Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Vatican: Angelus (10 noiembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (Lc 21,5-19) constă în prima parte a unui discurs al lui Isus: cel despre ultimele timpuri. Isus îl rostește la Ierusalim, la templu; și ideea îi este dată tocmai de oamenii care vorbeau despre templu și despre frumusețea sa. Pentru că era frumos templul acela. Atunci Isus a spus: "Cât despre lucrurile acestea pe care le admirați, vor veni zile în care nu va rămâne piatră peste piatră care să nu fie dărâmată" (Lc 21,6). Desigur că îl întreabă: Când se va întâmpla asta? Care vor fi semnele? Însă Isus mută atenția de la aceste aspecte secundare - Când va fi? Cum va fi? - o mută la adevăratele probleme. Și sunt două. Prima: să nu ne lăsăm înșelați de mesia cei falși și să nu ne lăsăm paralizați de frică. A doua: să trăim timpul așteptării ca timp al mărturiei și al perseverenței. Și noi suntem în acest timp al așteptării, al așteptării venirii Domnului.

Acest discurs al lui Isus este mereu actual și pentru noi, care trăim în secolul al XXI-lea. El ne repetă: "Fiți atenți să nu fiți înșelați, căci vor veni mulți în numele meu" (v. 8). Este o invitație la discernământ, această virtute creștină de a înțelege unde este Duhul Domnului și unde este duhul rău. De fapt, și astăzi există "mântuitori" falși, care încearcă să ia locul lui Isus: leader din această lume, bigoți, chiar vrăjitori, personaje care vor să atragă la sine mințile și inimile, în special ale tinerilor. Isus ne avertizează: "Nu vă luați după ei!". "Nu vă luați după ei!"

Și Domnul ne ajută și să nu ne fie frică: în fața războaielor, a revoluțiilor, dar și a calamităților naturale, a epidemiilor, Isus ne eliberează de fatalism și de false viziuni apocaliptice.

Al doilea aspect ne interpelează tocmai drept creștini și drept Biserică: Isus prevestește încercări dureroase și persecuții pe care discipolii săi vor trebui să le îndure din cauza lui. Totuși asigură: "Nici un fir de păr de pe capul vostru nu se va pierde" (v. 18). Ne amintește că suntem complet în mâinile lui Dumnezeu! Adversitățile pe care le întâlnim pentru credința noastră și adeziunea noastră la evanghelie sunt ocazii de mărturie; nu trebuie să ne îndepărteze de Domnul, ci să ne determine să ne abandonăm și mai mult lui, puterii Duhului său și a harului său.

În acest moment mă gândesc și să ne gândim toți. Să facem asta împreună: să ne gândim la atâția frați și surori creștini, care îndură persecuții din cauza credinței lor. Sunt mulți. Poate că mult mai mulți decât în primele secole. Isus este cu ei. Și noi suntem uniți cu ei cu rugăciunea noastră și cu afectul nostru. Și avem admirație față de curajul lor și mărturia lor. Sunt frații și surorile noastre, care în atâtea părți ale lumii suferă din cauză că sunt fideli față de Isus Cristos. Îi salutăm din inimă și cu afect.

La sfârșit, Isus face o promisiune care este garanție de victorie: "Prin statornicia voastră vă veți mântui sufletele" (v. 19). Câtă speranță în aceste cuvinte! Sunt o chemare la speranță și la răbdare, la a ști să așteptăm roadele sigure ale mântuirii, încrezându-ne în sensul profund al vieții și al istoriei: încercările și dificultățile fac parte dintr-un plan mai mare; Domnul, stăpân al istoriei, conduce totul la împlinirea sa. În pofida dezordinilor și nenorocirilor care tulbură lumea, planul de bunătate și de milostivire a lui Dumnezeu se va împlini! Și aceasta este speranța noastră: să mergem astfel, pe acest drum, în planul lui Dumnezeu care se va împlini. Este speranța noastră.

Acest mesaj al lui Isus ne face să reflectăm asupra prezentului nostru și ne dă puterea de a-l înfrunta cu speranță și curaj, în compania sfintei Fecioare Maria, care merge mereu cu noi.

* * *

După Angelus

Vă salut pe voi toți, familii, asociații și grupuri, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii: Spania, Franța, Finlanda, Olanda. Îndeosebi salut pelerinii care provin din Vercelli, Salerno, Lizzanello; Motoclubul Lucania din Potenza, pe tinerii din Montecassino și din Caserta.

Astăzi comunitatea din Eritreea care se află la Roma celebrează sărbătoarea sfântului Mihail. Îi salutăm din inimă!

Astăzi este "Ziua Victimelor Străzii". Asigur rugăciunea mea și încurajez să se continue în angajarea prevenirii, pentru că prudența și respectarea normelor sunt prima formă de ocrotire proprie și a celorlalți.

Și acum aș vrea să vă recomand vouă tuturor un medicament. Dar cineva se gândește: "Papa este farmacist acum?". Este un medicament special pentru a concretiza roadele Anului Credinței, care se îndreaptă către sfârșit. Dar este un medicament cu 59 de grăunțe intracordiale. Este vorba despre un "medicament spiritual" numit Misericordina. O cutiuță cu 59 de grăunțe intracordiale. În această cutiuță este conținut medicamentul și câțiva voluntari vi-l vor împărți în timp ce părăsiți piața. Luați-l! Este o coroană a Rozariului, cu care se poate face și rugăciunea "coronița Milostivirii", ajutor spiritual pentru sufletul nostru și pentru a răspândi pretutindeni iubirea, iertarea și fraternitatea. Nu uitați să-l luați, pentru că face bine, eh? Face bine inimii, sufletului și întregii vieți!

Vouă tuturor o cordială urare de duminică frumoasă. La revedere și poftă bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat