Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc adresat priorului general al Ordinului Fraților Sfintei Fecioare Maria de la Muntele Carmel, cu ocazia capitulului general

Preacucernicului părinte

Fernando Millán Romeral,

prior general al Ordinului Fraților Sfintei Fecioare Maria de la Muntele Carmel

Mă adresez vouă, iubiți frați din Ordinul Sfintei Fecioare Maria de la Muntele Carmel, care celebrați în această lună septembrie capitulul general. Într-un moment de har și de reînnoire, care vă cheamă să discerneți misiunea gloriosului Ordin Carmelit, doresc să vă ofer un cuvânt de încurajare și de speranță. Vechea carismă a Carmelului a fost timp de opt secole un dar pentru întreaga Biserică și continuă să ofere și astăzi contribuția sa specială pentru edificarea trupului lui Cristos și pentru a arăta lumii chipul său luminos și sfânt. Originile voastre contemplative provin din ținutul epifaniei iubirii veșnice a lui Dumnezeu în Isus Cristos, Cuvântul făcut trup. În timp ce reflectați asupra misiunii voastre de carmeliți de astăzi, vă sugerez să luați în considerare trei elemente care pot să vă conducă în realizarea deplină a vocației voastre care este urcarea pe muntele desăvârșirii: supunerea față de Cristos, rugăciunea și misiunea.

Supunerea

Biserica are misiunea de a-l duce pe Cristos lumii și pentru asta, ca Mamă și Învățătoare, invită pe fiecare să se apropie de el.

În liturgia carmelită pentru sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Muntele Carmel contemplăm Fecioara care stă "lângă crucea lui Cristos". Acela este și locul Bisericii: aproape de Cristos. Și este și locul fiecărui fiu fidel din Ordinul Carmelit. Regula voastră începe cu îndemnul adresat fraților de "a trăi o viață în supunere față Isus Cristos", pentru a-l urma și a-l sluji cu inimă curată și neîmpărțită. Relația strânsă cu Cristos se realizează în singurătate, în adunarea fraternă și în misiunea. "Opțiunea fundamentală a unei vieți dedicate în mod concret și radical urmării lui Cristos" (Ratio Institutionis Vitae Carmelitanae, 8) face din existența voastră un pelerinaj de transformare în iubire. Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican amintește rolul contemplației în drumul vieții: Biserica "are caracteristica de a fi în același timp umană și divină, vizibilă dar dotată cu realități invizibile, ferventă în acțiune și dedicată contemplației, prezentă în lume și totuși pelerină" (Sacrosanctum Concilium, 2). Vechii eremiți de la Muntele Carmel au păstrat amintirea acelui loc sfânt și, chiar dacă erau izolați și departe, mențineau privirea și inima fixate constant în gloria lui Dumnezeu. Reflectând asupra originilor voastre și asupra istoriei voastre și contemplând imensa ceată a celor care au trăit de-a lungul secolelor carisma carmelită, veți descoperi și vocația voastră actuală de a fi profeți ai speranței. Și tocmai în această speranță veți fi renăscuți. Adesea ceea ce apare nou este ceva foarte vechi luminat de nouă lumină.

În Regula voastră este inima misiunii carmelite de atunci și chiar de astăzi. În timp ce vă pregătiți să celebrați al optulea centenar al morții lui Albert, patriarh de Ierusalim, în 1214, vă veți aminti că el a formulat un "parcurs de viață", un spațiu care face capabili de a trăi o spiritualitate complet orientată spre Cristos. El a schițat elemente externe și interioare, o ecologie fizică a spațiului și armătura spirituală necesară pentru a răspunde în mod adecvat la vocație și a îndeplini în mod eficace propria misiune.

Într-o lume care adesea nu-l cunoaște pe Cristos și, de fapt, îl refuză, voi sunteți invitați să vă apropiați și să aderați tot mai profund la el. Este o continuă chemare de a-l urma pe Cristos și de a fi conformați lui. Acest lucru este de importanță vitală în lumea noastră așa de dezorientată, "pentru că atunci când flacăra sa se stinge atunci și toate celelalte lumini ajung să-și piardă vigoarea lor" (Lumen fidei, 4). Cristos este prezent în fraternitatea voastră, în liturgia comunitară și în slujirea încredințată vouă: reînnoiți supunerea întregii voastre vieți față de el!

Rugăciunea

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, înainte de capitulul vostru general din 2007, v-a amintit că "pelerinajul interior de credință spre Dumnezeu începe în rugăciune"; și la Castel Gandolfo, în august 2010, v-a spus: "Voi sunteți cei care ne învață să ne rugăm". Voi vă definiți contemplativi în mijlocul poporului. De fapt, dacă este adevărat că sunteți chemați să trăiți pe înălțimile Carmelului, este la fel de adevărat că sunteți chemați să dați mărturie în mijlocul poporului. Rugăciunea este acel "drum real" care deschide la profunzimile misterului lui Dumnezeu Unul și Întreit, dar este și cărarea obligatorie care se răsfiră în mijlocul poporului lui Dumnezeu peregrin în lume spre Țara Promisă.

Una dintre căile cele mai frumoase pentru a intra în rugăciune trece prin Cuvântul lui Dumnezeu. Lectio divina introduce la conversația directă cu Domnul și deschide comorile înțelepciunii. Prietenia intimă cu acela care ne iubește ne face capabili să vedem cu ochii lui Dumnezeu, să vorbim cu cuvântul său în inimă, să păstrăm frumusețea acestei experiențe și să o împărtășim cu aceia care sunt înfometați de veșnicie.

Întoarcerea la simplitatea unei vieți centrate pe Evanghelie este provocarea pentru reînnoirea Bisericii, comunitate de credință care găsește mereu parcursuri noi pentru a evangheliza lumea în continuă transformare. Sfinții carmeliți au fost mari predicatori și maeștri de rugăciune. Asta e ceea ce încă o dată se cere Carmelului din secolul al XXI-lea. De-a lungul întregii voastre istorii, marii carmeliți au fost o chemare puternică la rădăcinile contemplației, rădăcini mereu rodnice în rugăciune. Aici este inima mărturiei voastre: dimensiunea de "contemplativitate" a Ordinului, care trebuie trăită, cultivată și transmisă. Aș vrea ca fiecare să se întrebe: cum este viața mea de contemplație? Cât timp dedic în timpul zilei mele rugăciunii și contemplației? Un carmelit fără această viață contemplativă este un trup mort! Astăzi, probabil mai mult decât în trecut, este ușor să ne lăsăm distrați de preocupările și de problemele din lumea aceasta și să fim fascinați de idoli falși. Lumea noastră este sfărâmată în multe moduri; în schimb contemplativul se întoarce la unitate și constituie o chemare puternică la unitate. Acum mai mult ca oricând este momentul de a redescoperi cărarea interioară a iubirii prin rugăciune și a oferi oamenilor de astăzi în mărturia contemplației, precum și în predică și în misiune nu scurtături inutile, ci acea înțelepciune care provine din meditarea "zi și noapte a legii Domnului", cuvânt care conduce mereu la crucea glorioasă a lui Cristos. Și, unită cu contemplația, austeritatea vieții, care nu este un aspect secundar al vieții voastre și al mărturiei voastre. Este o ispită foarte puternică și pentru voi aceea de a cădea în mondenitatea spirituală. Spiritul lumii este dușman al vieții de rugăciune: nu uitați asta niciodată! Vă îndemn la o viață mai austeră și penitentă, conform tradiției voastre celei mai autentice, o viață departe de orice mondenitate, departe de criteriile lumii.

Misiunea

Iubiți frați carmeliți, misiunea voastră este aceeași misiune a lui Isus. Fiecare planificare, fiecare confruntare ar fi mai puțin utile, dacă un capitul n-ar realiza înainte de toate un drum de adevărată reînnoire. Familia carmelită a cunoscut o minunată "primăvară", în toată lumea, ca rod, dăruit de Dumnezeu, al angajării misionare din trecut. Astăzi misiunea pune uneori provocări grele, pentru că mesajul evanghelic nu este mereu primit și uneori chiar este respins cu violență. Nu trebuie să uităm niciodată că, dacă suntem aruncați în ape tulburi și necunoscute, Cel care ne cheamă la misiune ne dă și curajul și forța de a o realiza. De aceea, celebrați capitul însuflețiți de speranța care nu moare niciodată, cu un puternic spirit de generozitate în recuperarea vieții contemplative și a simplității și austerității evanghelice.

Adresându-mă pelerinilor în Piața "Sfântul Petru" am avut ocazia de a spune: "Fiecare creștin și fiecare comunitate este misionară în măsura în care duce și trăiește Evanghelia și mărturisește iubirea lui Dumnezeu față de toți, în special față de cel care se află în dificultate. Fiți misionari ai iubirii și ai duioșiei lui Dumnezeu! Fiți misionari ai milostivirii lui Dumnezeu, care mereu ne iartă, mereu ne așteaptă, ne iubește așa de mult!" (Omilie, 5 mai 2013). Mărturia Carmelului în trecut aparține profundei tradiții spirituale crescute într-una dintre marile școli de rugăciune. Ea a trezit și curajul bărbaților și femeilor care au înfruntat pericolul și chiar moartea. Amintim numai pe cei doi mari martiri contemporani: sfânta Tereza Benedicta a Crucii și fericitul Titus Brandsma. Mă întreb atunci: astăzi printre voi se trăiește cu vigoarea, cu curajul acestor sfinți?

Iubiți frați din Carmel, mărturia iubirii voastre și a speranței voastre, înrădăcinate în prietenia profundă cu Dumnezeul cel viu, poate să ajungă ca o "dulce adiere de vânt" care reînnoiește și revigorează misiunea voastră eclezială în lumea de astăzi. La asta ați fost chemați. Ritualul Profesiunii pune pe buzele voastre aceste cuvinte: "Cu această profesiune mă încredințez familiei carmelite pentru a trăi în slujirea lui Dumnezeu și în Biserică și să aspir la caritatea desăvârșită cu harul Duhului Sfânt și ajutorul sfintei Fecioare Maria" (Ritualul Profesiunii Ord. Carm.).

Sfânta Fecioară Maria, Mama și Regina Carmelului, să însoțească pașii voștri și să facă rodnică în roade drumul zilnic spre Muntele lui Dumnezeu. Invoc asupra întregii familii carmelite, și îndeosebi asupra părinților capitulari, daruri îmbelșugate al Duhului dumnezeiesc, și tuturor le împart din inimă implorata binecuvântare apostolică.

Din Vatican, 22 august 2013

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat