Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": În umbra crucii. Articole și studii despre viața și activitatea episcopului Anton Durcovici și Despre preoție în scrierile sfinților părinți ai Bisericii: Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții În umbra crucii. Articole și studii despre viața și activitatea episcopului Anton Durcovici, coordonată de pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 17x24, are 556 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Imaginea lui Cristos, păstorul cel bun, care își dă viața pentru oile sale și care le poartă la pășuni verzi, nu poate fi uitată niciodată, fiind înscrisă în istoria omenirii ca manifestare a iubirii Părintelui veșnic, Tatăl nostru din ceruri. "Cristos cel înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nicio putere asupra lui" (Rom 6,9). Cristos este viu și prezent în istoria noastră și continuă să ne ofere viața sa prin cuvântul său și prin sacramentele sale. Cristos, păstorul cel bun, este prezent în lume și prin aleșii săi, prin episcopi și preoți.

Acest an, 2013, pentru Dieceza de Iași are o semnificație deosebită - 125 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici (s-a născut la 17 mai 1888 în Bad Deutsch-Altenburg, Austria), precum și 65 de ani de la consacrarea sa episcopală (5 aprilie 1948). De asemenea, anul 2013, este anul în care (mai exact, la 31 octombrie), după un lung proces, papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul de recunoaștere a martiriului lui Anton Durcovici, ucis din ură față de credință în închisoarea de la Sighet (10 decembrie 1951).

Deși de la moartea episcopului Anton Durcovici în închisoarea de la Sighet a trecut mai bine de jumătate de secol, cei care l-au cunoscut îi păstrează vie amintirea. Pentru aceștia, dar și pentru cei care l-au descoperit în paginile unor lucrări, preotul "cu părul cărunt, cu ochii albaștri, limpezi, care te pătrundeau până în adâncul sufletului" rămâne un reper moral, un intelectual al vremii sale, un om care a arătat că "nimic nu este în zadar, că nu se termină totul în gol".

Editura "Sapientia", prin munca de coordonare a părintelui Ștefan Lupu, prezintă cititorilor cartea În umbra crucii - o culegere de articole, studii, amintiri - dedicată acestui slujitor al lui Dumnezeu, Anton Durcovici. Titlul acestui volum vrea să scoată în evidență consecvența cu care acest venerabil episcop și-a purtat crucea, atât în timpul episcopatului său, cât și în fața securității, rămânând mereu "în umbra crucii".

Întreaga sa viață, din primele clipe ale copilăriei și pe tot parcursul studiilor și ministerului său sacerdotal, este o mărturie vie a unei iubiri unice și fără rezerve față de Dumnezeu și față de oameni. Toți cei care l au cunoscut și i au fost ucenici sau au avut bucuria să i stea în preajmă, dau mărturie cu competență și entuziasm despre sufletul său nobil și despre iubirea sa, asemănătoare lui Cristos, care "iubindu i pe ai săi care erau în lume, i a iubit până la sfârșit" (In 13,1).

Lucrarea se deschide cu un cuvânt introductiv al PS Petru Gherghel, cu câteva cuvinte din partea PS Aurel Percă, în semn de prețuire față de martirul Durcovici, un cuvânt de salut din partea arhiepiscopului de Viena, Christoph Schönborn și o prefață realizată de părintele coordonator, Ștefan Lupu.

Lucrarea În umbra crucii, structurată în cinci părți, face parte dintr-un amplu proiect al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și care vizează recuperarea istorică a unei personalități complexe a Bisericii noastre locale, proces ce a fost inițiat imediat după prăbușirea regimului comunist din România.

Prima parte conține predicile, cuvântările, scrierile pastorale și circularele pe care Preasfințitul Petru Gherghel le-a dedicat în perioada 1990-2013 cunoașterii vieții și martiriului ilustrului său predecesor la cârma Diecezei Romano-Catolice de Iași.

Partea a doua a volumului conține articole și studii despre viața episcopului Anton Durcovici. O parte a acestora reprezintă cele mai noi rezultate istorice și arhivistice obținute de cercetătorii implicați în recuperarea memoriei istorice a episcopului martir, în timp ce altele au fost publicate inițial în reviste de specialitate în ultimele două decenii.

Partea a treia este constituită în totalitate din articole comemorative privindu-l pe episcopul Anton, majoritatea acestora fiind publicare inițial în paginile recistei diecezane "Lumina creștinului". În cadrul acestei secțiuni apare și discursul rostit de Înalt Preasfințitul dr. Ioan Robu, în cadrul simpozionului omagial "120 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici" (Iași, 16 mai 2008).

Partea a patra conține amintiri ale unor persoane care l-au cunoscut pe episcop, anumite evocări ale unor pelerinaje diecezane efectuate după anul 2001 la Sighetu Marmației, relatări ale unor manifestări care au avut loc la Bad Deutsch-Altenburg, un scurt istoric al cauzei de beatificare, dar și mai multe creații literare ale unor admiratori ai episcopului: Părintele Claudiu Dumea și Petru Ciobanu.

În sfârșit, partea a cincea, intitulată "Anton Durcovici - Viața în imagini", conține fotografii ale episcopului, grupate în funcție de principalele perioade din viața acestuia, începând cu anii de formare din cadrul Seminarului arhidicezan "Sfântul Duh" din București (1901-1911) și până în perioada în care a condus Dieceza de Iași, plus fișele personale de la închisoarea din Sighet.

Regăsim în cuprinsul acestei lucrări numele tuturor cercetătorilor care în ultimii 20 de ani și-au făcut un ideal de credință din a cerceta și a readuce la lumină aspectele cele mai complexe ale vieții și martiriului episcopului de Iași, Anton Durcovici, pe baza unor investigații tenace în arhivele interne și externe, precum și în arhivele fostelor instituții ale represiunii comuniste.

Fiecare cititor poate găsi în acest volum imaginea unui om care, deși a fost ucis de dușmanii atei ai Bisericii, a biruit prin crucea lui Cristos. Poate fi și un impuls puternic pentru credința poporului român care, chiar dacă nu se află sub influență totalitară, este lovită de numeroase încercări, mult mai periculoase decât cele din trecut și care poate găsit în figura episcopului un veritabil model de statornicie în credință. "Duceți crucea Mântuitorului care s a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român", spunea episcopul Durcovici părintelui Friedrich înainte de a muri.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Despre preoție în scrierile sfinților părinți ai Bisericii: Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur, scrisă de Lucian Dîncă. Cartea apare în colecția "Patrologie", formatul 14x20, are 412 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Sfinții părinți s-au remarcat în istorie ca exemple vii, trăitori ai unei vieți de mare sfințenie, ca oameni ale căror lucrări erau fost pătrunse de Duhul Sfânt, ca luptători eminenți împotriva ereziilor și ca mari apărători ai Biserici. Activitatea lor a vizat în mare măsură și slujirea sacerdotală pe care au prezentat-o, ridicând-o la înalte culmi, în scris sau în faptă. Profunzimea acestui sacrament al Preoției, dar și sentimentul nevredniciei de care erau convinși i-a determinat pe sfinții părinți să lase moștenire numeroase lucrări, tratate și scrieri care caută să pună în atenția cititorilor minunata slujire sacerdotală.

Pentru a aduce în actualitate această moștenire prețioasă, pr. Lucian Dîncă a publicat recent la Editura "Sapientia" studiul Despre preoție în scrierile sfinților părinți ai Bisericii: Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur.

Lucrarea se deschide cu o amplă introducere, în care părintele prezintă mai întâi identitatea preotului în Vechiul Testament, ca intermediar între Dumnezeu și om, apoi în Noul Testament, ca păstor și ghid, și preoția în scrierile sfinților părinți. De asemenea, prezintă câteva elemente legate de acest sacrament în gândirea lui Grigore de Nazianz și a lui Ioan Gură de Aur, adăugând unele date biografice despre aceștia. La această introducere părintele Lucian adaugă și o bibliografie selectivă, care poate fi de folos cititorului pentru aprofundarea vieții și a operelor acestor sfinți părinți.

După această introducere, autorul oferă traducerea în limba română a patru dintre Discursurile sfântului Grigore (I, II, III și XX) în care se tratează despre taina sfintei Preoții. Sublimitatea acestui sacrament l-a înfricoșat atât de tare pe autor, încât a fugit după hirotonirea lui ca preot. Idealul Preoției, pe care o numește "arta artelor și știința științelor", și obligațiile care decurg din ea sunt foarte frumos ilustrate în aceste discursuri.

Apoi, părintele traduce tratatul sfântului Ioan Gură de Aur Despre Preoție, apărut sub forma unui dialog între acesta și prietenul său, Vasile cel Mare (329-379). Acest tratat, structurat în șase părți, reprezintă o capodoperă teologică și, deopotrivă, literară a sfântului Ioan, iar dintre toate lucrările de acest gen, aceasta este considerată opera sau tratatul clasic despre Preoție și slujirea preoțească. Tratatul conține nu date seci de birou, ci "condensarea unor frământări și experiențe" din care preoții de astăzi au poate nu atât de învățat, cât mai ales de sorbit suflare de viață nouă, putere de înălțare spre culmile viziunii patristice despre Preoție.

După acest tratat, părintele Lucian adaugă și prima omilie a sfântului Ioan, rostită în ziua hirotonirii sale sacerdotale și adresată episcopului Flavian și poporului din Antiohia, în care se pot observa un stil îngrijit, comparații îndrăznețe, specifice acestui mare sfânt părinte.

Recomandăm cu căldură această carte celor care sunt implicați în procesul de formare pentru Preoție și acelor lucrători care trudesc deja în secerisul Domnului, dar și tuturor celor care doresc să ajungă la o cunoaștere mai adâncă cu privire la acest sacrament și la importanța lui în viața Bisericii și a societații, așa cum au văzut-o sfântul Grigore de Nazianz și sfântul Ioan Gură de Aur.

Laurențiu Turbuc

* * *

În umbra crucii
Ștefan Lupu (coord.), Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-124-5, 17x24 cm, 556 p., 35 lei.

Despre preoție în scrierile sfinților părinți ai Bisericii: Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur
Lucian Dîncă, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-084-2412, 14x20 cm, p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat