină din Evanghelie. Biserica care "iese în lume" este o Biserică ce are ușile deschise, iar poarta este "Botezul". Papa spune că preferă o Biserică lovită, rănită și murdara pentru că a ieșit pe drumuri, decât o Biserică bolnavă din cauza închiderii în ea însăși și a comodității de a se agăța de propriile siguranțe (49).

Capitolul al doilea ne reamintește de provocările lumii actuale, de care se pot lăsa ispitiți chiar și lucrătorii pastorali. Papa spune că provocările există pentru a fi depășite. Să fim realiști, dar fără a pierde veselia, curajul și dăruirea. (109)

În cel de-al treilea capitol, pontiful îi invită pe toți să vestească Evanghelia, chiar dacă există diversitate culturală. Duhul Sfânt transformă inimile noastre și ne face capabili să intrăm în comuniunea Preasfintei Treimi. În virtutea Botezului, toți suntem discipoli misionari. Papa, adresându-se păstorilor, îi roagă la o evaluare serioasă a predicii în cadrul liturgiei, îndemnându-i să o vestească ca o confortantă întâlnire cu cuvântul. Omilia este dialogul lui Dumnezeu cu poporul său, dialog unde sunt proclamate minunile mântuirii. Predica trebuie să fie ca o conversație a unei mame, să conțină cuvinte care să înflăcăreze inimile și să fie pregătită printr-un timp îndelungat de studiu, rugăciune și creativitate.

Capitolul al patrulea ne vorbește despre dimensiunea socială a evanghelizării, care își are rădăcina în kerygmă, ca model de angajare către ceilalți. Papa ne îndeamnă la angajare socială în ceea ce privește vestirea împărăției lui Dumnezeu, ținând cont de învățătura Bisericii. În această activitate socială, bazată pe Evanghelie, este necesară și includerea săracilor care au un loc privilegiat în poporul lui Dumnezeu. Tot aici papa readuce în discuție teme ca cea a binelui comun, păcii sociale, dialogului social.

În ultimul capitol, papa propune câteva reflecții cu privire la spiritul noii evanghelizării aducând motivații pentru reînnoirea impulsului misionar. El afirmă că întâlnirea personală cu iubirea lui Isus, fascinează și mântuiește. Maria, mama evanghelizării, este cea care ne face să înțelegem pe deplin spiritul noii evanghelizări, este darul pe care Isus l-a oferit poporul său, este aceea care știe să transforme un grajd pentru animale în casa lui Isus, cu câteva scutece sărate și un munte de iubire, este prietena mereu atentă să nu lipsească vinul din viața noastră, este steaua noii evanghelizări.

Exortația apostolică Evangelii gaudium reflectează astfel profund asupra bucuriei, căutând să aducă răspunsuri noi și actuale la această temă care a traversat întreaga istorie și care mereu a marcat inima societății și a fiecăruia dintre noi. Simplitatea și franchețea prin care papa Francisc scrie această exortație produc în sufletele noastre un adevărat izvor de reflecție și meditație.

Andrei Stolnicu

* * *

Evangelii gaudium
Francisc, Ed. "Presa Bună", 2014, ISBN 978-606-8116-35-8, 14x20 cm, 180 p, 9 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat