Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vatican: Angelus (3 noiembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pagina din Evanghelia lui Luca din această duminică ni-l arată pe Isus care, în drumul său spre Ierusalim, intră în cetatea Ierihon. Aceasta este ultima etapă a unei călătorii care rezumă în sine sensul întregii vieți a lui Isus, dedicată să caute și să mântuiască oile pierdute ale casei lui Israel. Dar cu cât drumul se apropie de țintă, cu atât în jurul lui Isus se strânge un cerc de ostilitate.

Și totuși la Ierihon se întâmplă unul dintre evenimentele cele mai bucuroase relatate de sfântul Luca: convertirea lui Zaheu. Acest om este o oaie pierdută, este disprețuit și un "excomunicat", pentru că este un vameș, ba chiar este șeful vameșilor din cetate, prieten al detestaților ocupanți romani, este un hoț și un exploatator.

Împiedicat să se apropie de Isus, probabil din cauza faimei sale rele, și fiind mic de statură, Zaheu se cațără într-un copac, pentru a-l putea vedea pe Învățătorul care trece. Acest gest exterior, un pic ridicol, exprimă însă actul interior al omului care încearcă să treacă peste mulțime pentru a avea un contact cu Isus. Zaheu însuși nu știe sensul profund al gestului său, nu știe pentru ce face asta, dar o face; nici măcar nu îndrăznește să spere că poate să fie depășită distanța care-l desparte de Domnul; se resemnează să-l vadă numai în trecere. Însă Isus, când ajunge aproape de copacul acela, îl cheamă pe nume: "Zaheu, coboară repede, pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta" (Lc 19,5). Acel om mic de statură, respins de toți și distant de Isus, este ca un pierdut în anonimat; însă Isus îl cheamă și acel nume "Zaheu", în limba din acel timp, are o semnificație frumoasă plină de aluzii: de fapt "Zaheu" înseamnă "Dumnezeu își amintește".

Și Isus merge în casa lui Zaheu, provocând criticile tuturor din Ierihon (pentru că și în acel timp se bârfea mult!), care spuneau: - Dar cum? Cu toate persoanele cumsecade care sunt în cetate, merge să stea chiar la acel vameș? Da, pentru că el era pierdut; și Isus spune: "Astăzi s-a făcut mântuirea acestei case, întrucât și el este fiul lui Abraham" (Lc 19,9). În casa lui Zaheu, din ziua aceea, a intrat bucuria, a intrat pacea, a intrat mântuirea, a intrat Isus.

Nu există profesie sau condiție socială, nu există păcat sau delict de orice fel care să poată șterge din memoria și din inima lui Dumnezeu pe vreunul dintre fiii săi. "Dumnezeu își amintește", mereu, nu uită pe nimeni dintre cei pe care i-a creat; el este Tată, mereu în așteptare vigilentă și iubitoare să vadă renăscând în inima fiului dorința întoarcerii acasă. Și când recunoaște acea dorință, chiar și numai amintită simplu, și de atâtea ori aproape inconștientă, imediat este alături de el și cu iertarea sa îi face mai ușor drumul convertirii și al întoarcerii. Să privim la Zaheu, astăzi, în copac: gestul său este unul ridicol, dar este un gest de mântuire. Și eu îți spun ție: Dacă tu ai o greutate pe conștiința ta, dacă îți este rușine de atâtea lucruri pe care le-ai comis, oprește-te un pic, nu te înspăimânta. Gândește-te că te așteaptă cineva pentru că n-a încetat niciodată să-și amintească de tine; și acest cineva este Tatăl tău, este Dumnezeu care te așteaptă! Cațără-te, așa cum a făcut Zaheu, urcă în copacul voinței de a fi iertat; eu te asigur că nu vei fi dezamăgit. Isus este milostiv și niciodată nu încetează să ierte! Amintește-ți bine de asta, așa este Isus.

Fraților și surorilor, să ne lăsăm și noi chemați pe nume de Isus! În adâncul inimii să ascultăm glasul său care ne spune: "Astăzi trebuie să rămân în casa ta", adică în inima ta, în viața ta. Și să-l primim cu bucurie: el ne poate schimba, poate transforma inima noastră de piatră în inimă de carne, ne poate elibera de egoism și poate face din viața noastră un dar de iubire. Isus poate face asta; lasă-te privit de Isus!

* * *

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Salut cu afect pe toți romanii și pelerinii prezenți, îndeosebi familiile, parohiile și grupurile din atâtea țări ale lumii.

Salut pe credincioșii care provin din Liban și pe cei din orașul Madrid.

Salut copiii din Petosino, pe candidații la Mir din Grassina (Firenze) și pe tinerii din Cavallermaggiore (Cuneo); pe pelerinii din Napoli, Salerno, Veneția, Nard? și Gallipoli.

Tuturor vă doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat