Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (8 septembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi Isus insistă asupra condițiilor pentru a fi discipolii săi: a nu pune nimic înaintea iubirii față de El, a purta propria cruce și a-l urma. De fapt, multă lume se apropia de Isus, voia să facă parte dintre ucenicii săi; și asta se întâmpla în special după vreun semn miraculos, care-l acredita ca Mesia, Regele lui Israel. Însă Isus nu vrea să înșele pe nimeni. El știe bine ce îl așteaptă la Ierusalim, care este calea pe care Tatăl îi cere s-o parcurgă: este calea crucii, a jertfirii de sine însuși pentru iertarea păcatelor noastre. A-l urma pe Isus nu înseamnă a participa la un cortegiu triumfal! Înseamnă a împărtăși iubirea sa milostivă, a intra în marea sa lucrare de milostivire față de fiecare om și față de toți oamenii. Lucrarea lui Isus este tocmai o lucrare de milostivire, de iertare, de iubire! Este atât de milostiv Isus! Și această iertare universală, această milostivire, trece prin cruce. Isus nu vrea să împlinească această lucrare singur: vrea să ne implice și pe noi în misiunea pe care Tatăl i-a încredințat-o. După înviere va spune discipolilor săi: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi... Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate" (In 20,21.22). Discipolul lui Isus renunța la toate bunurile pentru că a găsit în El cel mai mare Bine, în care orice alt bine primește valoarea și semnificația sa deplină: legăturile familiale, celelalte relații, locul de muncă, bunurile culturale și economice și așa mai departe... Creștinul se dezlipește de toate și regăsește toate în logica Evangheliei, logica iubirii și a slujirii.

Pentru a explica această exigență, Isus folosește două parabole: cea a turnului care trebuie construit și cea a regelui care merge la război. Această a doua parabolă spune așa: "Care rege, pornind la război împotriva altui rege, nu stă mai întâi să se sfătuiască dacă este în stare cu zece mii să înfrunte pe cel care vine împotriva lui cu douăzeci de mii? Iar de nu, pe când celălalt este încă departe, trimite solie ca să ceară pacea" (Lc 14,31-32). Aici Isus nu vrea să trateze tema războiului, este numai o parabolă. Însă, în acest moment în care ne rugăm puternic pentru pace, acest Cuvântul al Domnului ne atinge tare și în substanță ne spune: există un război mai profund pe care trebuie să-l purtăm, cu toții! Este decizia puternică și curajoasă de a renunța la rău și la seducțiile sale și de a alege binele, gata să plătim personal: iată urmarea lui Cristos, iată luarea propriei cruci! Acest război profund împotriva răului! La ce folosește a face războaie, atâtea războaie, dacă tu nu ești capabil să faci acest război profund împotriva răului! Nu folosește la nimic! Nu merge... Acest lucru comportă, printre altele, acest război împotriva răului comportă a spune nu urii fratricide și minciunilor de care se folosește; a spune nu violenței în toate formele sale; a spune nu proliferării armelor și comerțului lor ilegal. Există așa de mult! Există așa de mult! Și întotdeauna rămâne îndoiala: războiul acesta de acolo, celălalt de acolo - pentru că pretutindeni sunt războaie - este cu adevărat un război pentru probleme sau este un război comercial pentru a vinde aceste arme în comerțul ilegal? Aceștia sunt dușmanii împotriva cărora trebuie luptat, uniți și cu coerență, nu urmărind alte interese decât cele ale păcii și binelui comun.

Iubiți frați, astăzi amintim și Nașterea Fecioarei Maria, sărbătoare deosebit de îndrăgită de Bisericile orientale. Și noi toți, acum, putem să trimitem un salut frumos tuturor fraților, surorilor, episcopilor, monahilor, monahiilor din Bisericile orientale, ortodoxe și catolice: un salut frumos! Isus este soarele, Maria este aurora care prevestește răsăritul său. Ieri seara am vegheat încredințând mijlocirii sale rugăciunea noastră pentru pace în lume, în special în Siria și în tot Orientul Mijlociu. O invocăm acum ca Regină a păcii. Regina păcii, roagă-te pentru noi! Regina păcii, roagă-te pentru noi!

_____________

După Angelus

Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care, în diferite moduri, au aderat la veghea de rugăciune și post de ieri seară. Mulțumesc atâtor persoane care au unit ofranda suferințelor lor. Mulțumesc autorităților civile, precum și membrilor altor comunități creștine sau ai altor religii, și bărbaților și femeilor de bunăvoință care au trăit, în această împrejurare, momente de rugăciune, de post, de reflecție.

Dar angajarea continuă: să mergem înainte cu rugăciunea și cu fapte de pace! Vă invit să continuăm să ne rugăm pentru ca să înceteze imediat violența și devastarea în Siria și să se lucreze cu angajare reînnoită pentru o soluționare justă a conflictului fratricid. Să ne rugăm și pentru celelalte țări din Orientul Mijlociu, îndeosebi pentru Liban, pentru ca să găsească stabilitatea dorită și să continue să fie model de conviețuire; pentru Irak, pentru ca violența sectară să lase loc reconcilierii; și pentru procesul de pace între israelieni și palestinieni, pentru ca să înainteze cu decizie și curaj. Și să ne rugăm pentru Egipt, pentru ca toți egiptenii, musulmani și creștini, să se angajeze să construiască împreună societatea pentru binele întregii populații. Căutarea păcii este lungă și cere răbdare și perseverență! Să mergem înainte cu rugăciunea!

Cu bucurie amintesc că ieri, la Rovigo, a fost proclamată fericita Maria Bolognesi, credincioasă laică din acel ținut, născută în 1924 și decedată în 1980. Și-a dedicat toată viața slujirii celorlalți, în special săraci și bolnavi, suportând mari suferințe în profundă unire cu pătimirea lui Cristos. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această martoră a Evangheliei!

Salut cu afect toți pelerinii prezenți, pe toți! Îndeosebi credincioșii din Patriarhia de Veneția, conduși de Patriarh; foștii elevi și fostele eleve de la Fiicele Mariei Ajutătoare; și pe participanții la "Campania Sfintei Fecioare Maria Peregrine de Schoenstatt".

Îi salut pe credincioșii din Carcare, Bitonto, Sciacca, Nocera Superiore și din dieceza de Acerra; Societatea Surorilor Sfântului Rozariu din Villa Pitignano; pe tinerii din Torano Nuovo, Martignano, Tencarola și Carmignano și pe cei veniți cu Surorile Milostivirii din Verona.

Salut corul din San Giovanni Ilarione, asociațiile "Pace e Gioia" din Santa Vittoria d'Alba și "Calima" din Orzinuovi și pe donatorii de sânge din Cimolais.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat