Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna februarie 2014

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului" - nr. 2 (290) - februarie 2014 se deschide cu scrisoarea pastorală intitulată "Viața consacrată și nevoile societății de azi", semnată de PS Petru Gherghel și prilejuită de Ziua Persoanelor Consacrate, care va avea loc la 2 februarie.

Documentul în cauză, al cărui moto este "Viața consacrată este o profeție" (papa Francisc), conține nenumărate îndemnuri și încurajări adresate persoanelor care "au ales să se consacre în Biserică și în lume slujirii carității". Acestora papa Francisc le-a adresat deseori încurajarea de a-și trăi chemarea lor cu "mare entuziasm și bucurie".

Cea de-a doua zi specială a lunii februarie - Ziua Bolnavului (11 februarie) -, constituie subiectul unui articol semnat de părintele Adrian Blăjuță, intitulat "Ziua Mondială a Bolnavului".

Așa cum era de așteptat, persoana cea mai mediatizată în paginile revistei este episcopul martir dr. Anton Durcovici. Figura ilustră a acestuia este evocată în articolul părintelui profesor dr. Anton Despinescu, intitulat "Hai, vino, urcă", titlul fiind inspirat dintr-un îndemn adresat de papa Francisc creștinilor și tuturor oamenilor; în articolul intitulat "Episcopul Anton Durcovici va fi beatificat la 17 mai"; în articolul părintelui Cornel Cadar, intitulat "Biserici consacrate de episcopul Anton Durcovici"; în articolul "Episcopul Anton Durcovici. Corpus Domini" din cadrul rubricii "Mesajul sfinților", precum și în cadrul articolului "Gând către Durcovici".

Rubrica "Actualitatea" conține articolele "19 noi cardinali", semnat de părintele Adrian Blăjuță; "Ziua Persoanelor Consacrate", semnat de părintele Alois Fechet și "Anul trecut au fost uciși 22 de lucrători pastorali", semnat de Andrei Stolnicu.

Continuă serialul dedicat de părintele Cornel Cadar istoricului revistei "Lumina creștinului", ajuns în acest număr al revistei la cel de-al XII-lea episod intitulat "Anii 1935-1936".

Rubrica "Gânduri la centenar" este realizată de părintele Paul Butnaru (Etiopia) care semnează articolul "În slujba comuniunii".

PS Aurel Percă publică, în cadrul rubricii "E bine de știut", articolul "Concurs de poezie și muzică", prilejuit de inițiativa unui juriu specializat de a selecta texte și partituri muzicale care să aibă ca subiect persoana și martiriul episcopului Anton Durcovici.

Rubrica "Istorie" este dedicată de profesorul dr. Dănuț Doboș unei figuri ilustre a laicatului catolic din Iași, tipograful Alexandru Țerek, în timp ce la rubrica "Sanctuare" în cadrul uni articol semnat de părintele Iosif Dorcu ne este prezentat sanctuarul de la Banneux (Belgia).

Recomandăm, de asemenea, articolele "Umilința și încrederea Terezei" de părintele profesor dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj Terezian"; "Șervețelul mototolit" de părintele Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru familii"; "Trandafirii roșii și cei albi" de Cristofor v. Schmidt (traducere de Bronislav Falewsky), în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copiii despre Isus, lumină din lumină", prelucrare de părintele Felician Tiba; "Adrenalină pentru viața de credință" de părintele Felix Roca, în cadrul rubricii "Pentru tineri"; "Cursuri de formare umană pentru logodnici", de părintele Felician Tiba; "Fuga de adevăr", de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Părinte, mai aveți puțină răbdare", de părintele Gabriel Cimpoeșu, în cadrul rubricii "Misiuni"; "Curier juridic", de avocata Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și Dreptul tău".

Așa cum ne-a obișnuit, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Rebus" și "Criptografie", fiind ilustrată cu fotografii și având pe copertă o fotografie cu episcopul Anton Durcovici, de la momentul consacrării episcopale din 5 aprilie 1948.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.
 


lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat