Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Un mic muzeu în cinstea episcopului Anton Durcovici

În seara zilei de marți, 10 decembrie 2013, data comemorării morții martirice a episcopului Anton Durcovici, la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman s-a inaugurat un mic muzeu de istorie și etnografie.

Pentru cunoașterea și păstrarea tradițiilor noastre locale, am dorit să oferim celor interesați posibilitatea de a vedea și studia diverse documente și cărți, precum și obiecte originale care reflectă ocupațiile meșteșugărești ale părinților și strămoșilor catolicilor din zona Roman. După binecuvântarea spațiilor destinate pentru această operă, zecile de credincioși prezenți au putut vedea numeroase cărți și documente, precum și sute de obiecte gospodărești culese din satele din zona Roman. Astfel, s-au putut admira: un război de țesut, compus din: stative, sul din spate și sul din față, tălpici, spetează, vatale, spată, scripți, ițe, suveică, bătătura, țăji, slobozitor, țăpinitor, vergele, fujei, țesătură; letcă pentru țăji, îmblăciu pentru bătut fasole, grâu..., gherghefuri cu urzeală pentru confecționat covoare, urzîtor pentru țesut, furcă și fus pentru tors lână, traistă, lampă cu gaz, felinare cu gaz, farfurii din ceramică, opinci din cauciuc, fier de călcat cu cărbuni, perdele, costume populare pentru copii, costume populare pentru femei, costume populare pentru bărbați, costume populare pentru tineri, suman pentru bărbați, cojoc pentru bărbați, bondiță pentru bărbați, ii pentru femei, ii pentru bărbați, ii pentru copii, ii pentru tineri, ștergare, lăicere, vătale, spete, ițe, rășchitor, urzitor, ladă de zestre, cărămidar cu trei racle, învârtitor cu sul pentru țăji, covată, măsuță și scăunele, untar, piuă, scărmănitor, ciubăr, depănătoare, suport pentru funii, cheptănuși pentru lână, cheptănuși pentru cânepă, mosoare, ulcele și oale pentru lapte, ciocan pentru tablă, furcă cu două coarne (țăpoi), furcă pentru oale cu sarmale, ragilă pentru cânepă, laiță, perne, țoale din codiță, ceasuri, icoane... și multe, multe alte obiecte.

Chiar dacă muzeul a fost organizat și inaugurat, și pe mai departe adresăm rugămintea noastră celor care pot să ne ajute să îmbunătățim inventarul Muzeului "Anton Durcovici", oferindu-ne obiecte sau relații despre locuri și persoane păstrătoare ale acestor valori tradiționale. Ne mai sunt de folos: țesături (ștergare, covoare), costume populare, accesorii gospodărești din lemn și metal (piese de mobilier, lăzi, mese, vase, linguri, opinci, coșuri, bâte etc.), unelte pentru muncă (furci, coase, seceri, topoare, diferite vase, obiecte pentru țesut etc.), cărți și reviste vechi, monede... tot ce se poate insera într-un muzeu care să ne reprezinte.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Roman: Un mic muzeu în cinstea episcopului Anton Durcovici


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat