Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Etape ale cauzei de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici

Ideea de a introduce cauza de beatificare a episcopului Anton aparține foștilor studenților ai ep. Durcovici deveniți preoți în Germania sau în alte locuri din lume. Încep să adune mărturii și documente pe care le vor duce la Curia Arhiepiscopiei din Viena, deoarece în România anilor 80' nu se putea gândi sau vorbi de așa ceva. Primele documente au fost adunate de Mons. dr. Florian Müller și prezentate la arhiepiscopul de Viena, Hans Hermann Gröer, și la Comisia pentru Cauzele Sfinților de la curia vieneză.

După căderea "cortinei de fier", documentele au fost prezentate la Iași pentru începerea procesului de beatificare și canonizare a ep. Durcovici.

Orice proces de canonizare potrivit normelor canonice se desfășoară în două faze: faza diecezană și faza romană.

Pentru faza diecezană a fost numit un postulator în persoana părintelui Alois Fechet, la 25 octombrie 1995.

La 28 ianuarie 1997, Sfântul Scaun, la cererea episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, care este actorul acestei cauze, acordă nihil obstat pentru începerea procesului de beatificare a ep. Durcovici.

La 25 martie 1997 are loc la Iași sesiune de deschidere a procesului diecezan.

La 11 iunie 1999, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a avut loc închiderea procesului diecezan.

La 11 septembrie 1999, dosarul încheiat la Iași a ajuns la Roma, la Congregația pentru Cauzele Sfinților.

Tot la 11 septembrie 1999, părintele Anton Lucaci este numit postulatorul pentru faza romană, la cererea căruia se aprobă din partea congregației deschiderea dosarului la aceeași dată, 11 septembrie 1999.

La 7 august 2009, episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, a procedat la numirea noului postulator pentru faza romană, în persoana pr. Isidor Iacovici, recunoscut de congregație la 13 noiembrie 2009.

17 noiembrie 2009, postulatorul cere congregației numirea unui relator.

La 8 februarie 2010 se inaugurează faza romană a procesului de beatificare, prin ruperea sigiliului de pe documentele procesului diecezan.

Decretul de validitate pentru faza diecezană a fost emis de congregație la 29 octombrie 2010.

Părintele Zdzislaw Kijas, OFMConv., la 21 ianuarie 2011, este numit relator al cauzei de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici și începe efectiv munca de cercetare în faza romană.

Va urma o muncă susținută între relator și postulator împreună cu cei doi colaboratori externi, pr. Fabian Doboș și dl. Emanuel Cosmovici, aprobați de ep. Petru Gherghel și recunoscuți de congregație.

La 25 iunie 2012, PS Petru Gherghel împreună cu postulatorul prezintă Positio cardinalului Angelo Amato, președintele Congregației pentru Cauzele Sfinților.

În zilele următoare au fost depuse la congregație exemplarele din Positio destinate studiului comisiei teologilor.

La 28 februarie 2013, la ora 16.00, la sediul congregației s-a celebrat Congresul teologilor consultanți în care s-au discutat rezultatele analizei făcute asupra Positio și toți cei nouă teologi au dat votul afirmativ argumentării martiriului.

Comentariile scrise de teologi, împreună cu procesul verbal al congresului au fost culese și tipărite în vederea analizei de către cardinali și episcopi.

La începutul lunii iulie 2013, câte un exemplar din Positio și noua broșură numită Relatio et Vota au fost trimise Comisiei Cardinalilor și Episcopilor.

La 6 iulie 2013, congregația l-a numit"ponente" pe ES Anton Stankiewicz, având rolul de a prezenta și apăra cauza de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici la sesiunea ordinară a cardinalilor.

La 15 octombrie 2013, la Vatican, a avut loc sesiunea cu părinții cardinali și episcopi, membri ai Congregației pentru Cauzele Sfinților, și, în unanimitate, părerea asupra martiriului și virtuților ep. Anton Durcovici a fost pozitivă.

La 31 octombrie 2013, papa Francisc autorizează Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul prin care se recunoaște "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici", episcop de Iași.

Pr. Isidor Iacovici

* * *

Comunicat de presă: Episcopul Anton Durcovici va fi ridicat la cinstea altarelor

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat