Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiența generală de miercuri, 9 octombrie 2013

Iubiți frați și surori, bună ziua! Se vede că, astăzi, în această zi urâtă, voi ați fost curajoși: felicitări!

"Cred într-una, sfântă, catolică... Biserică". Astăzi ne oprim să reflectăm asupra acestei note a Bisericii: spunem catolică este Anul catolicității. Înainte de toate: ce înseamnă catolic? Derivă din grecescul "kath'olon" care înseamnă "conform totului", totalitatea. În ce sens această totalitate se aplică Bisericii? În ce sens noi spune că Biserica este catolică? Aș spune în trei semnificații fundamentale.

1. Prima. Biserica este catolică pentru că este spațiu, casa în care ne este vestită întreaga credință, în care mântuirea pe care Cristos ne-a adus-o este oferită tuturor. Biserica ne face să întâlnim milostivirea lui Dumnezeu care ne transformă pentru că în ea este prezent Isus Cristos, care îi dăruiește adevărata mărturisire de credință, plinătatea vieții sacramentale, autenticitatea slujirii primite prin hirotonire. În Biserică fiecare dintre noi găsește ceea ce este necesar pentru a crede, pentru a trăi ca niște creștini, pentru a deveni sfinți, pentru a merge în orice loc și în orice epocă.

Pentru a da un exemplu, putem spune că este ca în viața de familie; în familie fiecăruia dintre noi este dăruit tot ceea ce ne permite să creștem, să ne maturizăm, să trăim. Nu putem crește singuri, nu putem merge singuri, izolându-ne, ci mergem și creștem într-o comunitate, într-o familie. Și așa este în Biserică! În Biserică noi putem asculta cuvântul lui Dumnezeu, siguri fiind că este mesajul pe care Domnul ni l-a dăruit; în Biserică putem să-l întâlnim pe Domnul în sacramente care sunt ferestrele deschise prin care ne este dată lumina lui Dumnezeu, pâraie din care luăm însăși viața lui Dumnezeu; în Biserică învățăm să trăim comuniunea, iubirea care vine de la Dumnezeu. Fiecare dintre se poate întreba astăzi: cum trăiesc eu în Biserică? Atunci când eu merg la biserică este ca și cum aș fi la stadion, la un meci de fotbal? Este ca și cum aș fi la cinematograf? Nu, este un alt lucru. Cum merg eu la biserică? Cum primesc darurile pe care Biserica mi le oferă, pentru a crește, pentru a mă maturiza ca un creștin? Particip la viața de comunitate sau merg la biserică și mă închid în problemele mele izolându-mă de celălalt? În acest prim sens Biserica este catolică, pentru că este casa tuturor. Toți sunt fii ai Bisericii și toți sunt în casa aceea.

2. O a doua semnificație: Biserica este catolică pentru că este universală, este răspândită în toate părțile lumii și vestește Evanghelia fiecărui bărbat și fiecărei femei. Biserica nu este un grup de elită, nu se referă numai la unii. Biserica nu are închideri, este trimisă la totalitatea persoanelor, la totalitatea neamului omenesc. Și unica Biserică este prezentă și în cele mai mici părți ale ei. Fiecare poate să spună: în parohia mea este prezentă Biserica catolică, pentru că și ea este parte a Bisericii universale, și ea are plinătatea darurilor lui Cristos, credința, sacramentele, slujirea; este în comuniune cu episcopul, cu papa și este deschisă tuturor, fără distincții. Biserica nu este numai la umbra clopotniței noastre, ci cuprinde o imensitate de neamuri, de popoare care mărturisesc aceeași credință, se hrănesc din aceeași Euharistie, sunt slujiți de aceiași păstori. A ne simți în comuniune cu toate Bisericile, cu toate comunitățile catolice mici sau mari din lume! Este frumos acest lucru! Și apoi a simți că toți suntem în misiune, comunități mici sau mari, toți trebuie să deschidem ușile noastre și să ieșim pentru Evanghelie. Să ne întrebăm așadar: ce fac eu pentru a comunica altora bucuria de a-l întâlni pe Domnul, bucuria de a aparține Bisericii? A vesti și a mărturisi credința nu este treaba câtorva, mă privește și pe mine, pe tine, pe fiecare dintre noi!

3. Un al treilea și ultim gând: Biserica este catolică pentru că este "Casa armoniei" unde unitatea și diversitatea știu să se conjuge împreună pentru a fi bogăție. Să ne gândim la imaginea simfoniei, care înseamnă acord, armonie, diferite instrumente sună împreună; fiecare menține timbrul său inconfundabil și caracteristicile sale de sunet se acordă pe ceva comun. Apoi este cel care conduce, dirijorul, și în simfonia care este interpretată toți cântă împreună în "armonie", dar nu este șters timbrul fiecărui instrument; dimpotrivă, particularitatea yiecăruia este valorizată la maxim!

Este o imagine frumoasă care ne spune că Biserica este ca o mare orchestră în care există varietate. Nu suntem toți egali și nu trebuie să fim toți egali. Toți suntem diverși, diferiți, fiecare cu propriile calități. Și acesta este frumosul Bisericii: fiecare aduce ceea ce este al său, ceea ce Dumnezeu i-a dat, pentru a-i îmbogăți pe alții. Și printre componenți există această diversitate, dar este o diversitate care nu intră în conflict, nu se contrapune; este o varietate care se lasă contopită în armonie de Duhul Sfânt; El este adevăratul "Învățător", El însuși este armonie. Și aici să ne întrebăm: în comunitățile noastre trăim armonia sau ne certăm între noi? În comunitatea mea parohială, în mișcarea mea, în care eu fac parte din Biserică, sunt bârfe? Dacă sunt bârfe, nu există armonie, ci luptă. Și aceasta nu este Biserica. Biserica este armonia tuturor: niciodată să nu bârfim împotriva altuia, niciodată să nu ne certăm! Îl acceptăm pe celălalt, acceptăm ca să existe o varietate justă, ca acesta să fie diferit, ca acesta să gândească într-un mod sau în altul - dar în aceeași credință se poate gândi diferit - sau tindem să uniformizăm totul? Însă uniformitatea ucide viața. Viața Bisericii este varietate și atunci când vrem să punem această uniformitate peste toți, ucidem darurile Duhului Sfânt. Să-l rugăm pe Duhul Sfânt, care este tocmai autorul acestei unități în varietate, al acestei armonii, pentru ca să ne facă tot mai "catolici", adică în această Biserică ce este catolică și universală! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat