Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (20 octombrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia de astăzi Isus povestește o parabolă despre necesitatea de a ne ruga mereu, fără încetare. Protagonista este o văduvă care, cu insistența de a implora un judecător necinstit, reușește să i se facă dreptate din partea lui. Și Isus încheie: Dacă văduva a reușit să-l convingă pe acel judecător, vreți ca Dumnezeu să nu ne asculte pe noi, dacă-l rugăm cu insistență? Expresia lui Isus este foarte puternică: "Oare Dumnezeu nu va face dreptate aleșilor săi care strigă zi și noapte către el?" (Lc 18,7).

"A striga zi și noapte" către Dumnezeu? Ne uimește această imagine a rugăciunii. Dar să ne întrebăm: De ce vrea Dumnezeu asta? El nu cunoaște deja necesitățile noastre? Ce sens are "a insista" la Dumnezeu?

Aceasta este o întrebare bună, care ne face să aprofundăm un aspect foarte important al credinței: Dumnezeu ne invită să ne rugăm cu insistență nu pentru că nu știe ce anume avem nevoie sau pentru că nu ne ascultă. Dimpotrivă, el ascultă mereu și cunoaște totul despre noi, cu iubire. În drumul nostru zilnic, în special în dificultăți, în lupta împotriva răului din afara și dinăuntrul nostru, Domnul nu este departe, este alături de noi; noi luptăm cu el alături și arma noastră este tocmai rugăciunea, care ne face să simțim prezența sa lângă noi, milostivirea sa, și ajutorul său. Însă lupta împotriva răului este dură și lungă, cere răbdare și rezistență - ca Moise, care trebuia să țină brațele ridicate pentru a-l face pe poporul său să învingă (cf. Ex 17,8-13). Este așa: există o luptă care trebuie dusă înainte în fiecare zi; însă Dumnezeu este aliatul nostru, credința în el este forța noastră, iar rugăciunea este exprimarea acestei credințe. De aceea Isus ne asigură victoria, însă la sfârșit se întrebă: "Când va veni Fiul Omului, va găsi oare credință pe pământ?" (Lc 18,8). Dacă se stinge credința, se stinge rugăciunea și noi mergem în întuneric, ne rătăcim în drumul vieții.

Așadar, să învățăm de la văduva din evanghelie să ne rugăm mereu, fără încetare. Era iscusită văduva aceasta! Știa să lupte pentru copiii săi! Și mă gândesc la atâtea femei care luptă pentru familia lor, care se roagă, care nu obosesc niciodată. O amintire astăzi, noi toți, la aceste femei care, cu atitudinea lor, ne dau o adevărată mărturie de credință, de curaj, un model de rugăciune. O amintire a lor! Să ne rugăm mereu, dar nu pentru a-l convinge pe Domnul cu puterea cuvintelor! El știe mai bine decât noi ce avem nevoie! Mai degrabă rugăciunea perseverentă este exprimarea credinței într-un Dumnezeu care ne cheamă să luptăm împreună cu el, în fiecare zi, în fiecare moment, pentru a învinge răul cu binele.

* * *

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi este Ziua Mondială Misionară. Care este misiunea Bisericii? Să se răspândească în lume flacăra credinței, pe care Isus a aprins-o în lume: credința în Dumnezeu care este Tată, iubire, milostivire. Metoda misiunii creștine nu este prozelitismul, ci aceea a flăcării împărtășite care încălzește sufletul. Le mulțumesc tuturor celor care, cu rugăciunea și ajutorul concret, susțin opera misionară, îndeosebi grija episcopului de Roma pentru răspândirea evangheliei. În această zi suntem aproape de toți misionarii și misionarele, care muncesc așa de mult fără a face zgomot și își dau viața. Ca italianca Afra Martinelli, care a lucrat atâția ani în Nigeria: în urmă cu câteva zile a fost ucisă, după ce a fost răpită; toți au plâns, creștini și musulmani. O iubeau. Ea a vestit evanghelia cu viața, cu lucrarea pe care a realizat-o, un centru de instruire; așa a răspândit flacăra credinței, a luptat lupta cea bună! Să ne gândim la această soră a noastră și s-o salutăm cu aplauze, toți!

Mă gândesc și la Ștefan Sandor, care ieri a fost proclamat fericit la Budapesta. Era un salezian laic, exemplar în slujirea tinerilor, în oratoriu și în instruirea profesională. Când regimul comunist a închis toate operele catolice, a înfruntat persecuțiile cu curaj și a fost ucis la 39 de ani. Să ne unim cu aducerea de mulțumire a familiei saleziene și a Bisericii ungare.

Doresc să exprim apropierea mea populațiilor din Filipine lovite de un cutremur puternic și vă invit să ne rugăm pentru acea iubită națiune, care recent a îndurat mai multe calamități.

Salut cu afect pe toți pelerinii prezenți, începând de la tinerii care au dat viață manifestării "100 de metri de alergare și de credință", promovată de Consiliul Pontifical al Culturii. Mulțumesc pentru că ne amintiți că acela care crede este un atlet al spiritului! Multe mulțumiri!

Primesc cu bucurie pe credincioșii din diecezele de Bologna și de Cesena-Sarsina, conduși de cardinalul Caffarra și de episcopul Regattieri; precum și pe cei din Corrientes, în Argentina, și din Maracaibo și Barinas, în Venezuela. Astăzi în Argentina se celebrează Sărbătoarea Mamei, adresez un salut afectuos mamelor din țara mea!

Salut grupul de rugăciune "Raio de Luz", din Brazilia; și Fraternitățile din Ordinul Secular Trinitar.

Parohiile asociațiile sunt prea multe, nu le pot numi, dar salut și mulțumesc tuturor cu afect.

Duminică frumoasă! La revedere și poftă bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat