Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Videomesaj al papei pentru beatificarea a 522 de martiri spanioli la Tarragona

Cu un videomesaj, papa Francisc s-a unit spiritual cu numeroșii credincioși care au participat la ceremonia de beatificare a celor 522 de martiri spanioli, desfășurată duminică, 13 octombrie, la Tarragona. Celebrarea a fost prezidată de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților. Erau prezente treizeci de mii de persoane. A fost, a spus cardinalul, "cea mai mare ceremonie de beatificare care a avut loc vreodată pe pământ spaniol". Prezentăm în continuare textul mesajului video:

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Mă unesc cu inima cu toți participanții la celebrarea care are loc la Tarragona, la care un mare număr de păstori, persoane consacrate și credincioși laici sunt proclamați fericiți.

Cine sunt martirii? Sunt creștini cuceriți de Cristos, discipoli care au învățat bine sensul acelui "a iubi până la capăt" care l-a dus pe Isus la cruce. Nu există iubire pe bucăți, iubire cu porția. Iubire totală: și când se iubește, se iubește până la capăt. Pe cruce, Isus a simțit povara morții, povara păcatului, însă s-a încredințat în întregime Tatălui și a iertat. Imediat ce a rost cuvintele și-a încredințat viața. Cristos ne "primerea" (este cel dintâi) în iubire; martirii l-au imitat în iubire până la sfârșit.

Spun Sfinții Părinți: "Să-i imităm pe martiri!". Mereu trebuie să murim puțin pentru a ieși din noi înșine, din egoismul nostru, din bunăstarea noastră, din lenea noastră, din tristețile noastre, și să ne deschidem lui Dumnezeu, celorlalți, în special celor care au mai mare nevoie de asta.

Să implorăm mijlocirea martirilor pentru a fi creștini concreți, creștini cu fapte și nu cu vorba; pentru a nu fi creștini mediocri, creștini spoiți cu creștinism, dar fără substanță, ei nu erau spoiți, erau creștini până la sfârșit, să le cerem ajutorul lor pentru a menține tare credința, chiar dacă există dificultăți, și astfel să fim ferment de speranță și artizani ai fraternității și solidarității.

Și vă rog să vă rugați pentru mine. Isus să vă binecuvânteze și sfânta Fecioară să vă ocrotească.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat