Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Doamne, mărește-ne credința! (cf. Lc 17,5)

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,

Rugămintea apostolilor adresată lui Isus, după cum ne relatează evanghelistul Luca, și dorința lor de a înțelege exigențele urmării sale și a împlinirii misiunii lor, de a trăi și învăța pe ceilalți, reprezintă, de fapt, rugăciunea și strigătul nostru către Isus, cel care ne-a chemat și ne-a ales să fim ucenicii săi precum și dorința și datoria noastră de a ne împlini chemarea misionară și evanghelică, astfel încât ea să fie binecuvântată și plină de rod.

Apostolii au avut fericita ocazie de a auzi, chiar din gura Mântuitorului, cuvintele vieții veșnice și de a experimenta pe viu calea pe care se poate ajunge la adevăr și și-au însușit cunoașterea învățăturii sale. Ei au înțeles că au nevoie de lecția pe care însuși maestrul și învățătorul le-o poate oferi în modul cel mai autentic și s-au lăsat modelați de el, primind în acest sens lumina Duhului Sfânt.

Înregistrând zi de zi exemplul său și străduindu-se să înțeleagă ceea ce le transmitea, bucurându-se de cea mai puternică dovadă și de cel mai puternic argument, jertfa sa pe cruce pentru adevăr, apostolii, rămânând în rugăciune până la Rusalii, s-au bucurat de împlinirea rugăciunii lor, când Duhul Sfânt, promis de Isus după înviere, a coborât asupra lor pentru a fi martori a tot ceea ce s-a întâmplat, începând din Ierusalim și până la marginile pământului (cf. Lc 24,48-49).

Promisiunea făcută de Isus apostolilor încă din timpul vieții sale și salutul auzit de la el, chiar în ziua învierii, când le-a spus: "Pace vouă! Precum m-a trimis pe mine Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi. Primiți pe Duhul Sfânt!" (In 20,21), s-a desăvârșit în ziua de Rusalii și, de atunci, ei au ieșit să predice și să vestească evanghelia mântuirii cu o profundă credință și cu adevărat simț apostolic. Mandatul primit de la Isus, "Mergeți și predicați evanghelia la toată făptura. Faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Iată, eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii", reprezintă o misiune care-i privește nu numai pe ei, ci, prin ei, pe toți urmașii lor, pe toți ucenicii și ne privește și pe noi, cei de azi.

Aceeași misiune și același mandat ne-a fost transmis și nouă, iar împlinirea lui este și o obligație de credință și o onoare, pe care ne-a încredințat-o însuși Maestrul și Învățătorul tuturor.

Chemarea, pe care ne-a făcut-o Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, prin scrisoarea apostolică "Porta fidei", reprezintă o împlinire de onoare și o obligație a misiunii noastre ca ucenici și apostoli, de a trece prin poarta credinței în această perioadă de încercări și de îndepărtare de evanghelie, în care se află lumea din ce în ce mai secularizată și de a-i ajuta și pe toți cei încredințați grijii noastre pastorale de a le sta alături în drumul lor de martori vii ai evangheliei și ai vieții de credință.

Ascultând de glasul pontifului suprem, ascultăm de însuși Cristos, păstorul cel bun, care dorește să ducă turma sa la pășuni verzi și la ape de odihnă, la o nouă și vie trăire de credință, ca astfel Biserica sa să trăiască în pace și binecuvântare în timpurile noastre.

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție și slujire,

Știind că Isus Cristos rămâne mereu între noi și viu în Biserica noastră, înțelegem că rolul nostru de aleși ai săi trebuie să-l facem cunoscut tuturor și trebuie să ne străduim ca să crească în noi credința și iubirea și astfel să contribuim la creșterea credinței în toți fiii Bisericii.

Cursurile pe care le-am stabilit în acest An al Credinței pentru toți preoții Bisericii noastre locale sunt momente de întâlnire cu Cristos și evanghelia sa și ne oferă tuturor o fericită ocazie să-i cerem, mai întâi noi, aleșii și miniștrii săi, să mărească în noi darul credinței prin rugăciuni comune, reflecții și studiu, ca apoi s-o putem propune și altora.

Felicităm în acest sens conducerea Oficiului pentru Cler și direcțiunea Institutului Teologic din Iași, care, prin preoții și profesori noștri, ne oferă din știința și credința lor noi cunoștințe și provocări pentru pregătirea noastră permanentă.

Le mulțumim tuturor celor care ne vor ajuta să-l întâlnim pe Cristos și ne vor înflăcăra în misiunea ce o avem, în mijlocul credincioșilor din timpurile noastre, pentru a face față provocărilor evanghelizării de care suntem responsabili.

Tuturor confraților noștri, haruri bogate și o credință cât mai vie și înflăcărată.

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

+ Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Pagina specială: Cursuri de formare permanentă pentru cler, 2-19 septembrie 2013, la Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat