Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ploiești: Moment comemorativ Anton Durcovici

În vara anului 1896, la Ploiești, un oraș aflat atunci în continuă dezvoltare, ajungea o familie catolică originară din Austria de astăzi: Maria Durcovici, împreună cu cei doi fii ai săi, Francisc și Anton, care s-au mutat de la Iași la Ploiești, oraș în care copilul Anton Durcovici va urma cursurile Școlii Parohiale Ploiești, condusă de parohul Julius Hering, în anii școlari 1896-1897, respectiv 1897-1898.

În anul 1898, familia Durcovici s-a mutat la București. Anton Durcovici a păstrat însă mereu în inima sa orașul Ploiești și generoasa comunitate parohială al cărei membru a fost timp de doi ani. Ori de câte ori a avut ocazia, Anton Durcovici a revenit cu bucurie și emoție în orașul copilăriei sale, așa cum avea să o facă și la 11 iunie 1943, la jubileul de 50 de ani al canonicului Julius Dwucet, potrivit mărturiilor fotografice de la acel moment.

Nimeni nu avea să bănuiască ce planuri avea să aibă Dumnezeu cu tânărul Anton Durcovici, care avea să devină preot, iar apoi și episcop în anii zbuciumați ai comunismului, murind în condiții martirice la Sighet, la 10 decembrie 1951.

Peste ani, Parohia Romano-Catolică Ploiești a dorit să aducă un omagiu acestei figuri ilustre a comunității locale, cu profundă importanță în viața Arhidiecezei Romano-Catolice de București și Diecezei Romano-Catolice de Iași.

În cadrul sfintei Liturghii de la ora 11, din 2 februarie 2014, la biserica "Cristos Rege" din Ploiești, părintele decan Iosif Imbrișcă alături de părintele profesor dr. Emil Moraru, directorul Academiei Teologice "Anton Durcovici" și de pr. profesor dr. Ioan Riba, director spiritual la Colegiul "Sfântul Iosif" din București, au prezentat credincioșilor câteva elemente din activitatea și viața plină de sfințenie și încununată prin martiriu a episcopului de Iași și administrator apostolic de București, dr. Anton Durcovici, care va fi beatificat la 17 mai 2014, la Iași.

Celebrarea a fost precedată de o prezentare succintă a unor apariții editoriale care prezintă figura episcopul Durcovici, credincioșii fiind îndemnați să îndrăgească această personalitate marcantă a Bisericii Catolice din România.

În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Moraru a prezentat bogăția spirituală a catolicilor ploieșteni, care l-au avut timp de doi ani pe acest om al lui Dumnezeu în mijlocul lor, și i-a apropiat pe cei prezenți de portretul spiritual al martirului Durcovici.

La sfânta Liturghie au participat mulți credincioși și ne încredințăm mijlocirii acestui nou fericit, care a fost condus de Dumnezeu și în Parohia Catolică din Ploiești, care a dorit să aducă un prinos de recunoștință lui Dumnezeu pentru darul făcut în persoana episcopului martir dr. Anton Durcovici.

Pr. Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Ploiești: Moment comemorativ Anton Durcovici


 

lecturi: 75.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat