Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghia lui Benedict al XVI-lea pentru participanții la întâlnirea anuală a foștilor săi studenți

Cine coboară pentru a sluji

Ne aflăm pe calea corectă dacă încercăm să devenim persoane care "coboară" pentru a sluji, ducând gratuitatea lui Dumnezeu lumii. Asta a afirmat Benedict al XVI-lea la liturghia celebrată duminică dimineață, 1 septembrie 2013, în capela Sfânta Maria Mama Familiei, în palatul Guvernatoratului, cu ocazia tradiționalului seminar estival al foștilor săi studenți, așa-numitul Ratzinger Schülerkreis.

Întâlnirea studenților lui Joseph Ratzinger s-a desfășurat, ca de obicei, la Castel Gandolfo: însă anul acesta Benedict al XVI-lea nu a luat parte la lucrări. A treizeci și opta ediție a fost dedicată "problemei despre Dumnezeu pe fondul secularizării" în lumina producției filozofice și teologice a lui Rémi Brague, filozof și istoric francez premiat cu Premiul Ratzinger 2012 pentru teologie.

La liturghie au participat circa cincizeci de persoane. Cu Benedict al XVI-lea au concelebrat, între alții, cardinalii Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena; arhiepiscopul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, episcopul Barthélemy Adoukonou, secretar al Consiliului Pontifical al Culturii, și episcopul auxiliar de Hamburg, monseniorul Hans-Jochen Jaschke.

Fiecare în viață vrea să găsească locul său bun: dar care este într-adevăr locul corect? Omilia lui Ratzinger a fost, în fond, un răspuns la această întrebare pornind de la Evanghelia duminicală, în care Isus invită tocmai la alegerea ultimului loc. "Un loc care poate să pară foarte bun, poate să se reveleze a fi un loc foarte urât", a spus: se întâmplă astfel că "primii" au fost răsturnați și dintr-o dată au devenit "ultimii". Și în timpul ultimei Cine discipolii se ceartă pentru locurile cele mai bune: Isus se prezintă în schimb ca acela care slujește. "Născut în grajd" și "mort pe Cruce" - a afirmat Benedict al XVI-lea - "ne spune că locul corect este cel aproape de el, locul după măsura sa". Și apostolul, ca trimis al lui Cristos, "este ultimul în opinia lumii", dar tocmai pentru aceasta este aproape de Isus.

"Cel care în această lume și în această istorie - a afirmat el - probabil este împins înainte și ajunge la primele locuri, trebuie să știe că este în pericol; trebuie să privească și mai mult la Domnul, să se măsoare cu el, să se măsoare cu responsabilitatea față de celălalt, trebuie să devine cel care slujește, cel care în realitate este așezat la picioarele celuilalt, și astfel binecuvântează și la rândul său devine binecuvântat".

În pagina evanghelică Domnul amintește că acela care se înalță va fi umilit și acela care se umilește va fi înălțat. Și astfel Benedict al XVI-lea a remarcat că "Cristos, Fiul lui Dumnezeu, coboară pentru a ne sluji pe noi și acest lucru face esența lui Dumnezeu", care "constă în a se apleca spre noi: iubirea, da-ul spus celor suferinzi, ridicarea din umilire". Iată pentru ce "noi - a explicat el - ne aflăm pe calea lui Cristos, pe calea corectă dacă în locul său și asemenea lui încercăm să devenim persoane care «coboară» pentru a intra în adevărata măreție, în măreția lui Dumnezeu care este măreția iubirii". De altfel, "crucea, în istorie, este ultimul loc" și "răstignitul nu are niciun loc, este un non-loc": a fost despuiat, "este un nimeni", și totuși Ioan în Evanghelie vede "această umilire extremă" ca "adevărata înălțare".

"Astfel, Isus este mai înalt; da, este la înălțimea lui Dumnezeu - a continuat el - pentru că înălțimea crucii este înălțimea iubirii lui Dumnezeu, înălțimea renunțării la sine și dăruirea pentru ceilalți. Astfel, acesta este locul divin și noi vrem să-l rugăm pe Dumnezeu ca să ne dăruiască să înțelegem asta tot mai mult și să acceptăm cu umilință, fiecare în modul său, acest mister al înălțării și al umilirii".

Apoi Benedict al XVI-lea a amintit că Isus îndeamnă să se "invite" paraliticii, șchiopii, săracii, pentru că el însuși a făcut asta invitându-ne "pe noi la masa lui Dumnezeu" și arătându-ne în acest mod ce este gratuitatea. Economia se bazează pe "dreptatea comutativă", pe acel do ut des. Dar chiar și în acest domeniu rămâne ceva gratuit, a precizat Benedict al XVI-lea, subliniind că "fără gratuitatea iertării nicio societate nu poate să crească"; așa încât e adevărat că cele mai mari lucruri ale vieții, adică "iubirea, prietenia, bunătatea, iertarea", "nu le putem plăti", pentru că "sunt gratis, în același mod în care Dumnezeu ne dăruiește cu titlu gratuit".

"Astfel, chiar și în lupta pentru dreptatea în lume, nu trebuie să uităm niciodată - a explicat el - gratuitatea lui Dumnezeu, continuul a da și a primi și trebuie să construim pe faptul că Domnul ne dăruiește nouă, că există persoane bune care ne dăruiesc gratis bunătatea lor, că ne suportă în mod gratuit, ne iubesc și sunt bune cu noi gratis; și apoi, la rândul nostru, să dăruim această gratuitate pentru a apropia astfel lumea de Dumnezeu, pentru a deveni asemenea lui, pentru a ne deschide lui".

(După L'Osservatore romano, luni-marți, 2-3 septembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat