Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Vatican: Conferință de presă de prezentare a evenimentelor conclusive ale Anului Credinței

Luni, 18 noiembrie 2013, în aula "Ioan Paul al II-lea" din Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a evenimentului din Anul Credinței "Ziua pentru viața contemplativă" (21 noiembrie 2013) și a celebrărilor pentru încheierea Anului Credinței: Întâlnirea catecumenilor cu papa Francisc (23 noiembrie 2013) și sfânta Liturghie de încheiere (24 noiembrie 2013). Au intervenit la conferința de presă: ES Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări; ES Mons. José Octavio Ruiz Arenas, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări; Mons. Graham Bell, subsecretar al aceluiași Consiliu Pontifical. Publicăm în continuare intervenția ES Mons. Rino Fisichella.

Încheierea Anului Credinței

Anul Credinței se îndreaptă spre epilogul său. Se termină un An dedicat în mod complet să reînsuflețească credința credincioșilor, dar continuă acum dorința pentru a menține vie învățătura pe care am primit-o în aceste luni. Poporul lui Dumnezeu răspândit în lumea întreagă a trăit cu mare intensitate acest moment. Numărul de peste 8 milioane și jumătate de pelerini care au mers la mormântul lui Petru pentru a mărturisi credința este numai un semn dintre cele mai mici, chiar dacă semnificative, care vor rămâne în amintirea noastră. Ceea ce a fost trăit la nivel local este imposibil de descris în mod deplin. Micro inițiative care în toată lumea au evidențiat cât de mult credința rămâne vie și dinamică în mijlocul credincioșilor ca mărturie a evlaviei și a simțului religios profund care este prezent în poporul nostru. Momente pentru a aminti învățătura Conciliului Vatican II, cateheze despre credință, felurite celebrări, mărturii de caritate, activități culturale de diferite tipuri... toate acestea rămân ca un semn care atestă angajarea creștinilor în lume. Așadar, acest An a fost realmente o experiență de har pe care o vom purta înlăuntrul nostru cu reînnoit sentiment de recunoștință față de Domnul pentru tot ceea ce ne-a făcut să trăim. Am primit mărturii emoționante care rămân ca document viu al unei credințe care știe să dea semnificație vieții chiar și în locurile cele mai ascunse, de sărăcie, de suferință și acolo unde creștinii sunt o mică minoritate. Credința a unit și a permis să amintim tuturor fundamentul credinței noastre: Isus înviat speranță pentru o viață nouă.

Pentru momentul conclusiv ne-am gândim la o serie diferențiată de semne care vor să arate continuitatea credinței și drumul pe care suntem chemați să-l parcurgem pentru a o face să devină evidentă în viața zilnică.

Un prim semn este dat de vizita pe care papa Francisc o va face la mănăstirea Călugărițelor Camaldulenze la Aventino, pe 21 noiembrie la ora 16.45. O vizită scurtă, dar semnificativă. Ziua aceea este de câtva timp rezervată "pro orantibus". Deci o zi dedicată celor care au făcut alegerea vieții de clauzură, ca dedicare privilegiată pentru o viață de rugăciune și de contemplație. Alegerea acestei mănăstiri se datorează faptului că aceste călugărițe, începând de la Conciliul Vatican II, au revizuit regula lor, încercând să se întoarcă la originile carismei lor. Conform unei tradiții antice, probabil chiar pe Aventino există primele urme de viață monahală feminină la Roma. Papa va rămâne în rugăciune cu călugărițele, care în acești ani au deschis mănăstirea lor pentru împărtășirea lui lectio divina și a mesei săracilor. Un ajutor care vine în întâmpinarea dublei exigențe a credinței: descoperirea bogăției cuvântului lui Dumnezeu și împărtășirea propriei mese cu acela care nu are de mâncare. Rugăciunea papei va fi aceea a comunității monastice: cântarea Vesperelor conform regulii camaldulenze și un scurt moment de adorație euharistică. Un semn care face trimitere la perceperea fundamentului vieții creștine în contemplarea feței lui Cristos și în rugăciune. În unele privințe se revine la primul semn care a deschis Anul Credinței: canonizarea câtorva martiri, mărturisitori și învățători ai credinței. Într-un fel, Anul Credinței provoacă acum comunitățile creștine să construiască acele "școli de rugăciune" care atestă specificul întâlnirii cu Cristos. Aceasta este o condiție necesară pentru a face din propria mărturie o slujire față de cei care sunt marginalizați, slabi, săraci cu trupul și cu spiritul. La încheierea rugăciunii, papa se va întâlni singur cu comunitatea pentru un moment de colocviu privat. Printr-o întâmplare fericită, ziua de 21 noiembrie coincide cu aniversarea intrării în acea mănăstire a sorei Nazarena Crotta, ultima deținută care a trăit între acele ziduri. Intrată în mănăstirea aceea la 21 noiembrie 1945, și-a dedicat toată viața sa rugăciunii și pocăinței. Se hrănea numai cu pâine și apă, dormea pe o simplă laiță, deasupra căreia era un crucifix, și mărturia ei de sfințenie rămâne între acele ziduri ca o amintire vie. Călugărițele îi vor oferi Sfântului Părinte scrisorile pe care sora Nazarena le scria părintelui ei spiritual de unde se poate recunoaște credința sa puternică și viața sa dăruită pentru Biserică.

Un al doilea semn va fi trăit în după-amiaza zilei de sâmbătă, 23 noiembrie. Va fi un moment dedicat catecumenilor. Vor veni din diferite țări catecumenii care se pregătesc în acești ani să primească Botezul. Semnul este explicit și se găsește în tema care va fi tratată: "Gata să treacă pragul Porții credinței". Se dorea să se dea un semn concret că Anul Credinței ajunge la epilogul său, dar în sine nu se încheie. Ce expresie mai bună decât a trebui să fie prezentați papei catecumenii care au ales ca adulți să intre în Biserică primind sacramentele inițierii creștine. Papa Francisc va primi 35 de candidați la catecumenat la intrarea în bazilica "Sfântul Petru" și le va pune lor întrebările tradiționale din ritual: "Care este numele tău? Ce ceri de la Biserica lui Dumnezeu? Și credința ce îți dăruiește?". Semnul crucii pe fruntea lor și primirea în Biserică devin semnul evident al drumului pe care acești tineri îl întreprind pentru a ajunge într-o zi să mărturisească personal credința. Vor fi prezenți circa 500 de catecumeni, însoțiți de cateheții lor, care provin din diferite țări. Provin din 47 de naționalități diferite și din cele cinci continente. Îmi place să amintesc îndeosebi catecumenii din Rusia, Moldova, Bosnia Herțegovina, Egipt, Maroc, Algeria, China, Kirghistan, Mongolia, Cuba... vom experimenta și în această împrejurare universalitatea Bisericii Catolice. Credința este un drum care continuă toată viața. Cel care este însemnat cu semnul crucii știe că întâlnirea cu Cristos, în Biserică, nu este una din multele întâlniri, ci întâlnirea care schimbă viața și pentru aceasta merită să fie trăită cu o creștere permanentă și o angajare de viață coerentă. Pentru mulți creștini, care adesea nu trăiesc Botezul și pentru mulți care simt vie dorința de Dumnezeu, acest moment va putea să devină o provocare pentru a redescoperi noutatea credinței. Așadar, un semn pentru toți pentru a regăsi frumusețea Botezului și viața nouă care ne-a fost dăruită în Cristos.

Se ajunge apoi la încheierea Anului Credinței cu celebrarea sfintei Euharistii de duminică, 24 noiembrie, la ora 10.30, în Piața "Sfântul Petru". Trei semne doresc în mod deosebit să evidențieze valoarea acestui moment. În primul rând, expunerea rămășițelor pământești ale sfântului Petru. Anul Credinței a fost gândit ca un pelerinaj la mormântul lui Petru. Pelerinii s-au oprit la acel mormânt și au mărturisit credința, semn al unității Bisericii și sinteză a conținutului a ceea ce credem. Recitarea Crezului învățat pe de rost, printre altele, dorea să-i însoțească pe creștini ca rugăciunea lor zilnică, pentru a susține mărturia în lume. Era corect, deci, ca Biserica să trăiască la încheierea acestui An un moment deosebit. Pentru prima dată vor fi expuse rămășițele pământești ale apostolului. Petru a fost chemat de Domnul să-i întărească pe frați în credință. În jurul succesorului lui Petru, dar aproape în prezența fizică a celui dintâi dintre apostoli, căruia i se datorează împreună cu Paul întemeierea acestei Biserici din Roma, vom fi chemați să mărturisim încă o dată cu convingere și putere credința noastră. Un ulterior semn va fi încredințarea din partea papei Francisc a exortației sale apostolice Evangelii gaudium. Este o angajare pe care Biserica este chemată s-o asume. A crede înseamnă și a-i face părtași pe alții de bucuria întâlnirii cu Cristos. Deci exortația papei devine o misiune care este încredințată fiecărui botezat pentru a deveni evanghelizator. În mod simbolic, papa va încredința scrisoarea sa unui episcop, unui preot și unui diacon aleși dintre cei mai tineri care au fost hirotoniți; provin din Letonia, Tanzania și respectiv Australia. Apoi vor fi călugări și călugărițe și vor urma reprezentanți ai fiecărui eveniment din Anul Credinței: miruiți, un seminarist și o novice, o familie, cateheți, un nevăzător - căruia papa îi va încredința scrisoarea sa pe CD-R așa încât să fie reprodusă în formă auditivă - tineri, confraternități, mișcări. Am adăugat două exprimări reprezentative datorită valorii înalte pe care o posedă: artiști pentru a face să reiasă valoarea frumuseții ca formă privilegiată de evanghelizare; va fi prezent pentru asta Etsuro Sotoo, sculptor japonez, faimos datorită colaborării sale la Sagrada Familia și Anna Gulak, tânără pictoriță poloneză. În afară de asta, doi reprezentanți ai jurnalismului, pentru a atesta marea angajare și promovare pe care o desfășoară cei care se dedică acestei slujiri, care reprezintă tot mai mult o nouă formă de cultură cu care Biserica simte urgența de a se confrunta și de a se simți ajutată și susținută în opera de evanghelizare. Așadar, o prezență care nu se oprește în fața granițelor popoarelor, ci încă o dată vrea să exprime universalitatea poporului lui Dumnezeu. Acești 36 de reprezentanți provin din 18 țări diferite și sunt oricum exprimare a celor cinci continente. Un al treilea semn va fi gestul de caritate în favoarea populației filipineze din Haivan. Credința fără fapte este nimic. Papa Francisc a repetat zilnic în timpul acestor luni cât de decisiv este a trăi credința atingând "trupul" lui Cristos în cei săraci și în cei suferinzi. Pentru acest motiv, uniți cu atâtea alte realități care în aceste zile se fac interpreți ai solidarității comune, va fi făcută în timpul celebrării sfintei Euharistii o colectă, drept contribuție a pelerinilor pentru Anul Credinței la atâția frați și surori care au fost atinși de calamitate și se află în situații de profundă necesitate. De la celebranți la credincioși se va face deci o colectă în bani, ca un semn de participare concretă și solidară cu aceia care împărtășesc aceeași credință și se află în situații de necesitate extremă. Un gest cu care papa Francisc se va face apoi prezent la această populație cu afectul său și caritatea credincioșilor.

Anul Credinței avea ca obiectiv al său acela de a face "să se regăsească gustul" credinței. Voia să fie un moment pentru o reflecție mai profundă și pentru redescoperirea întâlnirii cu Cristos și cu Biserica sa. A vesti, a celebra și a mărturisi credința, ca formă de nouă evanghelizare pentru a redescoperi bucuria de a crede și entuziasmul pentru a comunica credința. Am asistat la o neîntreruptă angajare din partea credincioșilor, care a crescut din zi în zi, însușindu-și acest obiectiv. Adesea, obișnuiți cum suntem să evidențiem factorii de criză, uităm să privim și la multele semne pozitive și de speranță care sunt realmente prezente în Biserică. Anul Credinței ne-a permis să experimentăm asta. Pentru aceasta, susținuți de o mărturie așa de impunătoare, entuziastă și convinsă, care se exprimă mai ales în tăcerea cotidianității, privim la viitor cu seninătate mai mare, întăriți de experiența avută în acest An, care sperăm să poată prelungi îndelung în timp efectele sale pozitive.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat