Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiența generală de miercuri, 4 septembrie 2013

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Reluăm drumul catehezelor, după concediul din august, dar astăzi aș vrea să vă vorbesc despre călătoria mea în Brazilia, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. A trecut mai mult de o lună, dar consider că este important să revenim asupra acestui eveniment și distanța de timp permite să-i percepem mai bine semnificația.

Înainte de toate vreau să-i mulțumesc Domnului, pentru că El e cel care a condus toate cu Providența sa. Pentru mine, care vin din Americi, a fost un cadou frumos! Și pentru aceasta îi mulțumesc și Stăpânei Noastre de la Aparecida, care a însoțit toată această călătorie: am făcut pelerinajul la marele Sanctuar național brazilian și imaginea sa venerată era mereu prezentă pe scena ZMT. Am fost foarte mulțumit pentru asta, pentru că Stăpâna Noastră de la Aparecida este foarte importantă pentru istoria Bisericii din Brazilia, dar și pentru toată America Latină; la Aparecida, Episcopii latinoamericani și din Caraibe am trăit o Adunare generală, cu Papa Benedict: o etapă foarte semnificativă a drumului pastoral din acea parte a lumii unde trăiește cea mai mare parte din Biserica catolică.

Chiar dacă am făcut-o deja, vreau să reînnoiesc mulțumirea mea față de toate autoritățile civile și ecleziastice, față de voluntari, față de siguranță, față de comunitățile parohiale din Rio de Janeiro și din alte orașe din Brazilia, unde pelerinii au fost primiți cu mare fraternitate. De fapt, primirea familiilor braziliene și a parohiilor a fost una dintre caracteristicile cele mai frumoase de la această ZMT. Buni oameni brazilienii aceștia! Buni oameni! Cu adevărat au o inimă mare. Pelerinajul comportă mereu greutăți, însă primirea ajută la depășirea lor și, mai mult, le transformă în ocazii de cunoaștere și de prietenie. Se nasc legături care după aceea rămân, mai ales în rugăciune. Și astfel crește Biserica în toată lumea, ca o rețea de adevărate prietenii în Isus Cristos, o rețea care în timp ce te ia te eliberează. Așadar, primire: și acesta este primul cuvânt care reiese din experiența călătoriei în Brazilia. Primire!

Un alt cuvânt rezumativ poate să fie sărbătoare. ZMT este întotdeauna o sărbătoare, pentru că atunci când un oraș se umple cu tineri și tinere care umblă pe străzi cu steaguri din toată lumea, salutându-se, îmbrățișându-se, aceasta este o adevărată sărbătoare. Este un semn pentru toți, nu numai pentru cei care cred. Însă este după aceea sărbătoarea mai mare care este sărbătoarea credinței, când împreună este lăudat Domnul, se cântă, se ascultă Cuvântul lui Dumnezeu, se rămâne în tăcere de adorație: toate acestea sunt apogeul ZMT, sunt adevăratul scop al acestui mare pelerinaj, și asta se trăiește în mod deosebit în marea Veghe de sâmbătă seara și în Liturghia finală. Iată: aceasta este sărbătoarea mare, sărbătoarea credinței și a fraternității, care începe în această lume și nu va avea sfârșit. Însă acest lucru este posibil numai cu Domnul! Fără iubirea lui Dumnezeu nu există adevărată sărbătoare pentru om!

Primire, sărbătoare. Dar nu poate să lipsească un al treilea element: misiune. această ZMT era caracterizată de o temă misionară: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile". Am auzit cuvântul lui Isus: este misiunea pe care El o dă tuturor! Este mandatul lui Cristos Înviat dat discipolilor săi: "Mergeți", ieșiți din voi înșivă, din orice închidere pentru a duce lumina și iubirea Evangheliei la toți, până la periferiile extreme ale existenței! Și chiar acest mandat al lui Isus l-am încredințat tinerilor care umpleau cât vedeai cu ochii plaja de la Copacabana. Un loc simbolic, malul oceanului, care ne făcea să ne gândim la malul lacului din Galileea. Da, pentru că și astăzi Domnul repetă: "Mergeți...", și adaugă: "Eu sunt cu voi în toate zilele...". Acest lucru este fundamental! Numai cu Cristos noi putem duce Evanghelia. Fără El nu putem să facem nimic - ne-a spus asta El însuși (cf. In 15,5). În schimb, cu El, uniți cu El, putem face atât de mult. Chiar și un tânăr, o tânără, care în ochii lumii contează puțin sau nimic, în ochii lui Dumnezeu este un apostol al Împărăției, este o speranță pentru Dumnezeu! Tuturor tinerilor aș vrea să le cer cu putere, dar eu nu știu dacă astăzi în piață sunt tineri: sunt tineri în piață? Sunt câțiva! Aș vrea să vă întreb cu putere, pe voi toți: vreți să fiți o speranță pentru Dumnezeu? Vreți să fiți o speranță voi? [Tinerii: "Da!"] Vreți să fiți o speranță pentru Biserică? [Tinerii: "Da!"] O inimă tânără, care primește iubirea lui Cristos, se transformă în speranță pentru ceilalți, este o forță imensă! Dar voi, tineri și tinere, toți tinerii, voi trebuie să ne transformați și să vă transformați în speranță! A deschide porțile spre o nouă lume de speranță. Aceasta este misiunea voastră. vreți să fiți speranță pentru noi toți? [Tinerii: "Da!"]. Să ne gândim ce înseamnă acea mulțime de tineri care l-au întâlnit pe Cristos înviat la Rio de Janeiro și poartă iubirea lor în viața de toate zilele, o trăiesc, o comunică. Nu ajung în ziare, pentru că nu săvârșesc acte violente, nu fac scandaluri, așadar nu devin știre. Însă, dacă rămân uniți cu Isus, construiesc Împărăția sa, construiesc fraternitate, împărtășire, fapte de milostivire, sunt o forță puternică pentru a face lumea mai dreaptă și mai frumoasă, pentru a o transforma! Aș vrea să-i întreb acum pe tineri și pe tinere, care sunt aici în piață: aveți curajul să primiți această provocare? [Tinerii: "Da!"] Aveți sau nu curajul? Eu nu prea am auzit... [Tinerii: "Da!"] Vă însuflețiți să fiți această forță de iubire și de milostivire care are curajul de a voi să transforme lumea? [Tinerii: "Da!"]

Dragi prieteni, experiența de la ZMT ne amintește adevărata mare știre a istoriei, Vestea Bună, chiar dacă nu apare în ziare și la televizor: suntem iubiți de Dumnezeu, care este Tatăl nostru și care l-a trimis pe Fiul său Isus pentru a se apropia de fiecare dintre noi și a ne mântui. L-a trimis pe Isus ca să ne mântuiască, să ne ierte totul, pentru că El iartă mereu: El iartă mereu, pentru că este bun și milostiv. Amintiți-vă: primire, sărbătoare și misiune. trei cuvinte: primire, sărbătoare și misiune. Aceste cuvine să nu fie numai o amintire a ceea ce a avut loc la Rio, ci să fie sufletul vieții noastre și al vieții comunităților noastre. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat