Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Recomandare de rugăciune comună în Anul Durcovici

Celebrând cu bucurie anul dedicat marelui nostru episcop Anton Durcovici, recunoscut de Sfântul Părinte papa Francisc martir al Bisericii noastre, insistăm ca în fiecare sâmbătă întâi din lună, în cadrul celebrării liturgice cu poporul, să reînnoim "Consfințirea Eparhiei de Iași către Inima Neprihănită a Mariei", pe care vrednicul și credinciosul nostru episcop a ținut să o facă, în acele timpuri grele, și a făcut-o la 22 august 1948. Ocrotirea Mamei noastre cerești nu ne-a lipsit niciodată.

Zilnic suntem invitați să ne aducem aminte de acele timpuri și de încrederea pe care a manifestat-o episcopul nostru în ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului și în acest spirit să ne unim și noi în rugăciuni, reflexii și meditații legate de viața și misiunea lui, dar și de chemarea noastră, iar punctul central al comuniunii noastre să fie fiecare sâmbătă, mai ales fiecare sâmbătă întâi din lună. Este o fericită ocazie de a ne apropia de tronul harului împreună cu Mama noastră cerească și Mama întregii Bisericii.

Cu pruncul Isus să ne binecuvânteze Fecioara de sus!

În spirit de comuniune,
Iași, 4 ianuarie 2014
prima sâmbătă din lună

Petru Gherghel,
episcop de Iași

*

(copie)

Consfințirea Eparhiei de Iași către inima neprihănită a Mariei
Rugăciune rostită în catedrala romano-catolică din Iași la 22 august 1948

Preasfântă Fecioară Marie, Maica lui Dumnezeu și mama noastră preaiubitoare, Eparhia de Iași, aruncată la picioarele tale, se consfințește astăzi toată, în mod solemn inimii tale neprihănite, ca de acum înainte să domnești pururi peste ea. Fecioară preacurată, Maica harului dumnezeiesc și speranța lumii, ascultă glasul copiilor tăi care te strigă într-ajutor și primește închinarea noastră.

Fii totdeauna în mijlocul nostru cu harul ceresc și cu binecuvântările tale, cu bunătatea și ocrotirea ta de mamă. Fă ca în această eparhie să rămână mereu tare și nezdruncinată credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în tine, neprihănita și preasfânta, precum și în Biserica sfântă Catolică, împreună cu capul ei văzut, Sfântul Părinte papa, urmașul lui Petru și locțiitorul lui Cristos pe pământ. Menține tu pururi trează și sporește în sufletul credincioșilor nădejdea în bucuriile netrecătoare și veșnice. Cu văpaia inimii tale, aprinde în inimile noastre flacăra iubirii de Dumnezeu și a iubirii de oameni, potolește cu puterea ta ura și vrajba dintre frați. Vino în ajutorul nostru ca să ne supunem cu răbdare creștinească la ostenelile muncii și la toate încercările vieții; fii apărătoarea noastră în toate primejdiile și ispitele, fii călăuza noastră, ca să nu ne abatem nicicând din calea poruncilor lui Dumnezeu și ale sfintei Biserici.

Adu-ți aminte, Fecioară preamilostivă, că din timpuri străvechi, mai bine de șapte veacuri, în această Eparhie a Moldovei, numele tău a fost proslăvit și invocat fără încetare. Generațiile și-au transmis una alteia pe aceste plaiuri recunoștința pentru binefacerile tale și încre-derea în bunătatea fără margini a inimii tale neprihănite, iar sus în ceruri sufletele nenumărate, care în timpul vieții lor pământești făceau parte din această eparhie, îți înalță cântece de slavă și de mulțumire, pentru că prin tine au ajuns la mântuirea veșnică.

Nu, mamă, nu este cu putință, ca acum să-ți îndepărtezi ochii tăi cei milostivi de la noi, copiii tăi. Știm prea bine că suntem nevrednici de acest nume glorios, din pricina păcatelor noastre și a jignirilor ce ți le-am adus prin ele, dar la cine să alergăm pentru a dobândi iertare și har, dacă tu ne vei respinge? Privește căința noastră sinceră și primește-ne din nou în rândul copiilor tăi!

Îndeosebi, inimă neprihănită a Mariei, ți se dăruiesc și se consfințesc astăzi prin noi toți cei ce se află în întregul cuprins al Eparhiei de Iași. Ți se consfințesc cucernicii părinți preoți, săvârșitori ai sfintelor taine, împreună cu tinerii leviți și elevi ai seminariilor noastre, precum și sufletele închinate Domnului și ție în viața călugărească. Ți se dăruiesc astăzi copiii nevinovați, atât de scumpi inimii tale de mamă; ți se consfințește tineretul, atât de primejduit de înșelăciunile și vicle-șugurile duhului rău; ți se încredințează și se consfințesc credincioșii, care se află în puterea vârstei și gârboviți de ani. Toți ți se consfințesc ție în această zi, fiecare în parte și familiile lor, parohiile toate și eparhia întreagă, în frunte cu episcopul său.

Primește Fecioară preasfântă, rugile și suferințele noastre, drept ispășire și pentru întoarcerea păcătoșilor, a fraților noștri rătăciți, care atât de mult, prin fărădelegile lor, rănesc inima preasfântă a lui Isus și inima ta de mamă. Iartă-i, mamă îndurătoare, că nu știu ce fac; du-i și pe ei la limanul mântuirii. Dobândește-le lor și nouă tuturor, prin bunătatea ta, harul ca într-o zi să fim cu toții în cer împreună cu tine, pentru a cânta milostivirile inimii tale neprihănite și a proslăvi laolaltă bunătatea Treimii Preasfinte, care prin inima ta de mamă a binevoit să ne scape de osânda iadului și să ne ducă la mântuire. Amin.

Inimă neprihănită a Mariei, roagă-te pentru noi.

Anton Durcovici,
episcop de Iași

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat