Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală:

Prinos de mulțumire și recunoștință

La sfârșitul lunii noiembrie, mai exact duminică, 24 noiembrie 2013, va avea loc încheierea solemnă a Anului Credinței, declarat de papa Benedict al XVI-lea, actualmente emerit. Totodată vom încheia și programul pastoral dedicat familiei în Dieceza de Iași, program desfășurat pe o perioadă de trei ani: 2010-2013.

A fost o binecuvântare pentru întreaga Biserică și un adevărat moment de reîmprospătare a convingerilor religioase a celor ce l-au ales pe Dumnezeu drept ultim scop al întregii lor vieți și o binemeritată reînnoire de speranță într-o lume mai demnă și mai aproape de idealul său temporar și mai ales de cel veșnic. A fost, de asemenea, un prilej pentru familiile noastre să se bucure de lumina credinței ca fundament al chemării de vestire a evangheliei în lume și în societate.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a oferit o astfel de etapă de împrospătare în care rugăciunea noastră a fost fără încetare ca aceea a ucenicilor Domnului: "Doamne, mărește-ne credința!" (cf. Lc 17,5). Doamne, învață-ne să ne rugăm și revarsă în inimile noastre darul iubirii dumnezeiești. Doamne, păstrează în familiile noastre bucuria și lumina credinței.

E firesc, așadar, să-i fim recunoscători și Sfântului Părinte papa Benedict pentru inspirația avută și pentru programul trasat prin scrisoarea apostolică Porta fidei (Poarta credinței -11 octombrie 2011).

Sfântul Părinte Benedict făcea o precizare care ne-a însoțit pe parcursul întregului An al Credinței, deschis odată cu Sinodul Episcopilor din octombrie 2012, încurajându-ne să pătrundem în nucleul credinței pentru o nouă evanghelizare: "Dorim ca acest an să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță. Va fi o ocazie propice și pentru a face mai intensă celebrarea credinței în liturgie, îndeosebi în Euharistie, care este culmea spre care tinde acțiunea Bisericii și în același timp izvorul din care provine toată energia ei".

Îi mulțumim, de asemenea, actualului Sfânt Părinte Francisc care, preluând gândul și dorința papei emerit Benedict, care dorea ca această "lumină a credinței", analizată și retrăită de fiecare creștin să aducă în lume o nouă rază iluminatoare pe care trebuie să o răspândească prin propria experiență și viață din întâlnirea cu Cristos, "adevărata lumină care a venit în lume" (In 1,9).

Caracterizată prin cuvintele "cine crede, vede", enciclica, "prezentând credința", cere să se îndrepte din nou privirea spre esențialul Bisericii și al fiecărui credincios care ne face să înțelegem misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu, care, în moartea și învierea sa, a revelat iubirea în plinătatea și profunzimea sa.

Înțelegem din această valoroasă și importantă enciclică, document pontifical care îl are drept inspirator pe papa emerit Benedict și autor pe actualul Sfânt Părinte papa Francisc, un lucru esențial: credința este un dar, noi suntem chemați să o descoperim din ce în ce mai bine și să înțelegem caracterul ei de lumină pentru că, atunci când flacăra ei se stinge, toate celelalte lumini ajung să-și piardă vigoarea. Credința se naște din întâlnirea cu Dumnezeul cel viu, care ne cheamă și ne dezvăluie iubirea sa, o iubire care ne precedă și pe care ne putem sprijini pentru a fi trainici și a construi viața. Transformați de această iubire, primim ochi noi, experimentăm că în ea există o mare promisiune de plinătate și ni se deschide privirea viitorului, ne asigură Sfântul Părinte la începutul acestei enciclice.

Suntem bucuroși că în acest An al Credinței am beneficiat de un Sinod al episcopilor, înțelegând cât de importantă este credința trăită pentru răspândirea evangheliei în lumea de astăzi și în misiunea unei noi evanghelizări, așa cum am fost îndemnați de papa emerit Benedict.

Am avut bucuria de a întâlni un nou păstor carismatic și dornic de a ne ilumina și călăuzi pe un drum nou de credință, de a ne face să fim purtătorii acestei lumini la toți oamenii, după ce am primit-o prin întâlnirea cu Cristos. Suntem recunoscători că pe parcursul acestui An al Credinței am fost stimulați în atâtea forme să redescoperim "lumina credinței", să ne împărtășim din lumina ei, să o transformăm în iubire și trăire creștină, capabilă să ajute la o nouă orientare în Biserică și în lume.

Tot ceea ce ne-a lăsat ca moștenire Conciliul Vatican II la împlinirea celor 50 de ani de la deschidere, noul Catehism al Bisericii Catolice la împlinirea celor 20 de ani de la publicare, precum și tot ce ne-au transmis marii noștri papi Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea se regăsește în această ultimă enciclică, ce întregește, de fapt, o trilogie voită cândva de papa Benedict, ce urma să devină un adevărat ghid pentru viața noastră: Deus caritas est, Spe salvi și Lumen fidei. Papa Francisc vine să confirme și să întărească această dorință a înaintașului său și acest magisteriu cu un nou spirit și cu o nouă abordare și să ne îmbucure astfel inima cu exemplul său și cu razele luminii credinței trăite și transformate în speranță și iubire după modelul patronului ales, sfântul Francisc din Assisi.

Cât de frumos exprimă acest adevăr atunci când ține să precizeze despre tot ce au făcut înaintașii săi, despre ceea ce a voit și a ținut să facă papa Benedict. "Succesorul lui Petru este chemat, de fapt, să-i «întărească pe frați» în acea incomensurabilă comoară a credinței pe care Dumnezeu o dăruiește ca lumină pe drumul fiecărui om. (7). Tezaurul credinței rămâne mereu inalterabil și valabil peste timpuri și generații. El trebuie doar redescoperit și aplicat în condiții și forme noi.

Aceasta a fost, este și trebuie să rămână pentru om Lumen fidei, lumina credinței: un ghid ce ni-l pune în mână pe Cristos pe care îl întâlnim și prin care suntem chemați să fim lumină în lume (cf. Mt 5,13-16).

Avem așadar motive să celebrăm, împreună cu întreaga Biserică, acest act de preamărire a lui Dumnezeu care a fost atât de generos cu noi dându-ne întâlnire, pe parcursul acestui an, cu iubirea sa pe care ne-a oferit-o în atâtea ocazii și prin atâtea forme așa încât drumul nostru de curaj și de mărturie să crească și să aducă noi roade în opera atât de importantă a noii evanghelizări.

În aceeași măsură suntem fericiți că darul credinței pe care l-am retrăit și reînnoit pe parcursul anului pastoral pe care-l încheiem la Cristos, Rege, a adus în familiile noastre din dieceză o adevărată lumină și un nou impuls în angajarea unei trăiri demne, conforme cu vocația încredințată de Dumnezeu părinților și copiilor în această lume.

În enciclica "Lumen fidei" există multe referințe la faptul cum această lumină operează în familie și luminează pașii părinților și ai copiilor, fiind pentru toți membrii acestei "biserici domestice" un far luminos. Ne bucurăm să știm și să vedem cum programul nostru pastoral dedicat familiei s-a îmbinat așa de bine cu dorința și gândul Sfântului Părinte de a face să strălucească și mai mult lumina credinței în familie și prin familie.

Iată cuvintele Sfântului Părinte Francisc: "Primul loc în care credința luminează cetatea oamenilor se află în familie. Înainte de toate, mă gândesc la unirea stabilă a bărbatului și a femeii în căsătorie. Ea se naște din iubirea lor, semn și prezență a iubirii lui Dumnezeu, din recunoașterea și acceptarea bunătății diferenței sexuale, prin care soții se pot uni într-un singur trup (cf. Gen 2,24) și sunt capabili să dea naștere unei noi vieți, manifestare a bunătății Creatorului, a înțelepciunii și a planului său de iubire. În familie, credința însoțește toate vârstele vieții, începând de la pruncie: copiii învață să se încreadă în iubirea părinților lor. Pentru aceasta este important ca părinții să cultive practici comune de credință în familie, care să însoțească maturizarea credinței copiilor. Mai ales tinerii, care străbat o vârstă a vieții atât de complexă, bogată și importantă pentru credință, trebuie să simtă apropierea și atenția familiei și a comunității ecleziale în drumul lor de creștere în credință" (LF 52-53).

O minunată simbioză între credință și familie, familia devenind o adevărată școală și un veritabil laborator al credinței.

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos, preaiubite familii,

Anul Credinței și al Familiei se încheie în solemnitatea lui Cristos, Rege.

Vom face sărbătoare, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru acest timp binecuvântat și pentru această revărsare de lumină cerească.

Tot în acest sens, cerem ca în toate Bisericile noastre, la celebrările liturgice, mai ales la celebrarea sfintei Liturghii să subliniați marea binefacere pe care a trăit-o Biserica în acest an special, făcând un triduum de pregătire cu rugăciuni, adorații, cateheze și alte diferite devoțiuni în biserici, mănăstiri, capele, institute teologice și de formare, case de educație și caritate, dar mai ales în familii, ca prinos de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, invocând ajutorul sfintei familii din Nazaret și a sfinților noștri protectori.

Unindu-ne cu Sfântul Părinte papa Francisc și cu întreaga Biserică în catedrala noastră "Sfânta Fecioară Maria, Regină" vom celebra, la ora 11.00. în mod solemn o sfântă Liturghie pontificală cu participarea tuturor preoților din Iași, a tuturor familiilor religioase și a tuturor structurilor bisericești.

Nu uităm însă că drumul de credință și misiunea noastră în Biserica locală ca și în fiecare familie în parte nu se termină, ci continuă. Suntem chemați să facem vie credința pe care am redescoperit-o și să devenim purtătorii acestei lumini pe cărările vieții la cei care încă n-au întâlnit-o.

Vă îndemnăm cu iubire părintească și frățească să nu încetăm să implorăm împreună cu Sfântul Părinte, cu toți păstorii Bisericii același dar ceresc: Doamne, mărește-ne credința! Doamne, fă ca familia creștină să fie mereu școală de credință în lume și să rămână mereu așa cum a fost instituită după planul și voința lui Dumnezeu.

Întrucât în dieceza noastră am trăit și un program cu totul special dedicat familiei și căsătoriei creștine, pe parcursul a trei ani, vă facem cunoscut că dată fiind importanța acestui proiect, vom adresa înaintea sărbătorii Crăciunului, sărbătoarea vieții și a familiei prin excelență, o scrisoare pastorală tuturor familiilor noastre cu un mesaj pentru fiecare persoană în parte.

Tuturor îmbrățișarea noastră părintească și dorința binecuvântării cerești, "ca toți să fie una" (In 17,21).

Iași, 1 noiembrie 2013,

Solemnitatea Tuturor Sfinților

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat