Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Gând de binecuvântare și încurajare

"Ceea ce eu vă spun în întuneric spuneți la lumină și ceea ce vă spun la ureche, predicați de pe acoperișuri" (Mt 10,27).

Sunt cuvintele lui Isus rostite către apostolii și ucenicii săi aleși și trimiși în lume să vestească noua împărăție. Acest mandat nu a încetat niciodată, el rămâne valabil pentru toate timpurile și pentru toate locurile. Este actual pentru toți.

Cuceririle geniului uman sunt daruri pentru vestirea faptelor minunate ale Domnului, ele devenind instrumentele oferite de Creator făpturilor sale, pe care Biserica le-a prețuit și promovat pentru răspândirea evangheliei și a adevărului.

Declarația pe care o face Conciliul Vatican II despre mijloacele de comunicare vine să evidențieze valoarea lor într-un document de mare importanță, Inter mirifica: "Dintre minunatele descoperiri ale tehnicii pe care geniul uman le-a extras, mai ales în zilele noastre, cu ajutorul lui Dumnezeu, din lucrurile create, Biserica le primește și le urmărește cu o solicitudine deosebită pe acelea care privesc mai direct sufletul omenesc și au deschis căi noi de a comunica mai ușor știri, idei și orientări de tot felul" (IM 1).

Aici intră în mod firesc presa, cinematograful, radioul, televiziunea și altele de acest fel, iar, mai nou, internetul, care, bine întrebuințate, oferă neamului omenesc avantaje mari.

Îi felicităm pe cei care le iubesc și le întrebuințează pentru a vesti faptele minunate ale Creatorului și pentru a răspândi evanghelia, cuvântul adevărului, și pentru promovarea binelui și a păcii.

Mă bucur să felicit pe cei care se ocupă de paginile de internet și comunicare ale Oficiului pentru Comunicații Sociale, din cadrul Episcopiei de Iași. Sunt fericit și felicit noua pagină dedicată episcopului martir Anton Durcovici, o catedră de răspândire a mesajului iubirii, dăruirii și comuniunii între cei care iubesc binele și frumosul din viața marelui nostru păstor.

Apariția acestui site în ziua Sfântului Francisc de Sales și chiar în contextul mesajului Sfântului Părinte Francisc despre importanța mijloacelor de comunicare reprezintă un nou curaj ca internetul să fie un for de promovare a adevărului și a binelui: "Nu vă fie frică - spune Sfântul Părinte Francisc - să deveniți cetățeni ai ambientului digital. Este importantă atenția și prezența Bisericii în lumea comunicării, pentru a dialoga cu omul de astăzi și a-l duce la întâlnirea cu Cristos: o Biserică ce însoțește drumul știe să pornească la drum cu toți. În acest context, revoluția mijloacelor de comunicare și a informației este o provocare mare și pasionată, care cere energii proaspete și o imaginație nouă pentru a transmite altora frumusețea lui Dumnezeu" (Mesajul pentru a 48-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, dat la 24 ianuarie 2014).

Felicitări colectivului redacțional al paginii www.ercis.ro și, mai ales, pentru noul site www.durcovici.ro.

24 ianuarie 2014

†Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat