Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna ianuarie 2014

Primul număr pe anul 2014 al revistei "Lumina creștinului" (al 289-lea din seria nouă) este deschis de PS Petru Gherghel, care semnează scrisoarea pastorală intitulată "Anul Durcovici. Precizări pastorale și organizatorice". Acest document este o continuare și o completare a scrisorii circulare din 5 noiembrie 2013, prin care Preasfințitul Petru Gherghel declara anul pastoral 2013-2014 un "An special dedicat cunoașterii persoanei și mesajului episcopului nostru martir Anton Durcovici".

Prezenta scrisoare pastorală conține, pe lângă precizările privind activitatea comună, unitară și liniară a oficiilor diecezane implicate în pregătirea și susținerea "Anului Durcovici", și decretul episcopal din 1 decembrie 2013, prin care se constituie Comisia Centrală care va avea drept obiectiv "pregătirile oficiale recerute de celebrarea oficială a declarării de martir și fericit al episcopului Anton Durcovici".

"Mai buni!" se intitulează articolul semnat de pr. prof. dr. Anton Despinescu, ce conține cuvinte scurte, dar convingătoare, cu care rectorul Seminarului "Sfântul Duh" din București, Mons. Anton Durcovici, încheia sfertul de oră de meditație, ce avea loc înainte de sfânta Liturghie, "ca hotărâre de luat pentru o nouă zi".

În cadrul rubricii Actualitatea, pr. Cornel Cadar semnează articolul intitulat "Provocări pentru noul an", enumerând, printre altele drept o primă provocare "orientarea spre martorii credinței", spre cunoașterea vieții eroice a ep. Anton Durcovici, martirizat la Sighetu Marmației la 10 decembrie 1951.

În cadrul aceleiași rubrici este publicat un interviu cu pr. Claudio Barriga Dominguez SJ, director general delegat al Apostolatului Rugăciunii și al Mișcării Euharistice de Tineret (traducere de pr. Mihai Patrașcu).

De asemenea, rubrica Actualitatea găzduiește articolul "Evangelii gaudium, un document «revoluționar»", semnat de pr. Adrian Blăjuță. Evangelii gaudium (Bucuria evangheliei), scrie pr. Adrian Blăjuță, "este titlul primei exortații apostolice a papei Francisc, care a fost semnată la 24 noiembrie 2013, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, când în Biserica Catolică s-a încheiat Anul Credinței".

Continuă serialul dedicat istoricului revistei "Lumina creștinului", publicat de pr. Cornel Cadar, serial care a ajuns la episodul 11, care corespunde anilor 1931-1934. La rândul său, domnul Adrian Cuba, colaborator al revistei în calitate de fotoreporter profesionist, susține rubrica Gânduri la centenar, în cuprinsul căreia publică articolul "Importanța imaginii".

Rubrica Istorie este dedicată unei figuri ilustre a laicatului catolic din Iași, avocatul Victor Ambăruș, în timp ce rubrica Mesajul sfinților conține articolul intitulat "Episcopul Anton Durcovici. Testamentul spiritual".

Continuă serialul pe care pr. Iosif Dorcu îl dedică sanctuarelor mariane, în acest număr al revistei fiind prezentat sanctuarul "Maria Plain" aflat în imediata apropiere a orașului Salzburg, din Austria.

Pr. Felix Roca publică, în cadrul rubricii Pentru tineri, articolul intitulat "Citește fericirile care îți vor face bine", inspirat de decizia papei Francisc de a propune pentru următoarele ediții ale Zilei Mondiale a Tineretului teme legate de fericiri.

"Au fost sfințiți 17 diaconi" este titlul articolul semnat de Paul-Marian Cojoc, cu referire la evenimentul hirotonirii ca diaconi a unui număr de 17 studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, eveniment care a avut loc la Iași luni, 9 decembrie, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regină".

"Teama de mister" este titlul articolului publicat de pr. Cristian Chinez în cadrul rubricii Tablete spirituale. "Adevăratele mistere - scrie autorul - nu au nimic de a face cu refugierea în enigme. Ele vin spre om și nu fug de el. Misterele religiei creștine își au originea în Dumnezeu și sunt îndreptate spre om prin revelație...".

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Sărbătoare" de pr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii Mesaj terezian; "Pastorația migranților și refugiaților", în cadrul rubricii Actualitatea; "Vizită ecumenică", de pr. Adrian Blăjuță, în cadrul aceleiași rubrici; "SRUC 2014", în cadrul rubricii E bine de știut; "Bilețelul salvator", de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii Pentru Familii; "Trandafirii roșii și cei albi", istorioară morală de Cristofor von Schmid, în cadrul rubricii Pentru copii; "Așa răspund copiii despre lumea vizibilă", prelucrare de pr. Felician Tiba, în cadrul aceleiași rubrici; "Voluntariatul... o provocare!?", de Ramona Ciobanu, în cadrul rubricii În apărarea sănătății.

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale Știri, Poșta redacției (rubrică onorată constant și de pr. Alois Bulai, care oferă răspunsuri la întrebările cititorilor în legătură cu Sfânta Scriptură), Noutăți editoriale și Rebus (susținută în acest număr al revistei de Magda Coșa).

La pagina 26 sunt publicate numele câștigătorilor din luna noiembrie ai concursului Citești și câștigi.

Ca de obicei, revista este bine ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale, iar pe copertă se află o imagine cu chipul episcopului martir Anton Durcovici, precum și un citat din articolul "Darul cel mare a lui Dumnezeu", publicat de canonicul dr. Anton Durcovici în revista "Farul nou", nr. 8/ 1 aprilie 1934.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.
 


lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat