Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul Anton Durcovici prin vocea și imaginea unui student teolog, mai apoi preot

Interviu realizat de pr. Felician Tiba cu pr. Claudiu Bulai

În anul 2011, la șaizeci de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici în închisoarea de la Sighet, pe atunci studentul la teologie Claudiu Bulai, a trăit o experiență inedită, a jucat rolul episcopului martir într-un film documentar care a avut menirea de a evidenția câteva din punctele cheie ale vieții de credință a martirului nostru. Doi ani mai târziu, de data aceasta ca preot, a continuat să "se împrumute" episcopului Durcovici, dând astfel voce și viață unui eveniment punctual petrecut la Faraoani, pentru eliberarea episcopului care fusese arestat de către securitatea comunistă.

L-am întâlnit zilele acestea pe părintele Claudiu, vicar la Parohia "Sfântul Mihail" din Valea Mare și l-am rugat să răspundă la câteva întrebări pe marginea experienței ca "actor-martir".

• A "intra" în pielea unui "sfânt" nu este la îndemâna oricui și mai ales "a da viață" trăirilor unui astfel de personaj nu este totdeauna ușor. Părinte, cum ați primit vestea că trebuie să jucați rolul episcopului martir Anton Durcovici?

Pentru mine a fost ca o veste căzută din cer pentru că nu mă așteptam la așa ceva și am aflat acest lucru în mijlocul activităților pe care le desfășuram la Editura "Presa Bună", în anul pastoral. Îmi amintesc că într-o dimineață m-a sunat părintele dr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului din Iași în acea perioadă, și m-a anunțat că trebuie să joc acest rol. Am rămas uimit și după ce am mai schimbat câteva cuvinte cu părintele rector am spus: "Da, sunt de acord!" Am auzit multe reacții și am cunoscut oameni care au fost încercați de tot felul de sentimente, dar eu am căutat să nu uit niciodată că nu este meritul meu. Această veste m-a bucurat pe de o parte, dar pe de altă parte m-a făcut să înțeleg că necunoscute sunt căile Domnului. Nu e meritul meu că am fost ales, dar mă bucur că a fost așa!

• Așa cum se știe, PS Anton Durcovici a fost un om de rugăciune și de studiu. A lăsat rolul pe care l-ați jucat vreo amprentă în aceste sectoare ale vieții de preot?

În anul pastoral am avut posibilitatea de a-mi cunoaște nivelul de pregătire și văzând că la unele aspecte trebuie să mai lucrez, am înțeles importanța studiului și am încercat apoi, când m-am întors la seminar, să studiez, să citesc și să-mi lămuresc acele aspecte în care nu eram stabil. După ce am ajuns vicar la Valea Mare, am ajuns să înțeleg mai bine importanța rugăciunii în viața preotului. Când vrei să faci cu adevărat pastorație trebuie să te rogi pentru cei cu care intri în contact. Acest lucru m-a învățat un preot din Bacău și m-a ajutat mult. Acum mă rog pentru oamenii din Valea Mare ca bunul Dumnezeu să ne ajute, și pe mine și pe ei, să contribuim împreună la creșterea împărăției lui Dumnezeu. Ce vreau să spun e că, după ce am trăit aceste două experiențe, am ajuns să înțeleg de ce episcopul nostru martir punea atât de mult accent pe studiu și rugăciune. Poate că atunci nu am realizat acest lucru, dar atunci când experimentezi pe propria piele, parcă ceva din trecut te învăluie și dă sens trăirilor tale, care te face să găsești locul unor piese pe care le aveai, dar nu știai unde să le pui. Preotul trebuie să fie stabil în ceea ce crede și să poată argumenta credința sa, dar, de asemenea, trebuie să știe să intre în dialog cu cei de lângă el și să se roage pentru ei.

• Ce va impresionat în mod special la PS Anton Durcovici, dar când i-ați interpretat rolul?

În ceea ce privește persoana episcopului, cel mai mult m-a impresionat determinarea lui. Istoria lui, relatările altora despre el, chipul său toate vorbesc despre faptul că a fost o persoană hotărâtă, care a știut mereu ce vrea. În ceea ce privește momentele când mergeam pe urmele lui, m-a impresionat foarte mult răbdarea cu care a trăit acele momente de suferință. Celula în care a murit, o cameră foarte mică, fără geam și fără bec, și cu un lanț, de care erau prinse două cătușe, pe mijlocul camerei, prezintă o imagine cutremurătoare, dar adevărată care poate fi unitate de măsură pentru răbdarea umană. Doar un om care crede cu adevărat poate avea o asemenea răbdare.

• Ce s-a schimbat în viața personală de când ați jucat rolul PS Anton Durcovici?

Faptul că viața mea s-a legat într-un fel de cea a PS Durcovici. Astăzi când aud vorbindu-se despre Excelența sa, parcă acele cuvinte au un alt ecou în mintea mea. Mă simt mai atașat de el. Una este să vorbești despre cum este apa și alta este să înoți. Am auzit mult timp vorbindu-se despre PS Anton, dar altfel îl cunosc acum după ce am fost pe urmele lui.

• O întrebare curioasă. Dacă vi s-ar cere să suferiți și să muriți pentru credință, cunoscând exemplul PS Anton Durcovici, ați avea curajul să răspundeți afirmativ?

Aș vrea să răspund tot printr-o întrebare. Dacă noi trăim ca adevărați creștini, nu suntem oare deja martiri? Creștinii care se opun spiritului lumii pot fi considerați martiri, pentru că suferă persecuții din partea fiilor acestei generații. Dacă nu trăim după poftele trupului, oare nu facem deja un sacrificiu? Faptul că i-am spus "Da" lui Dumnezeu înseamnă că am spus "Nu" lumii și când spun lume, mă refer la aceea categorie de oameni care nu cred în Dumnezeu. Faptul că am răspuns afirmativ chemării lui Dumnezeu este un act de martiriu, de renunțare. A fi creștin înseamnă a fi martir, iar moartea fizică ar fi doar o formă vizibilă a ceea ce trăiești deja în interior.

• Cum ați gândi răspândirea cultului PS Anton Durcovici în ideea că acesta cât de curând va fi ridicat la cinstea altarelor, mai întâi ca fericit și apoi ca sfânt?

În primul rând mă gândesc că noi trebuie să conștientizăm că este episcopul nostru. Adică este unul de-al nostru. Iar aici un rol foarte important îl au preoții și cateheții, care trebuie să vorbească despre PS Anton Durcovici și să-l facă cunoscut în comunitățile proprii. Apoi mă gândesc că este important ca, odată pe săptămână, să fie o zi în care să ne rugăm după intenția episcopului martir. A fost păstorul diecezei noastre și cu siguranță ar interveni pentru noi, dacă i-am cere acest lucru. În al treilea rând, ar fi foarte indicat ca în fiecare biserică să existe câte o imagine cu Excelența sa, pentru ca oamenii să și-l întipărească în minte și să-și amintească de el ori de câte ori văd acea imagine. Ar fi frumos, de asemenea, dacă în dieceza noastră s-ar stabili un an dedicat episcopului martir, așa cum a fost Anul Credinței și al Familiilor creștine.

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat