Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Piesa "Anton Durcovici - Omul cu fața de bronz", la Teatrul "George Bacovia"

Piesa de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", de Laurențiu Budău, interpretată de actorii "Teatrului din clopotniță" din Bacău, în regia lui Ion Coșa, s-a jucat în premieră și la Bacău. Evenimentul a avut loc luni, 2 decembrie 2013, la ora 15.30 și 19.00, la Teatrul Municipal "George Bacovia" din Bacău. Au participat la această reprezentare seminariștii, elevii Colegiului Catolic "Sfântul Iosif", preoți, persoane consacrate, credincioși din Bacău și din localitățile vecine.

După îndelungi eforturi și repetiții, după premierele de la Iași și Roman, "Teatrul din clopotniță" a reușit să aducă pe scenă cele mai importante momente din viața episcopului martir Anton Durcovici. A fost un spectacol emoționant, cutremurător. Actorii ne-au purtat până în timpurile nu de mult apuse, când regimul comunist persecuta credința și Biserica.

Cel mai impresionant a fost să vezi tăria credinței de care a dat dovadă episcopul, și cum, în ciuda celor ce i se întâmplau, el a rămas ferm în fața celor ce îl chinuiau.

Personal, cel mai mult am fost impresionată de tăria și puterea credinței episcopului martir. Cred că toți ar trebui sa îl luăm ca model în viețile noastre.

Mi-au rămas în minte cuvintele frumoase rostite de pr. decan Isidor Dâscă la sfârșitul piesei: "Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul care ni l-a făcut prin episcopul nostru martir Anton Durcovici... Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul. Suntem fericiți și noi că avem un astfel de exemplu de viață sfântă".

Redau câteva impresii din public:

- "Am așteptat cu mult interes să văd piesa Anton Durcovici - omul cu fața de bronz, mai ales că eu îl cunosc personal pe regizorul piesei Ion Coșa. Am prins fragmente din pregătirile și culisele acestei piese, ceea ce a făcut ca dorința de o privi integral să crească.

Am avut privilegiul de a vedea acest spectacol de două ori, atât cel jucat pentru Seminar și Colegiul Catolic, dar și cel jucat pentru credincioșii catolici din Bacău și nu numai.

Am fost impresionat de jocul actorilor, costume și de regie. Mi-au plăcut și filmulețele prezentate în cadrul spectacolului, mai ales cel filmat la Valea Mare. Acest film m-a atins cel mai mult, mai ales că eu am copilărit în zonă. Filmul mi s-a părut realist și cu siguranță cei mai în vârstă au retrăit acele momente.

Am fost impresionat de scenele în care se prezenta interogatoriul episcopului Durcovici în închisoare. Au fost jucate cu mult realism și te făceau să tresari. S-au vărsat și lacrimi de emoție". (Iulian)

- "Câtă credință a avut episcopul Anton Durcovici! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat astfel de păstori curajoși, gata să-și dea viața pentru turma lor!" (Claudia)

- "Un spectacol reușit. S-a meritat să vin. Cred că această reprezentare va schimba ceva în viața mea, că mă va face mai bun". (Emanuel)

A consemnat Andreea Frâncu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 decembrie: Bacău: Piesa "Anton Durcovici - Omul cu fata de bronz", la Teatrul "George Bacovia"


 

lecturi: 92.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat