Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaºi
Librãrie on-line


comandã acum aceastã carte prin librãria noastrã virtualã
Imitaþiunea lui Cristos


la fiecare click
o altã meditaþie


 VIAÞA DIECEZEI 

Comemorarea memoriei episcopului Durcovici la Bucureºti, Târgoviºte, Popeºti-Leordeni, Giurgiu ºi Buzãu

Duminicã, 15 decembrie 2013, episcopul Anton Durcovici a fost evocat în cadrul mai multor celebrãri la Bucureºti, Târgoviºte, Popeºti, Giurgiu ºi Buzãu.

Bucureºti

Duminicã, 15 decembrie 2013, în catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureºti a avut loc comemorarea episcopului Anton Durcovici. La sfânta Liturghie de la ora 10.30 prezidatã de episcopul auxiliar Cornel Damian, a fost evocatã viaþa ºi slujirea episcopului martir. A urmat apoi la ora 16.00 un concert susþinut de studenþii conservatorului de muzica din Bucureºti, ca semn de preþuire pentru activitatea episcopului Anton Durcovici în ceea ce priveºte domeniul educaþiei. Manifestãrile s-au încheiat cu sfânta Liturghie pentru studenþi de la ora 17.00 în care s-a subliniat exemplul vieþii acestui slujitor al lui Dumnezeu. Aceste manifestãri coordonate de Academia Teologicã "Anton Durcovici", din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureºti, având binecuvântarea ÎPS dr. Ioan Robu vor avea loc ºi în alte parohii ale Arhidiecezei unde episcopul Anton Durcovici, în calitate de administrator apostolic de Bucureºti, a administrat taina sfântului Mir în iunie 1949.

Pr. Emil Moraru

*

Târgoviºte

Slujitorul lui Dumnezeu, episcopul Anton Durcovici a fost evocat, la 15 decembrie 2013, ºi în comunitatea romano-catolicã din Târgoviºte, acolo unde Excelenþa sa a slujit poporul lui Dumnezeu ca tânãr preot, administrator al acestei parohii în douã etape: august 1911 - august 1916 ºi martie 1923 - august 1924.

Pãrintele celebrant a menþionat principalele date biografice din viaþa episcopului Anton Durcovici, mai ales comemorarea celor 62 de ani de la ziua martiriului sãu, în lagãrul comunist de la Sighet. Apoi pãrintele a subliniat cã viaþa de sfinþenie ºi jertfa martiriului acestui pãstor de suflete se identificã perfect cu chipul lui Isus, pãstorul cel bun, care ºi-a dat viaþa pentru oile sale. Întreg poporul a îngenuncheat la sfârºit, spre a cere lui Dumnezeu harul beatificãrii episcopului Anton Durcovici, cu bucuria cã azi ne putem mãrturisi credinþa în Dumnezeu, chiar în locul în care odinioarã, nu demult, a vieþuit ºi l-a slujit pe Dumnezeu acest om sfânt.

Iuliana Bor

*

Popeºti-Leordeni

În comuniune cu parohiile din Arhidieceza de Bucureºti, la 15 decembrie 2013, în Parohia "Regina Sfântului Rozariu" din Popeºti-Leordeni, la sfânta Liturghie de la ora 11.00 a fost pomenitã figura vrednicului preot al Arhidiecezei de Bucureºti ºi episcop al Diecezei de Iaºi, Anton Durcovici, de la al cãrui martiriu s-au împlinit 62 de ani, la 10 decembrie 2013,. Alãturi de celebratul principal pr. Emil Moraru, preºedintele Academiei "Anton Durcovici", au concelebrat pr. Fabian Mãriuþ, predicator, ºi pr. Javier Quesada.

La sfânta Liturghie a cântat corul de copii al Colegiului Naþional de Muzicã "Dinu Lipatti", condus de doamna profesoarã Lãcrãmiora Ana Pauliuc, cor invitat la Popeºti cu largul concurs al familiei Pavel din Popeºti.

Persoana episcopului Anton este legatã într-un mod tainic de Parohia "Regina Sfântului Rozariu" prin arestarea sa la 26 iunie 1949, în timp ce venea sã celebreze sfânta Liturghie ºi sacramentul Mirului. Ca episcop, în timpul unei perioade grele pentru naþiunea românã, ºi-a încurajat turma consacrând-o inimii neprihãnite a Mariei, vizitând aproape toate parohiile, dând dovadã de o energie nebãnuitã. În acest sens meritã sã amintim cã paºii preotului, episcopului ºi profesorului Durcovici au fost cãlãuziþi de idealul rezistenþei prin credinþã ºi culturã.

Credincioºi ºi cler aºteaptã cu bucurie ridicarea la cinstea altarelor a vrednicului episcop Anton Durcovici.

Pr. Lucian Ianuº

*

Giurgiu

Parohia Giurgiu a avut privilegiul de a fi deservitã de marele martir al Bisericii Catolice din România, episcopul Anton Durcovici, încã din primii ani de preoþie pe când slujea la catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureºti. Pentru cã preoþii nu aveau din ce trãi la Giurgiu, iar bisericuþã ºi casa erau modeste, veneau uneori preoþi sã slujeascã chiar ºi de peste pod de Dunãre, de la Ruse. La 1 ianuarie 1911, Poliþia localã raporteazã cã în Giurgiu existã 492 de catolici, austrieci, belgieni, nemþi, italieni, unguri, polonezi ºi români dintr-o populaþie de 16.528 de locuitori.

În anul 1912, pr. Carol Auner, parohul catedralei, spunea: "Biserica din Giurgiu a figurat ºi în acest an cã filialã a catedralei din Bucureºti, iar pãstorirea sa s-a fãcut îndeobºte de pr. Anton Durcovici care a venit aici cam de douã ori pe lunã".

Tot la fel, va sluji în continuare în anii 1916 ºi 1918; în 1925 - 1927 ca provisor excurens.

Din cauza obârºiei sale austriece pr. Anton Durcovici a fost arestat în anul 1916 la Giurgiu ºi închis într-un lagãr din judeþul Ialomiþa ºi apoi la Institutul "Notre Dame" din Galaþi.

La 7 august 1926, Mons. Anton Durcovici a botezat în biserica din Giurgiu pe Carolina Helena, nãscutã în Giurgiu, fiica lui Carol F. Mãrcuº, mare fotograf al vremii, având vârsta de 36 de ani, ºi a Olgãi Perieteanu, nãscutã în Giurgiu, de religie greco-catolicã, cu vârsta de 33 de ani, având cã naºã pe Helena Mãrcuº.

În 1926, la 2 noiembrie, can. dr. Anton Durcovici a botezat la Giurgiu pe Francesco Seuca.

În anul 1927, la 20 noiembrie, Mons. Anton Durcovici a botezat pe Joseph, nãscut în Giurgiu.

În anul 1928, la 17 iunie, a botezat pe Roland Jean - nãscut în Giurgiu, la 14 mai.

La 16 noiembrie 1947, arhiepiscopul mitropolit Alexandru Cisar îl anunþa pe parohul de Giurgiu, printr-o scrisoare cã Mons. Anton Durcovici primise numirea de episcop de Iaºi din partea papei Pius al XII-lea, notând urmãtoarele: "Preot exemplar, studios, zelos pentru suflete, ºtiinþã eminentã, dãruit cu tot sufletul grijii Seminarului ºi elevilor sãi".

Comunitatea catolicã din Giurgiu a împlinit 160 de ani de existenþã (1853) ºi peste 100 de ani de când episcopul Anton Durcovici a pãstorit pe aceste meleaguri dunãrene. De aceea, înãlþãm cãtre Domnul gândul nostru de bucurie ºi recunoºtinþã, cerându-i harul ca prin exemplul vieþii ºi mãrturiei sale de martir sã ne întãreascã ºi pe noi în credinþã ºi sã ne pãstreze uniþi în Biserica lui Cristos pe care el a iubit-o ºi a slujit-o eroic. Aruncat în închisoarea din Sighetu Marmaþiei, zãcând pe lespedea geroasã, înfometat ºi hãituit, cere ultima absoluþiune din partea pr. Rafael Friedrich ºi adoarme în Domnul la 10 decembrie1951, în plinã dictatura comunistã.

Pr. Mihai Dascãlu

*

Buzãu

Nu s-a stins încã bine ecoul beatificãrii Mons. Vladimir Ghika, ecou ce a depãºit nu numai graniþele þãrii, ci ºi ale Europei, în timp ce papa Francisc ne-a pregãtit o nouã surprizã care ne-a umplut din nou sufletele de bucurie ºi de uimire prin anunþarea ridicãrii la cinstea altarelor ºi înscrierea în rândul fericiþilor Bisericii Catolice pe episcopul martir Anton Durcovici, care a pãstorit ºi comunitatea catolicã din Buzãu între 1913 - 1916.

Sfidând protocolul cu privire la canonizare, tipãrirea la Buzãu a cãrþii pr. prof. dr. Eduard Ferenþ, Martirul iubirii lui Cristos, în anul jubiliar 2000, a fost o surprizã neaºteptatã, prin prezentarea ei la Radio Vatican de cãtre Mons. Anton Lucaci ºi, mai ales, prin scrisoarea de felicitare a fericitului papã Ioan Paul al II-lea, pe care a primit-o prin Nunþiatura Apostolicã autorul, Editura Arhiepiscopiei ºi toþi cei care au contribuit la tipãrirea acestei cãrþi. În aceastã carte de referinþã se prezintã nu numai martiriul sãu, ci, mai ales, pregãtirea filosofico-teologicã tomistã, care a fãcut viaþa sa sã fie exemplarã prin predicile ºi conferinþele sale, prin scrierile ºi, prin munca sa de la catedra de teologie a Seminarului "Sfântul Duh". Aici a predat teologia timp de 37 de ani, ca un adevãrat "magister", episcopul ilustrând doctrina Bisericii, aplicând-o la împrejurãrile concrete ale timpului sãu, având drept cãlãuzã Magisteriul Bisericii.

Anticipând recunoaºterea oficialã a Romei, în anul 2007, credincioºii din Buzãu au imortalizat imaginea pãstorului printr-un vitraliu la intrarea în bisericã, scriind din nou o paginã vie din istoria Bisericii locale, care va fi cititã de generaþiile viitoare.

O comunitate înfloreºte numai când între ea ºi pãstorul ei existã o armonie sincerã, sfântã ºi supranaturalã, iar acest lucru l-a realizat episcopul martir Anton Durcovici, prin grija faþã de credincioºii aflaþi la mare distanþã de centrul parohial, cum erau cei din Nehoiu, la 70 km distanþã de Buzãu. Dupã ce arhiepiscopul Raymund Netzhammer a sfinþit biserica din Nehoiu în 1913, în calitate de administrator parohial, a adunat banii necesari pentru ridicarea casei parohiale, însã din cauza Primului Rãzboi Mondial, acest testament spiritual s-a împlinit abia în 1997.

Datoritã poziþiei geografice montane, a râului Buzãu din apropiere ºi, mai ales, a bisericii ºi cimitirului catolic, casa a fost transformatã în noviciat pentru fraþii capucini din România, care asigurã ºi asistenþa spiritualã a catolicilor din zonã.

Acest pãstor al Bisericii va rãmâne ca reper pentru generaþiile prezente ºi viitoare, exemplu nu numai de admirat, ci, mai ales, de urmat. Cu toþii aºteptãm ziua în care vom participa la proclamarea lui ca fericit.

Pr. Pavel Butnariu


 

lecturi: 19.



Urmãreºte ercis.ro on Twitter
Cautã pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaºi
Vaticannews.va


ªtiri din viaþa Bisericii
Catholica.ro


ºtiri interne ºi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraþie
Profamilia.ro


pastoraþia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistenþã Comunitarã "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolicã de Iaºi * Bd. ªtefan cel Mare ºi Sfânt, 26, 700064 - Iaºi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design ºi conþinut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * gãzduit de HostX.ro * stat