Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Teologia morală - Sacramentul penitenței: orientări teologice, istorice și pastorale pentru seminariști și preoți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Teologia morală - Sacramentul penitenței: orientări teologice, istorice și pastorale pentru seminariști și preoți, scrisă de PS Aurel Percă. Cartea apare în colecția "Studii Teologice", formatul 17x24 cm, are 404 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Sacramentul Penitenței sau al Reconcilierii a fost orânduit de Isus Cristos după învierea sa, când le-a spus apostolilor: "Primiți pe Duhul Sânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute" (In 20,22-23). Acesta este actul gratuit al Mântuitorului prin care el iartă păcatele creștinului, adică ale aceluia care, după ce a aderat în mod liber la evanghelia sa și face parte din comunitatea creștină, trăiește în contrast cu alegerea făcută în momentul primirii darului dumnezeiesc și, astfel, se împotrivește sfințirii Bisericii, diminuând legătura cu ea.

Sacramentul Penitenței este, așadar, acțiunea divină de reconciliere cu Dumnezeu prin care se revine la deplina comuniune cu Biserica.

Reconcilierea ca sacrament își are rădăcinile în virtutea pocăinței, adică în acea dispoziție a inimii care îl face pe creștin să se convertească încontinuu la Dumnezeu, urmând primele cuvinte cu care Isus și-a început predica sa: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15).

Tocmai despre acest sacrament tratează PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în lucrarea Teologia morală - Sacramentul penitenței: orientări teologice, istorice și pastorale pentru seminariști și preoți, pe care o prezentăm cititorilor noștri. Textul de față este rodul predării acestui tratat de teologie pe parcursul a multor ani studenților seminariști.

Intenția autorului nu a fost aceea de a face o analiză exhaustivă a tuturor aspectelor legate de acest sacrament. Cea mai mare parte a materialului consultat de autor provine din literatura teologică și pastorală apropiată de sensibilitatea Bisericii noastre locale. Indicațiile bibliografice oferite la fiecare capitol pot constitui tot atâtea surse de aprofundare ale diferitelor aspecte privitoare la sacramentul Penitenței.

Lucrarea, împărțită în zece capitole, oferă atât elemente teoretice, cât și practice, necesare îndeplinirii misiunii unui preot în confesional sau în afara confesionalului, atunci când este vorba de conștiința credincioșilor. De asemenea, în acest curs sunt oferite și o multitudine de materiale care ar putea fi folosite de preoți la cateheză, pentru a prezenta doctrina Bisericii despre sacramentul Penitenței.

Primele cinci capitole (I-V) prezintă fundamentarea teologică a sacramentului. Atât studierea textelor scripturistice, cât și incursiunea în istoria sacramentului Reconcilierii sunt de folos pentru cunoașterea credinței Bisericii cu privire la acest sacrament. Istoria, în definitiv, este un ajutor indispensabil pentru a cunoaște adevăratul sens al cuvântului revelat, pentru că, astfel, se vede cum Biserica a înțeles și a folosit această putere pe care i-a încredințat-o Cristos. Incursiunea în istorie este cu atât mai necesară astăzi, când înțelegerea Scripturii devine tot mai dificilă din cauza diferitelor interpretări pe care le dă exegeza modernă.

În următoarele cinci capitole (VI-X) autorul evaluează, din perspectiva tradiției, elementele sacramentului Penitenței, clarificând, de asemenea, multe din interpretările moderne, nu solid fundamentate, care întunecă înțelegerea sacramentului.

Lucrarea se termină cu un Vademecum pentru confesori asupra unor teme de morală referitoare la viața conjugală, document publicat de Consiliul Pontifical pentru Familie în anul 1997, în care accentuează necesitatea disponibilității preoților pentru ascultarea mărturisirilor, de care depind fericirea soților și, de asemenea, în mare parte, seninătatea și fericirea vieții prezente: să fie pentru aceștia adevărați martori vii ai milostivirii lui Dumnezeu.

Acest tratat poate fi de folos atât seminariștilor și preoților, cât și credincioșilor laici, pentru a redescoperi în sacramentul Reconcilierii momentul cel mai înalt al întâlnirii cu Tatăl "bogat și milostivire" și de a avea siguranța că el nu obosește niciodată de a-i ierta pe fiii săi rătăciți.

Laurențiu Turbuc

* * *

Teologia morală - Sacramentul penitenței: orientări teologice, istorice și pastorale pentru seminariști și preoți,
PS Aurel Percă, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-112-2, 17x24 cm, 406 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat