Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Începerea anului pastoral dedicat episcopului Anton Durcovici și Admissio pentru studenții anului III de la ITRC

Duminică, 1 decembrie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, a fost marcată începerea anului pastoral dedicat episcopului Anton Durcovici și, prin ceremonia Admissio, au fost admiși la ordinele sacre 17 tineri din anul III de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Timpul Adventului, început în această duminică, este un timp de pregătire pentru nașterea lui Cristos, este un timp de bucurie, este un timp al speranței, un timp al trăirii credinței noastre.

În Dieceza de Iași este însă și un moment de mare bucurie pentru că la început de nou an pastoral PS Petru Gherghel ne invită să avem în fața noastră un model în persoana PS Anton Durcovici, suntem invitați să avem un îndrumător, unul dintre martirii lui Cristos care ne învață cum să-l întâlnim pe Dumnezeu.

De asemenea, în cadrul acestei Liturghii, au fost admiși la ordinele sacre 17 tineri din anul III de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif".

Preasfințitul i-a îndemnat pe studenți și pe cei care au participat la celebrare să nu uite că deviza episcopului martir Anton Durcovici a fost curajul, iubirea, sfințenia și împreună cu el să-l întâmpine pe Isus care ne aduce fericirea.

"Mai mult curaj, mai multă lumină, bucurie atunci când ieșim în întâmpinarea Domnului". Acesta a fost, în încheiere, sfatul pastoral al Preasfințitului Petru Gherghel.

Admissio este unul dintre cele mai importante momente pe care le trăiesc seminariștii în drumul lor spre sfânta Preoție înainte de diaconat. Haina clericală pe care studenții anului III au primit-o în cadrul celebrării este un semn exterior al deciziei pe care au luat-o de a-l urma pe Cristos pe calea Preoției, printr-o dăruire totală lui și sfintei Biserici.

Studenții care au fost admiși la ordinele sacre sunt:

  1. Adam Andrei (Moinești)

  2. Bănuță Marius Ionuț (AMD - București)

  3. Boșcor Radu (Ștefan cel Mare)

  4. Budău Robert (Bacău "Sf. Nicolae")

  5. Cazacu Marian (Pralea)

  6. Cernică Cătălin (Satu Nou)

  7. Dămătărc Toma (Roman "Sf. Tereza")

  8. Gherghel Andrei (Nisiporești - Tupilați)

  9. Ghiuzan Iosif (Adjudeni)

  10. Iacob Mădălin (Bacău "Sf. Nicolae")

  11. Lorenț Vlad (Huși)

  12. Palcău Ionuț (Bacău "Fer. Ieremia")

  13. Roca Alexandru (Șcheia)

  14. Roca Paul (Șcheia)

  15. Simon Lucian (Sagna)

  16. Tamaș Ștefan (Tețcani)

  17. Turbuc Laurențiu (Arini)

*

Impresii ale studenților nou admiși:

"«Ce este omul că te gândești la el sau fiul omului că-l iei în seama?» (Ps 8,4). Sunt cuvinte prea puține pentru a exprima bucuria trăirii acestei realități: Admissio. Epitetele: bucurie, emoție, entuziasm, încredere în Dumnezeu, încredere în sine, sunt prea sărace în a exprima animația sufletului. Pot spune însă că mă simt foarte bine, împlinit, iar această bucurie sufletească sper să mă poarte mereu pe aripile drumului de seminar cum, iar mai târziu pe aripile sfintei Preoții. Am avut parte de multe evenimente de o importanță deosebită însă această amintire va rămâne mereu sculptată în inima mea. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru lucrarea care a realizează în mine și pentru încrederea pe care mi-o acordă!" (Alexandru Roca, Șcheia)

"Acest moment, Admissio, reprezintă pentru mine reînnoirea adeziunii de a-l urma pe Cristos, adeziune manifestată în fața lui Dumnezeu și în fața poporului lui Dumnezeu încă din momentul alegerii Seminarului ca drum de formare. Este un pas însoțit de un gest exterior, îmbrăcarea hainei clericale, dar care ne întărește discernământul nostru vocațional și ne angajează în mod public spre a da mărturie despre chemarea primită la sfânta Preoție" (Ștefan Tamaș, Tețcani)

"Mi se pare foarte interesant faptul că Admissio este în aceeași zi cu prima zi din Advent. Pregătire pentru venirea lui Cristos în lume (Crăciunul) coincide cu pregătirea pentru dăruirea lui Cristos tuturor. Această «venire», dar și «dăruire» necesită o convertire zilnică, prin urmare.... (Andrei Gherghel, Nisiporești -Tupilați)

"Momentul admiterii mele în rândul celor care se pregătesc pentru slujirea preoțească reprezintă un dar al lui Dumnezeu, o binecuvântare din partea lui. Este un moment de bucurie spirituală, dar și de a conștientiza și a trăi mai bine ceea ce înseamnă sacramentul sfintei Preoții. Admissio reprezintă primul «da» spus lui Dumnezeu în mod liber și conștient chemării sale". (Marius-Ionuț Bănuță, București)

"Bucuria, speranța, frământările, slăbiciunile și ființa noastră însăși, toate acestea, însumate într-un singur cuvânt: prezent, le-am așezat înaintea lui Dumnezeu astăzi, când sfânta Maică Biserică ne-a cerut cont de speranța noastră și ne-a primit în sânul ei ca și candidați la ordinele sacre. Încrezători și plini de recunoștință, cu ajutorul și harul lui Dumnezeu, ne vom continua drumul de formare în vederea consacrării noastre preoțești, atunci când vom spune un prezent definitiv, ființial". (Cătălin Cernică, Satu Nou)

Ovidiu Gabriel Bejenaru

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Iași: Admissio


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat