Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (1 septembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, iubiți frați și surori, aș vrea să mă fac interpret al strigătului care se înalță din toate părțile pământului, din toate popoarele, din inima fiecăruia, din unica mare familie care este omenirea, cu neliniște crescândă: este strigătul păcii! Este strigătul care spune cu putere: vrem o lume de pace, vrem să fim bărbați și femei ai păcii, vrem ca în această societate a noastră, sfâșiată de dezbinări și de conflicte, să izbucnească pacea; să nu mai fie niciodată război! Să nu mai fie niciodată război! Pacea este un dar prea prețios, care trebuie să fie promovat și tutelat.

Trăiesc cu deosebită suferință și îngrijorare multele situații de conflict care există pe acest pământ al nostru, dar, în aceste zile, inima mea este profund rănită de ceea ce se întâmplă în Siria și neliniștită pentru dezvoltările dramatice care se prospectează.

Adresez un apel puternic pentru pace, un apel care se naște din adâncul ființei mele! Câtă suferință, câtă devastare, câtă durere a adus și aduce folosirea armelor în acea țară martirizată, în special în rândul populației civile și lipsite de apărare! Să ne gândim: câți copii nu vor putea vedea lumina viitorului! Cu fermitate deosebită condamn folosirea armelor chimice! Vă spun că am încă fixate în minte și în inimă teribilele imagini din zilele trecute! Există o judecată a lui Dumnezeu și o chiar o judecată a istoriei cu privire la acțiunile noastre de care nu se poate scăpa! Niciodată folosirea violenței nu duce la pace. Războiul cheamă război, violența cheamă violență!

Cu toată puterea mea, cer părților în conflict să asculte glasul propriei conștiințe, să nu se închidă în propriile interese, ci să privească la celălalt ca la un frate și să întreprindă cu curaj și cu hotărâre calea întâlnirii și a negocierii, depășind contrapoziția oarbă. Cu tot atâta putere îndemn și Comunitatea internațională să facă orice efort pentru a promova, fără altă amânare, inițiative clare pentru pace în acea națiune, bazate pe dialog și pe negociere, pentru binele întregii populații siriene.

Să nu fie precupețit nici un efort pentru a garanta asistență umanitară celui care este lovit de acest teribil conflict, îndeosebi cei evacuați și numeroșii refugiați în țările vecine. Lucrătorilor umanitari, angajați pentru a alina suferințele populației, să le fie asigurată posibilitatea de a presta ajutorul necesar.

Ce anume putem face noi pentru pacea în lume? Așa cum spunea Papa Ioan: tuturor le revine misiunea de a reface raporturile de conviețuire în dreptate și în iubire (cf. Scrisoarea enciclică Pacem in terris [11 aprilie 1963]: AAS 55 [1963], 301-3012).

Un lanț de angajare pentru pace să-i unească pe toți bărbații și femeile de bunăvoință! Este o puternică și urgentă invitație pe care o adresez întregii Biserici Catolice, dar pe care o extind la toți creștine de alte confesiuni, bărbaților femeilor de orice religie și chiar acelor frați și surori care nu cred: pacea este un bun care depășește orice barieră, pentru că este un bun al întregii omeniri.

Repet cu glas tare: nu cultura ciocnirii, cultura conflictului este cea care construiește conviețuirea în popoare și între popoare, ci aceasta: cultura întâlnirii, cultura dialogului; acesta este unicul drum pentru pace.

Strigătul păcii să se înalțe sus pentru ca să ajungă la inima tuturor și toți să depună armele și să se lase conduși de dorința de pace.

Pentru aceasta, frați și surori, am hotărât să convoc pentru toată Biserica, la 7 septembrie, ajunul sărbătorii Nașterii Mariei, Regina păcii, o zi de post și de rugăciune pentru pacea în Siria, în Orientul Mijlociu și în lumea întreagă, și invit să se unească la această inițiativă, în modul în care vor considera oportun, și pe frații creștini necatolici, pe cei care aparțin celorlalte religii și pe oamenii de bunăvoință.

La 7 septembrie, în Piața "Sfântul Petru" - aici - de la ora 19.00 la ora 24.00, ne vom reuni în rugăciune și în spirit de pocăință pentru a invoca de la Dumnezeu acest mare dar pentru iubita națiune siriană și pentru toate situațiile de conflict și de violență în lume. Omenirea are nevoie să vadă gesturi de pace și să audă cuvinte de speranță și de pace! Cer tuturor Bisericilor particulare ca, în afară de a trăi această zi de post, să organizeze vreun act liturgic după această intenție.

Mariei să-i cerem să ne ajute să răspundem la violență, la conflict și la război cu forța dialogului, a reconcilierii și a iubirii. Ea este mamă: fie ca Ea să ne ajute să găsim pacea; noi toți suntem fiii săi! Ajută-ne, Marie, să depășim acest moment dificil și să ne angajăm să construim în fiecare zi și în fiecare loc o cultură autentică a întâlnirii și a păcii. Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi!

[Recitarea rugăciunii Angelus]

Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi! Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi!

*

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la București a fost proclamat fericit Vladimir Ghika, preot diecezan, născut la Istanbul și mort martir la București în 1954. În schimb, mâine, la Messina, va avea loc beatificarea lui Antonio Franco, prelat Ordinariu de Santa Lucia del Mela, care a trăit între secolele XVI-XVII. Să-i aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru acești martori exemplari ai Evangheliei!

Astăzi, în Italia, este Ziua pentru păzirea creației, promovată de Conferința Episcopală. Este foarte frumoasă tema din acest an: "Familia educă la păzirea creației".

Prin Maria, Domnul ne face să simțim duioșia sa! Ne unim astăzi cu toți credincioșii din Siracusa la a 60-a aniversare a lacrimilor Sfintei Fecioare Maria.

Salut cu afect pe toți romanii și pe pelerinii prezenți, îndeosebi pe tinerii din atâtea țări ale lumii: angajați-vă, angajați-vă să vă cunoașteți, să vă confruntați, să faceți proiecte împreună! Acest lucru construiește un viitor de pace!

Salut familiile din Acțiunea Catolică din Mellaredo și Rivale; Surorile Sfântului Iosif al Apariției; "Societatea Pioasă Sfântul Gaetan" din Thiene.

Îi salut pe credincioșii din Valle di Scalve, din Reschigliano, Albano Sant'Alessandro, Caerano di San Marco, Padova și Marradi; grupul ACLI din Tolmezzo; Asociația Națională Carabinieri din Pontedera; corul din Taviano, pe tinerii din Zelarino, Zevio, Gandino și Matera.

Și astăzi plecăm cu această dorință de a ne ruga pentru pace. Vă aștepta sâmbăta viitoare la ora 19.00!

Tuturor vă doresc duminica frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat