Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

J.F. Kennedy: după 50 de ani

Unde este noua frontieră?

De Paolo Bustaffa

"Nu întrebați numai ce poate face țara voastră pentru voi, întrebați și ce puteți face voi pentru țara voastră".

La cincizeci de ani de la moartea lui John Fitzgerald Kennedy, la 22 noiembrie 1963 la Dallas, această frază a sa, sau provocare, încă nu trebuie arhivată. Desigur nu trebuie reluată pentru a justifica o scădere a conținuturilor și a clarviziunii politicii, ci trebuie relansată pentru a remotiva responsabilitatea la care este chemat fiecare cetățean în construirea binelui comun și, prin urmare, în reconstruirea politicii.

"I care", îmi pasă: angajarea repetată des de Kennedy vine din apelul său la responsabilitatea personală pe care nu întâmplător părintele Lorenzo Milani a voit s-o pună la temelia acelui șantier educativ care a fost școala din Barbiana.

Nu un slogan sau un cuvânt de ordine ci un parcurs uman, cultural și spiritual călăuzit de o conștiință liberă de ideologii și tradus în răspunsuri concrete la cererile de fericire și de viitor pe care fiecare om le poartă mereu înlăuntrul său.

În această optică se inserează fraza preluată din discursul pe care în 1963 Kennedy îl rostește în fața zidului din Berlin: "În urmă cu două mii de ani, cel mai mare orgoliu era să spună cineva «civis romanus sum». Astăzi, în lumea liberă, cel mai mare orgoliu este să spună cineva «Ich bin ein Berliner», «Eu sunt un berlinez»". O frază pentru a spune că suferința unui popor este suferința tuturor popoarelor și că năzuința la libertate a unei țări este năzuința la libertate a tuturor țărilor.

Preocuparea pentru alții, fie ei de aproape sau de departe, este semnul cel mai puternic și evident al faptului de a fi cetățeni ai unui oraș și în același timp cetățeni ai lumii.

Acestea sunt câteva semne ale "noii frontiere", ale orizontului de pace și de dreptate pe care președintele SUA le indicase țării sale și lumii întregi. Din păcate, unele umbre o întunecaseră: între acestea războiul din Vietnam din 1960 până în 1975 și, în 1961, conflictul armat cu Cuba în pofida opunerii ferme a europeanului și germanului Konrad Adenauer. Era timpul războiului rece, Ioan al XXIII-lea își înălța glasul pentru pace și începea să scrie enciclica "Pacem in terris" publicată la 11 aprilie 1963.

Ce a rămas din acea nouă frontieră, la cincizeci de ani de la asasinarea celui de-al 35-lea președinte al SUA?

Istoria este deja la un punct bun în răspuns, însă amintirea cere un supliment de reflecție și de discernământ pentru a percepe rămășițe de actualitate în acea intuiție kennedyană.

Ce a rămas din acea nouă frontieră desenată de un om a cărui limite și erori, chiar personale, nu trebuie ascunse, dar nici n-ar trebui folosite pentru a tăia aripile la gânduri și opțiuni care au fost împărtășite de cel puțin o generație?

Așadar trebuie recitită cu rigoare istoria unui om cre a avut un rol de prim plan în istoria lumii pentru a percepe motivele care pot încă să încurajeze și să transforme în substanță o cultură politică în slujba păcii, a dreptății și a libertății.

Este o operă de discernământ care la distanță de cincizeci de ani poate duce și la o confruntare cu privire la afirmația lui Kennedy "Nu sunt un politician catolic, ci sunt un catolic în politică", amintită de cardinalul Gianfranco Ravasi și prezentată în aceste zile într-un cotidian național.

A cincizecea aniversare a uciderii președintelui SUA este deja ocazie de diferite comentarii despre viața sa publică și despre cea privată. Este normal ca să se întâmple asta, dar este de dorit ca printre lumini și umbre, amintirea să facă un discernământ riguros pentru a nu risipi idei și idealuri a căror necesitate se simte și astăzi. Există mereu o nouă frontieră de gândit și de obținut.

(După agenția SIR, luni 11 noiembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Editura "Presa Bună": John F. Kennedy


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat