Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vatican: Angelus (1 noiembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sărbătoarea Tuturor Sfinților, pe care o celebrăm astăzi, ne amintește că ținta existenței noastre nu este moartea, este paradisul! Scrie asta apostolul Ioan: "Nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că atunci când se va arăta, vom fi asemenea lui pentru că îl vom vedea așa cum este" (1In 3,2). Sfinții, prietenii lui Dumnezeu, ne asigură că această promisiune nu dezamăgește. De fapt, în existența lor pământească, au trăit în comuniune profundă cu Dumnezeu. Pe fața fraților mai mici și disprețuiți au văzut fața lui Dumnezeu și acum îi contemplă față în față în frumusețea sa glorioasă.

Sfinții nu sunt supraoameni, nici nu s-au născut perfecți. Sunt ca noi, ca fiecare dintre noi, sunt persoane care înainte de a ajunge la gloria cerului au trăit o viață normală, cu bucurii și dureri, trude și speranțe. Dar ce anume a schimbat viața lor? Când au cunoscut iubirea lui Dumnezeu, au urmat-o cu toată inima, fără condiții și ipocrizii; și-au dedicat viața în slujba altora, au suportat suferințe și adversități fără a urî și răspunzând la rău cu binele, răspândind bucurie și pace. Aceasta este viața sfinților: persoane care, din iubire față de Dumnezeu, în viața lor nu i-au pus condiții; n-au fost ipocriți; și-au dedicat viața în slujba celorlalți pentru a-l sluji pe aproapele; au suferit atâtea adversități, dar fără a urî. Sfinții n-au urât niciodată. Înțelegeți bine asta: iubirea este a lui Dumnezeu, dar ura de la cine vine? Ura nu vine de la Dumnezeu, ci de la diavol! Și sfinții s-au îndepărtat de diavol; sfinții sunt bărbați și femei care au bucuria în inimă și o transmit celorlalți. A nu urî niciodată, ci a-i sluji pe ceilalți, pe cei mai nevoiași; a ne ruga și a trăi în bucurie; acesta este drumul sfințeniei!

A fi sfinți nu este un privilegiu al câtorva, ca și cum cineva ar fi avut o mare moștenire; noi toți, la Botez am primit moștenirea de a putea deveni sfinți. Sfințenia este o vocație pentru toți. De aceea toți suntem chemați să mergem pe calea sfințeniei și această cale are un nume, o față: fața lui Isus Cristos. El ne învață să devenim sfinți. El, în evanghelie, ne arată drumul: cel al fericirilor (cf. Mt 5,1-12). De fapt, împărăția cerurilor este pentru cei care nu-și pun siguranța în lucruri, ci în iubirea lui Dumnezeu; pentru cei care au o inimă simplă, umilă, nu consideră că sunt drepți și nu-i judecă pe ceilalți, cei care știu să sufere cu cel care suferă și să se bucure cu cel care se bucură, nu sunt violenți, ci milostivi și caută să fie artizani ai reconcilierii și ai păcii. Sfântul, sfânta sunt artizani ai reconcilierii și ai păcii; ajută mereu oamenii să se reconcilieze și ajută mereu pentru ca să fie pace. Și astfel este frumoasă sfințenia; este un drum frumos!

Astăzi, în această sărbătoare, sfinții ne dau un mesaj. Ne spun: Încredeți-vă în Domnul, pentru că Domnul nu dezamăgește! Nu dezamăgește niciodată, este un bun prieten mereu alături de noi. Cu mărturia lor, sfinții ne încurajează să nu ne fie frică să mergem împotriva curentului sau să fim neînțeleși și batjocoriți când vorbim despre el și despre evanghelie; ne demonstrează cu viața lor că acela care rămâne fidel față Dumnezeu și față de cuvântul său experimentează deja pe acest pământ mângâierea iubirii sale și apoi "de o sută de ori mai mult" în veșnicie. Asta e ceea ce sperăm și îi cerem Domnului pentru frații și surorile noastre răposați. Cu înțelepciune, Biserica a pus în strânsă secvență sărbătoarea Toți Sfinții și Comemorarea tuturor credincioșilor răposați. La rugăciunea noastră de laudă adusă lui Dumnezeu și de venerarea a duhurilor fericite se unește rugăciunea pentru cei care ne-au precedat în trecerea din această lume la viața veșnică.

Să încredințăm rugăciunea noastră mijlocirii Mariei, Regina tuturor sfinților.

* * *

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți cu afect, în special familiile, grupurile parohiale și asociațiile.

Un salut călduros adresez celor care au participat în această dimineață la Crosul Sfinților, organizat de Fundația "Don Bosco în lume". Sfântul Paul ar spune că toată viața creștinului este o "alergare" pentru a cuceri premiul sfințeniei: voi ne dați un exemplu bun! Mulțumim pentru acest cros!

În această după-amiază voi merge la cimitirul Verano și voi celebra acolo sfânta Liturghie. Voi fi unit în mod spiritual cu cei care în aceste zile vizitează cimitirele, unde dorm cei care ne-au precedat în semnul credinței și așteaptă ziua învierii. Îndeosebi mă voi ruga pentru victimele violenței, în special pentru creștinii care și-au pierdut viața din cauza persecuțiilor. Mă voi ruga în mod special și pentru cei care, frați și surori ai noștri, bărbați, femei și copii au murit asaltați de sete, de foame și de truda plecării pentru a ajunge la o condiție de viață mai bună. În aceste zile am văzut în ziare acea imagine crudă a deșertului: să facem cu toții, în tăcere, o rugăciune pentru acești frați și surori ai noștri.

Tuturor vă doresc o frumoasă sărbătoare a Tuturor Sfinților. La revedere și poftă bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat