Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiență acordată Delegației Federației Luterane Mondiale și membrilor Comisiei Luterano-Catolice pentru Unitate (21 octombrie 2013)

Luni, 21 octombrie 2013, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență o delegație a Federației Luterane Mondiale și pe membrii Comisiei Luterano-Catolice pentru Unitate. Publicăm în continuare cuvintele de salut pe care papa le-a adresat celor prezenți:

Iubiți frați și surori luterani și iubiți frați catolici,

Adresez cu bucurie bun-venit vouă tuturor, Delegația Federației Luterane Mondiale și reprezentanților Comisiei pentru Unitate luterano-catolică. Această întâlnire urmează după cea, foarte cordială și plăcută, pe care am avut-o cu Dumneavoastră, stimate Episcop Younan, și cu Secretarul Federației Luterane Mondiale, Cucernicul Junge, cu ocazia celebrării de începere a slujirii mele ca Episcop de Roma.

Privesc cu sentiment de profundă recunoștință față de Domnul Isus Cristos la pașii numeroși pe care relațiile dintre luterani și catolici i-au făcut în ultimele decenii și nu numai prin dialogul teologic, ci și prin colaborarea fraternă în multiple domenii pastorale și, mai ales, în angajarea de a înainta în ecumenismul spiritual. Acesta din urmă constituie, într-un anumit sens, sufletul drumului nostru spre comuniunea deplină și ne permite să-i pregustăm deja de pe acum unele roade, chiar dacă imperfecte: în măsura în care ne apropiem cu umilință de Domnul Nostru Isus Cristos, suntem siguri că ne apropiem și între noi și în măsura în care vom invoca de la Domnul darul unității, să fim siguri că El ne va lua de mână și El va fi călăuza noastră. Trebuie să ne lăsăm luați de mâinile Domnului Isus Cristos.

Anul acesta, ca rezultat al dialogului teologic, care împlinește de acum cincizeci de ani, și în vederea comemorării celui de-al cincilea centenar al Reformei, a fost publicat textul Comisiei pentru Unitate luterano-catolică, având titlul semnificativ: "De la conflict la comuniune. Interpretarea luterano-catolică a Reformei în 2017". Mi se pare într-adevăr important pentru toți efortul de a ne confrunta în dialog cu privire la realitatea istorică a Reformei, cu privire la consecințele sale și cu privire la răspunsurile care i-au fost date. Catolicii și luteranii pot să ceară iertare pentru răul făcut unii altora și pentru greșelile comise în fața lui Dumnezeu și împreună să se bucure pentru nostalgia de unitate pe care Domnul a trezit-o în inimile noastre și care ne face să privim înainte cu o privire de speranță.

În lumina drumului din aceste decenii și a multelor exemple de comuniune fraternă dintre luterani și catolici la care suntem martori, întăriți de încrederea în harul care ne este dăruit în Domnul Isus Cristos, sunt sigur că vom ști să ducem înainte drumul nostru de dialog și de comuniune, înfruntând chiar și problemele fundamentale, precum și în divergențele care apar în domeniul antropologic și etic. Desigur, dificultățile nu lipsesc și nu vor lipsi, vor cere încă răbdare, dialog, înțelegere reciprocă, dar să nu ne înspăimântăm! Știm bine - așa cum ne-a amintit de mai multe ori Benedict al XVI-lea - că unitatea nu este în primul rând rod al efortului nostru, ci al acțiunii Duhului Sfânt căruia trebuie să-i deschidem inimile noastre cu încredere pentru ca să ne conducă pe căile reconcilierii și comuniunii.

Fericitul Ioan Paul al II-lea se întreba: "Cum să vestim Evanghelia reconcilierii fără ca în același timp să ne angajăm să lucrăm pentru reconcilierea creștinilor?" (Scrisoarea enciclică Ut unum sint, 98). Fie ca rugăciunea fidelă și constantă în comunitățile noastră să poată susțină dialogul teologic, reînnoirea vieții și convertirea inimii, așa încât, cu ajutorul Dumnezeului Unul și Întreit, să putem merge spre împlinirea dorinței Fiului, Isus Cristos, ca toți să fie una. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat